27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vragen over handhaving

‘Bouwactiviteiten zware industrie in agrarisch gebied’


Kralendijk – Het ‘Collegelid belast met handhaving’ kreeg gisteravond kritische vragen van de oppositiefractie PDB in de Eilandsraad van Bonaire over ‘bouwactiviteiten zware industrie in agrarisch gebied’.

- Advertentie -

Uit correspondentie in handen van deze krant blijkt dat Stone Crusher nv en Caribbean Blokken en Klinkers Fabriek bv (CBKF) aangeven al medio juli 2021 aan het Bestuurscollege hebben laten weten twee eigendomspercelen te willen kopen op de voormalige plantage Santa Clara. Ze willen hier een industrieterrein realiseren, laat Herbert de Jongh weten.

In januari 2022 is CBKF eigenaar geworden en wil het bedrijf een bouwvergunning voor de bouw van een blokkenfabriek. Daarvoor moet wel de bestemming worden gewijzigd van ‘agrarisch-kunuku’ naar ‘bedrijventerrein-zware bedrijven’.

Op het verzoek van juli 2021 is tot op heden, althans tot op 7 maart jongstleden, niet gereageerd. Wel is tijdens een bespreking op 20 januari 2022 door gedeputeerde James Kroon ‘toegezegd dat CBKF kan starten met de bouw van de blokkenfabriek en dat die bouw zal worden gedoogd zolang de bestemming niet is gewijzigd en voor de blokkenfabriek geen bouwvergunning kan worden aangevraagd en verleend’.
Met posts op sociale media is te zien dat CBKF intussen verheugd meldt ‘Making progress everyday!’ (15 april) en dat Bonaire trots mag zijn binnen kort de meest moderne blokkenfabriek van de regio te hebben (8 mei).

Maar op 5 mei laat het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) bij monde van het hoofd Juridische en Algemene Zaken nog weten dat er nog helemaal niets is. Want in reactie op een verzoek om informatie krachtens de Wet openbaarheid van Bestuur BES (WobBes), gedateerd 7 april, blijkt dat er geen documenten kunnen worden verstrekt.

,,Gebleken is dat bij de Directie Ruimte & Ontwikkeling (R&O) geen bouwvergunning dan wel hindervergunning is aangevraagd en derhalve ook niet zijn afgegeven voor de betreffende percelen.” En het gaat om dezelfde percelen te Santa Clara als die door de blokkenfabriek zijn gekocht en waarvoor bestemmingswijziging is aangevraagd, althans één ervan is exact dezelfde: 5-E-34.

Het betreft antwoord aan advocaat Tom Peeters van het kantoor VanEps, die het OLB vragen had gesteld namens cliënten Zandmannetje bv en Wilco bv. Gelet op het voorgaande wordt er door de overheid ‘vanuit gegaan dat het tegen de afgifte van de bouwvergunning en hindervergunning gemaakte bezwaar niet langer wordt gehandhaafd’.

Er wordt dus een blokkenfabriek gebouwd op een terrein dat formeel nog altijd agrarisch gebied is, maar als er een Wob-verzoek wordt gedaan blijkt de overheid van niets te weten. Voor oppositiepartij PDB reden om te denken dat er niet wordt gehandhaafd, terwijl het ‘collegelid belast met handhaving’ de gezaghebber is.

Juridische en Algemene Zaken heeft het Wob-verzoek wel doorgezonden naar de directie Toezicht & Handhaving. De antwoorden op en de uitkomst van de raadsvergadering waren bij sluiting van deze editie nog niet bekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -