29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Vragen over handhaving

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorAntilliaansDagblad | Vragen over handhaving

‘Bouwactiviteiten zware industrie in agrarisch gebied’


Kralendijk – Het ‘Collegelid belast met handhaving’ kreeg gisteravond kritische vragen van de oppositiefractie PDB in de Eilandsraad van Bonaire over ‘bouwactiviteiten zware industrie in agrarisch gebied’.

Uit correspondentie in handen van deze krant blijkt dat Stone Crusher nv en Caribbean Blokken en Klinkers Fabriek bv (CBKF) aangeven al medio juli 2021 aan het Bestuurscollege hebben laten weten twee eigendomspercelen te willen kopen op de voormalige plantage Santa Clara. Ze willen hier een industrieterrein realiseren, laat Herbert de Jongh weten.

In januari 2022 is CBKF eigenaar geworden en wil het bedrijf een bouwvergunning voor de bouw van een blokkenfabriek. Daarvoor moet wel de bestemming worden gewijzigd van ‘agrarisch-kunuku’ naar ‘bedrijventerrein-zware bedrijven’.

Op het verzoek van juli 2021 is tot op heden, althans tot op 7 maart jongstleden, niet gereageerd. Wel is tijdens een bespreking op 20 januari 2022 door gedeputeerde James Kroon ‘toegezegd dat CBKF kan starten met de bouw van de blokkenfabriek en dat die bouw zal worden gedoogd zolang de bestemming niet is gewijzigd en voor de blokkenfabriek geen bouwvergunning kan worden aangevraagd en verleend’.
Met posts op sociale media is te zien dat CBKF intussen verheugd meldt ‘Making progress everyday!’ (15 april) en dat Bonaire trots mag zijn binnen kort de meest moderne blokkenfabriek van de regio te hebben (8 mei).

Maar op 5 mei laat het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) bij monde van het hoofd Juridische en Algemene Zaken nog weten dat er nog helemaal niets is. Want in reactie op een verzoek om informatie krachtens de Wet openbaarheid van Bestuur BES (WobBes), gedateerd 7 april, blijkt dat er geen documenten kunnen worden verstrekt.

,,Gebleken is dat bij de Directie Ruimte & Ontwikkeling (R&O) geen bouwvergunning dan wel hindervergunning is aangevraagd en derhalve ook niet zijn afgegeven voor de betreffende percelen.” En het gaat om dezelfde percelen te Santa Clara als die door de blokkenfabriek zijn gekocht en waarvoor bestemmingswijziging is aangevraagd, althans één ervan is exact dezelfde: 5-E-34.

Het betreft antwoord aan advocaat Tom Peeters van het kantoor VanEps, die het OLB vragen had gesteld namens cliënten Zandmannetje bv en Wilco bv. Gelet op het voorgaande wordt er door de overheid ‘vanuit gegaan dat het tegen de afgifte van de bouwvergunning en hindervergunning gemaakte bezwaar niet langer wordt gehandhaafd’.

Er wordt dus een blokkenfabriek gebouwd op een terrein dat formeel nog altijd agrarisch gebied is, maar als er een Wob-verzoek wordt gedaan blijkt de overheid van niets te weten. Voor oppositiepartij PDB reden om te denken dat er niet wordt gehandhaafd, terwijl het ‘collegelid belast met handhaving’ de gezaghebber is.

Juridische en Algemene Zaken heeft het Wob-verzoek wel doorgezonden naar de directie Toezicht & Handhaving. De antwoorden op en de uitkomst van de raadsvergadering waren bij sluiting van deze editie nog niet bekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties