30 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024 11:05

AntilliaansDagblad | ‘Overconsumptie zorg’

Antilliaans Dagblad
Willemstad – Het aandeel van de totale zorgkosten in het bbp (totale omvang van de lokale economie) bedraagt voor Curaçao zo’n 13,4 procent. Voor Aruba is dit ongeveer 9 procent van het bbp.

Beide landen komen daarmee zowel boven het gemiddelde van de Caribische regio van 6,8 procent als boven het gemiddelde van 7,8 procent van hoge-inkomenslanden uit, meldt het College financieel toezicht (Cft).

Per hoofd van de bevolking zijn de zorguitgaven op Curaçao en Aruba op een vergelijkbaar niveau, maar met het genoemde percentage van 13,4 van het bbp (bruto binnenlands product) behoort Curaçao ‘tot de hoogste in de wereld’.

Van Sint Maarten zijn geen zorgrekeningen beschikbaar, maar naar schatting geeft Sint Maarten tussen de 8 en 8,5 procent van het bbp aan zorg uit. Aldus het Cft in ‘Beschouwing zorgfondsen’ in verband met de pas uitgebrachte Halfjaarrapportage juli-december 2022.

,,De verklaring voor de aanhoudend hoge zorguitgaven is voor een groot deel voor Curaçao en Aruba dezelfde. Bij de wijze van financiering van de zorg speelt de eigen bijdrage een ondergeschikte rol, waardoor het kostenbewustzijn bij de zorgconsumenten gering is”, schrijft het College.

Samen met een ‘onvoldoende restrictieve regulering van de zorgcapaciteit’, leidt dit tot ‘overconsumptie van medische zorg, geneesmiddelen en laboratoriumdiensten’. En: ,,De poortwachtersrol van huisartsen is in beide landen niet van de grond gekomen.”

Zorgfondsen
De zorgfondsen zijn niet op een duurzaam pad. Overproductie en -consumptie zijn onvoldoende ingedamd. De zorgfondsen van Sint Maarten laten sinds 2010 jaarlijks tekorten zien, opgeteld tot bijna 350 miljoen gulden in 2022. De overwegingen om het stelsel te hervormen naar een algemene ziektekostenverzekering, waarin de afzonderlijke fondsen en groepen verzekerden worden samengevoegd, zijn overeenkomstig de afwegingen die eerder door Curaçao en Aruba zijn gemaakt.

In de jaren voorafgaand aan een (eerdere ronde, red.) hervorming van het zorgstelsel hadden de zorgfondsen van Curaçao en Aruba forse financiële tekorten. In Curaçao waren deze in 2011 en 2012 opgelopen tot 1,4 procent van het bbp; in Aruba was dit in 1995 en 1996 bijna 5 procent van het bbp.

Na de hervormingen kwam er verbetering in de financiële situatie van de zorgfondsen in zowel Curaçao als Aruba. Dit werd echter in belangrijke mate bereikt door het verhogen van de inkomsten (niet het verlagen van de uitgaven, red.). Enerzijds door verhoging van de premieheffing op het loon en anderzijds door verhoging van financiële dekking uit de algemene middelen (lees: belastingen).

Zo verhoogde Curaçao de inkomensafhankelijke premie met 4,9 procentpunt naar 13,4 in 2013. De premieloongrens werd van bijna 60.000 gulden in 2012 verhoogd naar 150.000 in 2015. De dekking uit de algemene middelen, de zogeheten ‘Landsbijdrage’ in de begroting, steeg in Curaçao van 4,5 procent van het bbp in 2014 naar 5,8 procent van het bbp in 2019.
Aruba verhoogde de inkomensafhankelijke zorgpremie met per saldo ongeveer 5 procentpunt tot 10,5 procent in 2019. De dekking uit de algemene middelen nam sinds de invoering van een bestemmingsheffing in 2014 toe met bijna 80 miljoen florin, ongeveer 1,2 procent bbp (2019).

De oorsprong van de zorgstelsels van Curaçao, Aruba en Sint Maarten ligt in de periode van de Nederlandse Antillen. Vanwege de financiële onhoudbaarheid hebben Curaçao en Aruba hun stelsels hervormd. Aruba deed dat in 2001, Curaçao in 2013. Beide landen kennen nu een vorm van algemene ziektekostenverzekering. Sint Maarten voerde nog geen hervormingen door in het Nederlands-Antilliaanse stelsel, maar heeft wel dit voornemen. Aldus het Cft in een beschouwing.

Kostenbeheersing was voor Curaçao en Aruba een van de overwegingen om het Nederlands-Antilliaanse stelsel te hervormen tot een algemene ziektekostenverzekering. Om dit te bereiken, zouden de uitvoerders van de fondsen actiever kunnen sturen door het afsluiten van zorgcontracten met de uitvoerders van de zorg. Dit moest leiden tot verbetering van de doelmatigheid. ,,Met name de huisartsen in de eerstelijnszorg zouden een poortwachtersrol krijgen bij doorverwijzing naar dure tweedelijnszorg.”

Het Nederlands-Antilliaanse stelsel bestond uit verschillende groepen verzekerden met verschillende dekking en premiebijdragen. Door de groepen verzekerden samen te voegen en de verzekeringspakketten en de premieafdracht te uniformeren moesten schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd bij het administratieve beheer van de fondsen. Voorheen onverzekerden, onder andere door een hoog gezondheidsrisico, werden toegelaten tot de kring der verzekerden. Een verschil tussen Curaçao en Aruba is dat op Curaçao het na de hervorming nog steeds mogelijk is om particulier verzekerd te zijn.

Ad hoc
Ad hoc beheersmaatregelen om de kosten terug te dringen worden volgens het Cft ‘met wisselend succes’ uitgevoerd en begrote financiële resultaten worden niet gehaald, en zijn bovendien gedeeltelijk incidenteel.
,,Het nemen van ad hoc beheersmaatregelen om acute financiële tekorten te voorkomen, zet de organisatie van de zorg onder grote druk. Dit verlaagt de kans van slagen.”

Huidige financiële knelpunten, zo vervolgt de beschouwing, worden naar toekomstige jaren doorgeschoven. Het uitstellen door Curaçao van een passend antwoord op de problematiek bij het CMC, met oplopende financiële tekorten sinds het ziekenhuis is geopend in 2019, en de substitutie van gepatenteerde voor generieke medicijnen in beide landen zijn ‘tekenend voor de besluitvaardigheid’.

,,Omdat de landen een scheve inkomensverdeling hebben, leunt de financiering van het zorgstelsel zwaar op de solidariteit van een relatief kleine groep hoge-inkomenstrekkers, die geconcentreerd is in een klein aantal bedrijfstakken in de private sector.”

De economische basis van de premieheffing voor financiering van de zorg is daardoor ‘fragiel’, constateert het Cft. Aruba heeft een verdere toename van de premiedruk op het arbeidsinkomen voorkomen met uitbreiding van de financiering uit indirecte belastingbaten.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Ja en toen was het verhaal stil. Van de Botica vlak bij Punda… Pennstraat.
    elke botica weet dat het gelegaliseerde drugs handelaren zijn.
    Die gaan over lijken.
    En artsen weten dat ook.
    En als het niet opvalt intereseerd het ze niks.
    Op een paar weinigen na.
    Een arts die me letterlijk zei na een urgnt telefoon gesprek van een oudere vrouw, nee ik schrijf haar niks voor omdat ze belt 3 andere collega.s ook en wat zel wil daar gaat ze aan dood.
    Chapau. voor die huisarts.
    Ze zijn er wel. De integeren.
    Maar anderen zijn er ook. Die mijn YUK schoon moeder lieten stikken. Die met ernstige problemen kwam. Volslagen genegeerd werd. Ja hij pleegde zelfmoord. Maar ik heb hem eerder wel persoonlijk verteld dat hij schuldig was aan haar dood. Samen met de ambulance idioten. Door laksheid.
    Die ambulances is nog zo.n verhaal.
    Maar ja.
    Laat iemand met een onderwerp komen en ik ga je histories vertellen die er niet om liegen.
    Over wanorder gebrek aan controle en laksheid.
    Onder dr. Lolo Keli. De grootste medische misdadiger op dit moment.
    Zonder controle kan alles.
    Dus als hij niet controleert is hij verantwoordelijk.
    Misdadig. En ook het parlement en de personen die hem aanstellen en niet willen dat er controle is.
    Dat is Curacao.

  2. Middel koop
    tja. In het totale kostenplaatje van care/cure alhier zijn de medicijnenkosten ongeveer 15% (onderzoekje 2001) Natuurlijk moet daar verstandig mee worden omgegaan en “evidence bases” worden toegepast.
    2001 dat is 22 jaar geleden. en is een lul verhaal.
    Waarom kom je niet met ies van 2022 outdated lul verhaal.
    En ja. ik denk ik kan alle medicijnen op curaçao tegen 50% minder leveren.
    Voor het hele eilandje. Met aan huis bezorging als de arts it fiateerd in het curacao systeem. Gekoppeld met de klinieken en labs. Stelt niks voor.
    Dan kunnen we al die 23 plus flauwekul boticas. opdoeken. En leke husi arts op cur kan z.n medicatie lijst bij houden en ook of het gebracht. En zelfs nog laten terug kopplen door zorg verleners.
    Middelkoop was de guy die een botica systeem maakte voor alle aangesloten verstrekkkers… inclusief Sehos. en svb connectie.
    Kan je ondermeer contra medicatie in de gaten houden. Hoofdpijn verhaal van alle artsen.
    Dat je niet 3 bloedverdunners krijgt voor geschreven bij 3 verschillende artsen. met wat antagonisten. etc. Mao remmers. Of HIV medicatie.
    Slaapmiddlen bij 3 verschillende huis artsen,
    Curacao… dat eilandje met het hoogste medicijn verbruik ter wereld.
    Moet ik je het onderzoek mailen van die professor…. Die zei letterlijk tegen me hij verbaasd was dat er niet meer medicijn doden vallen. Tja. hartstilstand….
    Op curacao is de dokter slecht als die geen medicijnen voorschrijft.
    En elke huisarts zit naars een Botica.
    Wat zegt dat.
    Ik weet waar ik het over heb.
    Ik heb er jarenlang midden in gezeten en werd er ziek van.
    De zorg op Curacao ik kan het hele systeem regelen. Stelt niks voor als je het weet.
    Maar ja. Blijkbaar gaan mensen liever dood. Dan met een goed systeem.

  3. Even voor de duidelijk heid Middlecope Of is het Middelkoop De vroegere apotheker. Ik dacht die is overleden aan kanker.
    Op cur wordt alles aan medicijnen geïmporteerd.
    Dat kan je in de regio uit col doen of St. dom vroeger uit venezuela.
    En ga niet dom spelen op markt en betrouwbaarheid.
    NL maakt ook niet zo heel veel maar importeert ook bijna alles.
    Zuid america maakt heel veel medicijnen want zo veel stelt het ook weer niet voor.
    De rest india en zelfs ook china.
    Een medicijn is een goed gedocumenteerd chemische combinatie. En die worden gewoon in massa productie in licentie overal gemaakt.
    Dus ja.

    Nog een keer medicijnen zijn er niet om langer te leven.
    Nood grepen waaraan grof verdient wordt.
    aspirine… als voor beeld. kost niks om te maken maar is plotseling peper duur.
    En blijkt heel veel voordelen te hebben is hat en vaat ziekten kanker afweer en resistentie en andere dingen. Maar fock het patent is verlopen voor bayer.
    Het is een patch omdat gezondheidszorg gewoon te weinig weet.
    Kanker we vagen de makkelijke dingen ui ten de resistente blijven over en krijgen vrij baan en je gaat daaraan dood.
    Een medicijn is iets als het voor 30% of meer werkt.
    En de arts en de patiënt mogen het niet eens weten omdat het geloof in genezing vanuit arts en medicijn significant werkt.
    Zegt veel niet
    Dubbel blind.
    We rotzooien maar wat aan en de echte oplossingen kosten te weinig want daar kan je niet aan verdienen. De Tesla en Edison discussie…
    Dus middelkoop en timboektoe.. bla bla bla. verhaal.
    Wil je een echte discussie. Kom maar op.

  4. @Loes
    Medicijnen zijn naast verzorging, empathie en chirurgische ingrepen de middelen
    om langer te blijven leven en hopelijk de kwaliteit van het leven te verhogen.
    In het totale kostenplaatje van care/cure alhier zijn de medicijnenkosten ongeveer
    15% (onderzoekje 2001) Natuurlijk moet daar verstandig mee worden omgegaan
    en “evidence bases” worden toegepast.
    Leuk dat Loes zich opwerpt als importeur van goedkope medicijnen.
    Eerst zien en dan geloven is mijn advies.
    Geneesmiddelen moeten aan kwaliteitsnormen voldoen.
    Als in Timbuktu een middel goedkoop is wil dat nog niet zeggen dat het goed werkt.
    Het aantal apotheken is niet overmatig veel. Er zijn grote en er zijn kleine.
    De vergoeding per verstrekt geneesmiddel alhier is NAfl 7,- + NAfl 1,- van de patient
    In NL is de vergoeding 3 x zo hoog.

  5. Diabetes is gemakkelijk te voorkomen door genoeg te bewegen en produkten en dranken te vermijden waar high fructose corn syrup (HFCS) in zit of teveel zetmeel zoals witbrood witte rijst enzovoorts. HFCS staat ook onder andere namen vermeld op etiketten.

  6. Dat percentage komt doordat we het hoogste aantal diabeten ter wereld hebben.
    Samen met een BMI die alle cijfers slaat.
    En natuurlijk het duurste hospitaal en duurste specialisten van Zuid-Amerika.
    En verder zijn we vergrijst.
    En alles i super duur. Medicijnen ook.
    Omeprazol een van de meest gangbare dingen in Colombia kost 7000 persos. dat is 3.50 naf mg.
    Op Cur… 60 plus naf.
    Aspirine 100 kleintjes 100 mg op cur 8-12 naf st. dom 1000 voor 3 naf. 1000 mg.
    Raar he. dat we zoveel botica.s hebben die alle kanten uit gillen als de svb t goedkoper wil hebben.
    Ik kan alles leveren tegen 50% minder.
    Alles.
    Doek al die botica.s op
    Het is een piep klein eiland.
    Maak 1 distri centrum en voor de prijs van 50% minder en ze komen ze je het aan je deur brengen. BotaCasa
    Een websitje voor de rest die particulier betaald.
    Punt.
    Het is ronduit belachelijk dat op een piep klein eilandje 16-18 boticas en wat huisartsen en 1 /21 hospital dingen en niet zaken centraal kunnen regelen.
    Ik kan alles regelen tegen de helft en nog wordt ik multi miljonair.
    Probeer dat eens.
    Kijk wie allemaal gaat gillen.

  7. Met zo’n percentage zou men denken dat Curacao de beste medische zorg ter wereld heeft. Echter is het treurig gesteld daarmee.
    Meer dan 50% van het geld gegraaid door de topinkomens SVB en CMC. En nog willen de parasieten veel meer pakken

  8. Er kan inderdaad met minder kosten gewerkt worden.
    Er zijn genoeg huisartsen ten eilande, die hun poortwachters functie moeten
    oppakken. Een voorbeeld: Diabetis kan door de huisartsen behandeld worden
    Alleen in zeer moeilijke gevallen is consultatie door een specialist gewenst.
    In NL worden de huisartsen aangeraden zich te houden aan de richtlijnen
    van de NHG standaard zodat kosten in de 2e lijn vermeden kunnen worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties