27 C
Willemstad
• zaterdag 26 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad alle klachten...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Ingezonden | Aruba voldoet niet aan vonnis Parkietenbos

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Anouk C. Balentina aan het woord.

LAND ARUBA VOLDOET NIET AAN VONNIS PARKIETENBOS

opstarten incinerator gaat in weerwil hiervan toch door

Het is opgevallen dat recentelijk door de Caribbean Trucking Company (CTC) een “windvaan” is geplaatst bij de T-kruising Chuchistraat, Kas Paloma en Bucutiweg.

De directeur van de DOW, dhr. Marlon Croes heeft tijdens een persconferentie op 17 di juni 2021 verklaard dat de incinerator te Parkietenbos klaar staat om op te starten. Volgens hem voldoet de incinerator aan het vonnis van de zaak Parkietenbos en aan de voorwaarden van de hindervergunning. Het vonnis vormt integraal onderdeel van de vergunningsvoorwaarden.

De volgende overwegingen uit het vonnis van 21 augustus 2020 K.G. nr. AUA202000307 zijn als voorwaarden opgenomen in de hindervergunning:
5.4 verbiedt het Land om na verkrijging van voormelde hindervergunning de incinerator al dan niet testmatig in werking/bedrijf te stellen indien ter plaatse niet een voor een ieder vanaf de Bucutiweg ter plaatse zichtbare goed werkende windvaan in de buurt van de uitlaat van de incinerator in de vrije wind is geplaatst en aanwezig is;

5.5 verbiedt het Land verder om na verkrijging van voormelde hindervergunning de incinerator al dan niet testmatig in werking/bedrijf te stellen indien ter plaatse niet een voor een ieder vanaf de Bucutiweg ter plaatse zichtbare rode vlag uithangt als teken van het in al dan niet testmatig in werking/bedrijf zijn van de incinerator;

De rechter heeft in het vonnis 4 cumulatieve voorwaarden gesteld i.v.m. de windvaan:

  1. het moet voor een ieder vanaf de Bucutiweg ter plaatste zichtbaar zijn én
  2. het moet goed werken én
  3. het moet in de vrije wind én
  4. dichtbij de uitlaat van de incinerator.

WINDVAAN VOLDOET NIET AAN HET VONNIS

De werkelijkheid wijst uit dat er een windvaan is geplaatst midden in de mondi tussen de bomen en de mangroven, niet in de vrije wind en niet in de buurt van de uitlaat van de verbrandingsoven. De windvaan bij de T-kruising is bovendien, op lage hoogte tussen de planten en bomen in, niet zichtbaar voor een ieder vanaf Bucutiweg.

Het blijkt duidelijk uit rechtsoverweging 4.8.4 van het vonnis dat de locatie op het terrein van de dump Parkietenbos als cumulatieve voorwaarde is gesteld. Dit volgt logischerwijs uit het feit dat de deurwaarder ter controle van de windvaan met het vonnis in hand tot het terrein moet worden toegelaten.

4.8.4 Hierbij wordt nog overwogen dat het Gerecht zal bepalen dat iedere deurwaarder met dit vonnis in de hand vrijelijk toegang heeft tot de plaats waar de incinerator (en de windvaan) zich bevindt ter controle of die machine bij niet duidelijk aflandige wind en/of bij afwezigheid van bedoelde windvaan en/of bij afwezigheid van bedoelde rode vlag evenwel in werking is gesteld (en er dwangsommen worden verbeurd door het Land).

Aruba Parkietenbos Bucutiweg | Anouk Balentina
Aruba Parkietenbos windvaan | Anouk Balentina

WINDVAAN VOLDOET KENNELIJK NIET AAN TECHNISCHE EISEN

Een windvaan is een instrument uit de meteorologie om de richting van de wind aan te tonen. Het wordt op een hoge plek geplaatst. Door de hoeveelheid wind zal het in een bepaalde richting worden gedraaid: de windrichting. Om goed te werken moet een windvaan aan technische eisen voldoen. Een windvaan moet soepel kunnen draaien; daarvoor moet hij tijdens het draaien zo min mogelijk weerstand ondervinden en hij moet in balans zijn. Volgens internationale richtlijnen dient een windvaan gekalibreerd te worden en op correcte wijze te worden geïnstalleerd zodat het volledig extendeert bij minimaal 3 wind knopen (5.6 km/u). De plaatsing van voornoemde windvaan tussen de planten (niet in vrije wind) in op lage hoogte impliceert dat voornoemde windvaan niet goed zal kunnen functioneren, zoals de rechter dat voorschrijft in het vonnis. Daarnaast is uit meegestuurde video’s duidelijk te zien dat bij de installatie de windvaan niet is gebalanceerd zoals technisch vereist is om goed te kunnen functioneren. Dus ook aan rechtsoverweging 5.4. van het vonnis te weten een “goed werkende windvaan” voldoet het Land niet.

NIET NALEVEN: WEER DWANGSOM EN NU OOK BOETE KPA

Naast de mogelijkheid tot opleggen van een dwangsom bij overtreding van het vonnis is er nu ook de mogelijkheid tot het opleggen van een boete of zelfs toepassing van gevangenisstraf.

Conform de hinderverordening is het KPA belast met het toezicht, de controle en de handhaving van de verstrekte hindervergunning. Aangezien de rechtsoverwegingen 5.4 en 5.5 van het vonnis als voorwaarden zijn opgenomen in de hindervergunning betekent dit dat bij overtreding van deze voorwaarden het KPA ook kan optreden. Conform artikel 16 van de Hinderverordening Aruba (AB 1988 no. GT 27) staat voor het niet naleven van voorwaarden aan een vergunning verbonden een hechtenis van ten hoogste een maand of een geldboete van ten hoogste duizend florin.

Opmerkelijk is hoe de regering tegen alle regels, wetten en vonnis in steeds aandringt de incinerator, die jarenlang niet in werking is gesteld, nog voor de verkiezingen in werking te stellen. Op de bezwaren van omwonenden is tot heden niet gemotiveerd ingegaan. Er zijn inmiddels twee Lar-zaken aanhangig gemaakt omtrent voornoemde incinerator en aangifte gedaan met verzoek een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren. Nochtans wil de overheid de incinerator snel doen opereren door het bedrijf CTC dat conform statutaire doelstellingen van de KvK belast is met afgraven en niet afvalverwerking. Opmerkelijk is dat juist voornoemd bedrijf middels contract met Serlimar gehouden was de liners en pipes voor de afval bales bij Seroe Teishi te leveren en te installeren.

In het vonnis werd bevestigd dat de hinder te Seroe Teishi veroorzaakt werd door slecht werk, waaronder het niet plaatsen van liners en pipes. Dit heeft de directeur DOW, dhr. Marlon Croes ook tijdens voornoemde persconferentie bekrachtigd. Volgens dhr. Marlon Croes zou voornoemd bedrijf CTC bij Seroe Teishi iets verkeerd gedaan hebben, maar dat hoeft, volgens. Marlon Croes, niet zo te zijn bij Parkietenbos.

Anouk C. Balentina,
Aruba

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -