31 C
Willemstad
• dinsdag 23 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Van Huffelen op Aruba: Geen woorden, maar daden

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Van Huffelen op Aruba: Geen woorden, maar daden

Oranjestad – Tijdens het tweedaagse bezoek dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) aan Aruba bracht, is het thema van de 12,6 procent salariskorting ‘in meerdere gesprekken’ aan de orde gebracht. Dat bevestigde ze gistermiddag tijdens haar afsluitende persconferentie.

Ze vond het een eer om met de bevolking in contact te zijn geweest en is gemotiveerd om ‘woorden om te zetten in daden’. Van Huffelen kwam dinsdagavond aan en is gistermiddag vertrokken. Haar slotwoord begon ze in het Papiaments met ‘Aruba dushi tera’ en ze sprak de wens uit dat ze, als ze de volgende keer op Aruba is, de woorden nog beter kan uitspreken.

,,Ik was hier vooral om te luisteren naar de Arubanen. Om te horen wat de dromen zijn, maar ook wat de zorgen en behoeftes zijn. Ik hou niet van beloftes die ik niet kan waarmaken. Ik ben gemotiveerd om met jullie te werken.”

Ze vertelde dat ze in de afgelopen dagen veel van het prachtige eiland Aruba heeft gezien en met veel mensen heeft gesproken. ,,Ik heb onder andere gesproken met de minister-president, de ministerraad en het parlement. Ik ben bij Casa Cuna geweest om meer te horen over hun belangrijke werk met kinderen en tienermoeders. Ik ben bij Parkietenbos geweest en heb contact gehad met Anouk Balentina.

In San Nicolas zag ik schitterende kunst en ook de ateliers. Ik heb gesproken over natuurbescherming. Ik heb ondernemers gesproken over de staat van de economie en hoe dit sterker kan worden. Samen met de minister-president heb ik gesprekken gevoerd met de vakbonden.”

De staatssecretaris benadrukte dat ze het belangrijk vond om de vakbonden te spreken en hun zorgen te horen. Ze kreeg daarover ook een vraag van de pers hoe met name leerkrachten gemotiveerd kunnen worden om het onderwijs te hervormen als er 12,6 procent op hun salaris wordt gekort. Van Huffelen reageerde dat het inderdaad pijnlijk is om salaris in te moeten leveren.

,,Zeker als je een laag inkomen hebt en je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is dan ook bijzonder te waarderen dat mensen in het land met elkaar dit offer brengen.” De staatssecretaris zei dat deze vraag ook met de vakbonden is besproken. ,,Het is mogelijk om te kijken of het bedrag dat de 12,6 procent oplevert, op een andere manier kan worden ingevuld. Want dan kunnen we de mensen ook perspectief brengen. Zolang Aruba liquiditeitssteun nodig heeft, is het belangrijk om kritisch naar salarissen te kijken. De korting blijft van toepassing zolang die financiële steun nodig is. Als de steun niet meer nodig is, dan is het natuurlijk belangrijk dat mensen weer een beter en ruimer salaris krijgen.”

De staatssecretaris gaf aan dat Nederland hierover wil meedenken.

De Nederlandse bewindsvrouw zei dat ze, naast de positieve geluiden en indrukken, ook heeft gezien waar de hulp nodig is. ,,Onderwijs, de arbeidsmarkt, natuur, klimaat en bestaanszekerheid, het is allemaal belangrijk voor een land. Corona heeft dit deel van het Koninkrijk ongelofelijk hard geraakt. Het is belangrijk dat we er zijn om te helpen. En dat zullen we ook doen.

Maar laten we eerlijk zijn, die problemen waren er voor corona ook al. De schuldenlast is opgelopen en de overheid heeft een lage efficiëntie. Die problemen zijn versterkt door corona en dieper geworden. En nu moeten die problemen worden opgelost. Maar dat kan niet alleen door het herstellen van het toerisme. Het is belangrijk dat Aruba aan de slag gaat met hervormingen. Nederland wil daar graag bij helpen.”

Een andere vraag van de pers ging over de gezondheidszorg en over de 60 miljoen florin die moet worden bezuinigd. Van Huffelen reageerde door te verwijzen naar het pakket maatregelen dat is afgesproken tussen Nederland en Aruba.

,,Zorg is wereldwijd een probleem. De kosten nemen toe en het is uiteindelijk de bevolking die dat moet betalen. Ik heb hierover gesproken met de directeur van het ziekenhuis en met een huisarts. Efficiëntie is enorm van belang.” De staatssecretaris ging niet heel diep in op het thema van de gezondheidszorg, maar zei dat in het algemeen voor alle sectoren geldt dat er hervormingen moeten komen. ,,Bij de uitvoering van die hervormingen helpen we Aruba.”

Van Huffelen zei tot slot dat ze ‘met hart en ziel’ met Aruba wil werken aan een mooie toekomst. ,,Op basis van een gelijkwaardige relatie, want ieder land is een volwaardig deel van het Koninkrijk. Ik heb Arubanen ontmoet die gepassioneerd en trots zijn over hun land. Masha danki voor dit plezierige bezoek. Ik kom snel weer terug.”

Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) bedankte de staatssecretaris omdat ze al zo snel na haar aantreden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk is gekomen. ,,Dat laat zien dat u hart heeft voor de Caribische eilanden.” Namens Aruba en de bevolking bedankte de premier voor de financiële en technische steun tijdens de pandemie

,,Aruba is een van de landen die zwaar is getroffen door corona. De impact is enorm. En dat terwijl we voor de pandemie heel goed gingen. Het toerisme herstelt zich, maar iets minder hard dan we willen. Toch zijn we trots, omdat vandaag de eerste dag is dat we geen maatregelen meer hebben tegen corona.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties