26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Regeringpartij Raiz pro homohuwelijk

Oranjestad – ,,Raiz is niet tegen een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Wij staan voor gelijkwaardigheid. De initiatiefwet wordt binnenkort behandeld in het parlement en daar is ons parlementslid Misha Raymond actief bij betrokken.”

Regeringspartij Raiz komt met deze verklaring, nadat de regeringscoalitie (MEP en Raiz) vrijdag bekendmaakte dat ze in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Het Hof stelt dat Aruba, en ook Curaçao, het homohuwelijk moeten toestaan. Partij Raiz kreeg daarop veel reacties die ‘veronderstellingen en insinuaties’ zijn.

,,Wij doen geen stap achteruit in onze belofte om gelijkwaardigheid te realiseren.”

Het feit dat de regering heeft besloten om in cassatie te gaan, betekent volgens Raiz niet dat hun partij tegen een huwelijk van paren van hetzelfde geslacht is. ,,Deze conclusie is gebaseerd op gebrek aan informatie of een politieke agenda.” Raiz heeft in de regering ministers Ursell Arends van Natuur (tevens vicepremier) en Geoffrey Wever van Economische Zaken. In het parlement zit Misha Raymond, zij is actief bezig met de initiatiefwet om het homohuwelijk op Aruba mogelijk te maken. Deze initiatiefwet wordt gesteund door de oppositiefracties Accion 1 en MAS.

In de verklaring van Raiz haalt de partij het vonnis van het Hof erbij, dat op 6 december 2022 is uitgesproken. Daarin staan twee belangrijke aspecten. ,,Als eerste staat er dat het uitsluiten van een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht discriminatie is, op basis van artikel 1 uit onze Grondwet”, noemt Raiz.

,,De rechter heeft daarnaast geoordeeld dat alle paren moeten kunnen trouwen en dat bepaalde wetsartikelen – die paren van hetzelfde geslacht uitsluiten – niet meer van toepassing zijn. Ambtenaren van Censo hebben de opdracht gekregen om mee te werken aan huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht.”

Het is dit tweede punt waar de regering Wever-Croes II het niet mee eens is. ,,De rechter is op de stoel van de regering en het parlement gaan zitten. Dat is opmerkelijk en voor ons een reden om in cassatie te gaan”, aldus Raiz. ,,De regering is niet in cassatie gegaan tegen het homohuwelijk.”

Raiz realiseert zich wat de mogelijke gevolgen van cassatie zijn. ,,We houden rekening met het juridisch proces, met de democratie en we respecteren elkaar. Onze partij neemt alle stappen die nodig zijn om tot gelijkwaardigheid te kunnen komen. De behandeling van de initiatiefwet hoeft niet te wachten op een beslissing over de cassatie. Het parlement zal de initiatiefwet binnenkort behandelen.”

In de verklaring stelt Raiz ook dat het standpunt over gelijke behandeling niet is veranderd. ,,Wie de ontwikkelingen over dit thema volgt, zal begrijpen waarom Raiz tolerant is. We willen niet dat het een strijd wordt die dictatoriaal overkomt. Als er onverantwoorde beslissingen worden genomen over gecompliceerde zaken, verliezen we het hogere doel uit het oog. Dat willen we niet.”

Raiz zegt dat parlementariër Raymond de initiatiefwet namens Raiz zal ondertekenen, samen met fractieleider Marisol Lopez-Tromp (MAS) en parlementariër Aquanette Gunn (MAS). De initiatiefwet is gestart door parlementariër Miguel Mansur (Accion 21).

,,Raiz zal deze wet verdedigen, met respect voor iedereen. Verkeerde insinuaties zullen onze belofte en ons doel niet veranderen.”
Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -