26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AntilliaansDagblad | Minister van Arbeid Glenbert Croes handelt illegaal bij Dimas

Oranjestad – Minister Glenbert Croes (MEP) handelt in strijd met de wet door directeur Kathy Paskel van Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero (Dimas) onder toezicht te stellen van een managementteam, terwijl ze haar volledige salaris behoudt. Paskel vocht drie ministeriële beschikkingen (MB) met succes aan.

aruillegaalHet gerecht in Ambtenarenzaken deed maandag uitspraak en schorste de drie MB’s in afwachting van de bodemprocedure, waarin de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Daarmee heeft Paskel haar functie tijdelijk weer terug. In krachtige bewoordingen stelde de rechter dat de bewindsman in strijd handelt met de wet. De rechter verwacht dan ook niet dat de MB’s in de bodemprocedure zullen standhouden.

Minister Croes gaf op 10 maart via een MB aan het hoofd Bedrijfsvoering Mario Wever het mandaat om namens Paskel beslissingen te nemen over ingediende aanvragen. Via een tweede MB stelde Croes een managementteam in dat de dagelijkse leiding van de overheidsdienst kreeg. Op 15 maart volgde een derde MB waarin staat dat het MT toezicht heeft op de dagelijkse leiding.

Paskel stelt dat deze MB’s niet geldig zijn, omdat zij via een Landsbesluit is benoemd tot directeur van Dimas. Dat kan niet via een ministeriële beschikking worden gewijzigd. Dimas is opgericht in augustus 2006, via een Landsbesluit. De overheidsdienst heeft de taak om beleid te ontwikkelen en uit te voeren dat te maken heet met de Landsverordening toelating en uitzetting (LTU).

Volgens de minister van Arbeid is de ambtenarenrechter niet bevoegd om te reageren op deze bezwaren. Hij ziet de inhoud van de MB’s als van algemene aard, die de positie van Paskel als ambtenaar niet raken. De rechter is het hier niet mee eens. In de uitspraak staat dat uit de ingediende documenten en uit wat er tijdens de zitting naar voren is gekomen, blijkt dat de minister deze besluiten heeft genomen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in Paskel.

De minister houdt Paskel medeverantwoordelijk voor het achterwege blijven van noodzakelijke verbeteringen in de bedrijfsvoering van de overheidsdienst. Door de MB’s kan Paskel haar taken als directeur niet meer uitoefenen. De rechter vindt dat dit de positie van Paskel als ambtenaar direct raakt. Dat maakt dat de ambtenarenrechter wel bevoegd is.

Minister Croes was verder van mening dat de directeur van Dimas geen spoedeisend belang bij deze zaak heeft, omdat ze haar volledige salaris behoudt. De rechter oordeelde dat spoedeisend belang meer is dan alleen salaris. Het gaat ook om de manier waarop een functie kan worden uitgeoefend.

Paskel bracht naar voren dat – en de rechter is het daar mee eens – dat de MB’s tot gevolg hebben dat zij alleen nog in naam de leiding over Dimas heeft. Ze staat onder toezicht van het managementteam en moet daar verantwoording aan afleggen. De ambtenarenrechter vindt dit een inbreuk op de hiërarchische verhoudingen. Het is bovendien in strijd met de Staatsregeling, de Landsverordening instelling ministeries 2022 en het Landsbesluit van 3 augustus 2006.

Advies DRH
Partijleider Marisol Lopez-Tromp (MAS) wil weten welk advies de afdeling Personeelszaken (DRH) aan de minister heeft gegeven over de MB’s. ,,De minister denkt dat een MB hoger is dan een Landsbesluit. In zijn team zit een medewerker van DRH, die de procedures en wet hoort te kennen. DRH had moeten aangeven dat deze MB’s wettelijk niet kunnen.”

MAS heeft al vaker vragen gesteld over MB’s bij Dimas, maar heeft daar geen duidelijk antwoord op gekregen. Lopez-Tromp vindt het ook onbegrijpelijk dat de minister niets kwaads ziet omdat Paskel haar volledige salaris krijgt doorbetaald. ,,De rechter stelt in het vonnis dat de minister faalt, en zo is het.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -