32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:17

Laatste reacties

- Advertentie -

KTK-manager op staande voet ontslagen

KTKWILLEMSTAD — Earlyson Brute is als manager Technische Dienst van Kompania di Tou Kòrsou (KTK), op staande voet ontslagen. Naast zijn aanstelling bij KTK, blijkt er sprake te zijn van belangenverstrengeling aangezien de ontslagen manager ook commercieel directeur is van het bedrijf Power Management & Control Systems NV, waar hij bestellingen aan materieel voor KTK heeft geplaatst. Meerdere bronnen hebben dit vanochtend tegenover de Amigoe bevestigd.

Advertentie

- Advertentie -

Zoals de Amigoe vorig jaar uitvoerig heeft bericht, was de vermoorde PS-partijleider en Statenlid Helmin Wiels een paar maanden voor zijn overlijden onder andere bezig met een onderzoek naar aanstellingen binnen zowel het moederbedrijf van KTK, de Curaçao Ports Authority (CPA), als het sleepbootbedrijf.
Dat er al langer vraagtekens werden geplaatst bij de aanstelling van Brute bij KTK, blijkt ook uit meerdere verklaringen van Wiels tegenover de Amigoe.
Hij beschikte over een lijst van ‘onlangs aangenomen werknemers’ binnen CPA en KTK. Deze lijst had hij van een groep bezorgde werknemers ontvangen.
De bezorgde groep werknemers meende dat de aanstellingen op deze lijst doorgang hadden gevonden ondanks dat de kandidaten niet over de juiste kwalificaties zouden beschikken.
Brute stond ook op deze lijst van Wiels, waarbij de wijlen politicus aanhaalde dat zijn kennis en ervaring niet aansloot op de functie die in grote mate kennis over mechanica vereist.
De achtergrond van Brute zou meer op het vlak van elektronica liggen.
De redenen voor ontslag op staande voet, zouden onder andere de bovengenoemde bestellingen zijn voor KTK en dienstreizen naar Venezuela die onder sleepbootonderhoud werden gedeclareerd en waarvoor ook daggeld- vergoedingen zouden zijn uitbetaald. Tijdens deze bezoeken aan Venezuela zou Brute veelal zaken voor het bedrijf hebben afgehandeld waarvan hij commercieeldirecteur is en niet voor KTK.
Er zijn aanduidingen dat er sprake is van een soortgelijk geval binnen het havenbedrijf, waarbij een lid van de oude Raad van Commissarissen (RvC) van CPA, tevens verbonden aan MFK, betrokken is.
Hierbij gaat het om bestellingen van producten die voor CPA werden aangekocht.
Hierbij zou ook sprake zijn van belangenverstrengeling.
De presidentcommissaris van de RvC van CPA, Percy Pinedo, wilde op de vraag of er nu ook (aangezien er actie tegen Brute werd ondernomen) onderzoek plaats zal vinden naar de laatstgenoemde misstand en de handelwijze van de directie, niet reageren.
De president- commissaris verwees voor meer informatie naar CPA-directeur Humberto de Castro, die vanochtend niet bereikbaar was voor enig commentaar in deze zaken.
De minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais), gaf in een smsbericht aan, niet op de hoogte te zijn van het ontslag van de KTK-manager en verwees eveneens naar De Castro.

Aangezien het merendeel van de RvC-leden van CPA, door leden wordt gevormd die zijn voorgedragen door Pais, wilde de partijleider en Statenlid, Alex Rosaria, in algemene zin reageren.

Ik ben van deze specifieke kwestie niet op de hoogte maar ik sta een duidelijke aanpak voor, zeker wanneer er sprake blijkt te zijn van corruptie.
Laat dit soort personen maar op hun blaren zitten.
Pais vindt dat corruptie tot armoede leidt en om deze redenen is een goede ‘checks and balances’ van uiterst belang, juist om dit soort zaken en mensen aan te kunnen pakken”

, aldus Rosaria, die in dit kader benadrukt dat het hier een overheidsbedrijf betreft.

Net zoals ik er een voorstander van ben om de screening van de ministers aan te scherpen, waarbij er niet alleen gecheckt wordt vóór de benoeming, maar ook als de persoon eenmaal in functie is.
Ik meen dat er strenger naar belangenverstrengeling gekeken dient te worden binnen overheidsbedrijven.
Ik meen dat men aan de hand van vooraf opgestelde profielen – zoals men dat bijvoorbeeld ook bij de Nederlandsche Bank (DNB) hanteert – toetsingen naar de werknemers op belangrijke posities dient uit te voeren.
Dus vóór aanstelling maar ook daarna.
Om maar een voorbeeld te noemen, ik kan ergens met een schone lei binnenkomen, bijvoorbeeld zitting nemen in een RvC, en vervolgens allerlei mogelijkheden ontdekken om daarop uit winstbejag allerlei bedrijven op te richten.”

bron: Amigoe

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -