31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

KRR | Geen inzage in geldstromen tussen online-goksector op Curaçao en Nederland

HomeLandenArubaKRR | Geen inzage in geldstromen tussen online-goksector op Curaçao en Nederland

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Minister Wopke Hoekstra van Financiën houdt de lippen stijf op elkaar | ANP

Den Haag – Minister Wopke Hoekstra van Financiën geeft geen inzage in geldstromen tussen de op Curaçao gevestigde online-gokbedrijven en Nederland. De bewindsman beroept zich enerzijds op zijn geheimhoudingsplicht en anderzijds op het niet hebben van informatie. Dat blijkt uit de reactie van Hoekstra op een door de Knipsel Krant Curaçao gevoerde WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur).

Op de vraag naar geldstromen tussen de Nederlandse-Antilliaanse trustkantoren en accountants/fiscalistenkantoren met een e-gaming licentie die een relatie hebben met banken en trustkantoren in Nederland antwoordt de minister: ,,Voor zover het geen fiscale informatie betreft, beschik ik niet over de informatie die u hier vraagt.” Fiscale informatie wordt niet verstrekt onder verwijzing naar de in de Wet Algemene Rijksbelastingen opgenomen geheimhoudingsplicht. Dezelfde argumenten voert hij aan bij een vraag naar de argumenten die hebben geleid tot het afsluiten van de ‘Antillenroute’. Hoekstra weigert tevens documenten te openbaren die ten grondslag hebben gelegen aan het besluit met betrekking tot nieuwe fiscaal-financiële afspraken tussen het Nederlandse ministerie van Financiën, de toenmalige Vereniging Offshore Belangen (VOB) en het ministerie van Financiën de Nederlandse Antillen en het Land Curaçao.

Minder terughoudend is de bewindsman over de verkoop in 2009 door de Nederlandse overheid van het (onder meer) op Curaçao gevestigde Fortis-ondereel Intertrust. Bij de nationalisering van de op omrollen staande bank werd de staat eigenaar van het trustkantoor dat bedrijven helpt constructies te bedenken om ‘belasting te ontwijken’. Uit een nu openbaar gemaakte notitie van de ambtelijke top van het ministerie van Financiën blijkt dat deze zich destijds grote zorgen maakte over de reputatie van Nederland door zich in te laten met een bedrijf dat geassocieerd wordt met belastingparadijzen. Dat verklaart de overhaaste verkoop tegen een opmerkelijk lage prijs. De resultaten van Intertrust rechtvaardigden een verkoopprijs van 600 tot 700 miljoen euro, maar dat was vanwege de crisis in de bankensector op dat moment niet haalbaar. In 2009 werd Intertrust voor 250 miljoen van de hand gedaan, 100 miljoen minder dan de vraagprijs. De haast werd mede ingegeven door de vrees dat management, personeel en klanten zouden weglopen omdat de overheid in de keuken kon kijken.

Bron; Koninkrijksrelaties.nu

Naschrift KKC

Het betreft deze 5 WOB verzoeken van de Knipselkrant Curacao: https://www.scribd.com/document/387872679/2018-06-15-WOB-Ministerie-Van-Financien-20180615-ALLES

2018 06 15 – WOB – Minister… by on Scribd

5 reacties

 1. Weer zo.n mythe. Fake idee. Er zijn helemaal geen geldstromen in trustkantoren. Dat is heel de business. Het is directie voering. Boekhoudkundig. Die winsten gaat helemaal niet langs of door de Antillen. Ja in het boekhoud pakket. Maar dat is alles. Net als die gaming sites. Er gaat geen stuiver hier voorbij, daarom willen ze dat niet zeggen.

 2. Nederland zal nooit inzage geven. Zij beroepen zich op een uitzonderings artikel 10 van de WOB.
  Vanwege de economische of financiële belangen van de Staat en andere publiekrechtelijke lichamen.

 3. @Nardy
  Dank voor de update.
  Doet me denken aan het warm & koud spel …. en dit begint toch wel heet te worden. Spijtig zeker, maar misschien was het naïef om te verwachten dat openheid van zaken zou worden gegeven ……. ?

  Blijf ons op de hoogte houden. Succes en take care!

 4. De rijksoverheid publiceerde gisteren een besluit op uw informatieverzoeken op verschillende onderwerpen. Gedateerd 20 september2018 en bestaande uit 3 pagina’s en bijlagen. Aan wie die brief was gericht was onvermeld. Dit lijkt een andere brief dan waarover Nardy Cramm bericht, maar het zou dezelfde kunnen zijn. Het rijksoverheidbericht ging mede over de toezichthouders DNB en AFM inzake de E-gaming. De toezichthouders vallen niet onder de WOB. Kennelijk spreekt het onderwerp de politiek opeens aan. Nederland die zichzelf als belastingparadijs opheft is echter onmogelijk. Dus weet Wopke van niets. Een ander werkwoord voor foppen, is dan ook woppen. Dat werd gisteren gebruikt door Arjen Lubach. Altijd werd ontkend door de regering dat er werd witgewassen en nu toegeven dat er al decennia via de voormalige kolonie wordt witgewassen, ontdoken en weggesluisd? Het koninklijk huis zal niet blij mee zijn met opheffing van het paradijs, evenmin als daaraan verwante recalcitrante belastingbetalers. Voor hen zijn gelukkig altijd andere vluchtroutes voorhanden.
  En al die vluchtwegen zo deskundig opgetuigd door een Nederlandse notaris met medeweten van de Nederlandse politieke en elite (sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw). Bovendien wil Nederland het eigen paradijs in stand houden. Want wat een soesa als er 100 belastingverdragen moeten worden opgezegd. Die vormen de degelijke basis van een gegarandeerd belastingparadijs. Het Koninkrijk der Nederlanden is nu eenmaal meer koopman dan dominee. Bovendien neemt de VVD het niet zo nauw met de ethiek en de christenen en lichte liberalen laten hun linkerhand niet weten wat de rechter doet. Voor een knagend geweten is er altijd wel een godsdienaar te vinden die aflaten verkoopt. Dus alles blijft gelukkig bij het oude en we gaan richting populisme. Zo worden de rijken rijker en armen armer. Zo heurt het ook volgens de mores van onze bestuurders. Renée van Aller & John de Vries

 5. Beste geinteresseerden,

  V.w.b. onze blog ‘io s0 (ik weet) en de bijbehorende LOB en WOB verzoeken (http://knipselkrant-curacao.com//kkc-io-so-ik-weet), het volgende:

  Heeeel langzaam druppelt af en toe kleine beetjes informatie binnen. De status van de 44 (eigenlijk 61) LOB’s en de 3 WOB’s is dat op 2 informatieverzoeken (deels) is beslist. Eentje door Ministerie Economische Zaken op Curacao (op 17 juli jl, zie https://www.scribd.com/document/387872679/2018-06-15-WOB-Ministerie-Van-Financien-20180615-ALLES) en thans eentje door het Nederlandse Ministerie van Financien (op 21 september 2018, zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/wob-verzoeken/2018/09/20/besluit-op-wob-verzoek-over-verschillende-financiele-onderwerpen)

  Op 21 september 2018 is dus alsnog een officieel besluit genomen door het Nederlandse Ministerie van Financiën over E-gaming/Offshore Hazardspel geldstromen tussen Nederland-Curacao en Malta. Het betreft deze 5 verzoeken: https://www.scribd.com/document/387872679/2018-06-15-WOB-Ministerie-Van-Financien-20180615-ALLES.

  Het is spijtig dat er omtrent de werkelijke kern van de ‘Koninkrijksbelangen’ feitelijk door beide landsdelen van ons Koninkrijk geen informatie, inzage of enige transparantie wordt verschaft. Wordt vervolgd.

  Vriendelijke groeten,
  Nardy

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties