28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Krimp onderwijs niet zeker | Antilliaans Dagblad

HomeMediaKrimp onderwijs niet zeker | Antilliaans Dagblad
Minister van OWCS Eugene Rhuggenaath | Extra

Willemstad – Er is nog geen besluit genomen over mogelijke bezuinigingsmaatregelen binnen het onderwijs zoals het snijden in de begroting en het aantal docenten. Dat benadrukt de regering in een persbericht.

De regering heeft op dit moment verschillende expertgroepen die aan voorstellen werken en hierover overleg voeren met de regering en partners binnen het onderwijs. ,,Zoals elk jaar het geval is, stuurt het ministerie van Financiën een begrotingskader voor het komende jaar waar alle ministeries op basis van de verwachting van beschikbare fondsen, aan moeten voldoen.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft hier kennis van genomen en aangegeven dat moet worden geanalyseerd wat haalbaar is en wat niet.

De minister van OWCS heeft al met de schoolbesturen en vakbond Sitek vergaderd en besloten een team van experts te installeren voor verdere analyse en de besprekingen met het veld en het ministerie van Financiën voort te zetten”, zo wordt in de verklaring uitgelegd. ,,Ieder voorstel zal worden gepresenteerd en besproken in de Raad van Ministers om een eindbesluit te nemen hoe de fondsen in de begroting kunnen worden aangewend.”

Het uitgangspunt van de regering is dat structurele wijzigingen ten behoeve moeten zijn van de kwaliteit en innovatie van het onderwijs. ,,Het is om exact deze reden dat de regering overleg voert om op verantwoorde wijze om te gaan met de begroting van het ministerie van OWCS. Er is op dit moment nog geen enkel besluit hierover genomen.”

Tijdens de Relato di Dia gisteren zei minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR), in zijn hoedanigheid van minister van OWCS, een goed gesprek gehad te hebben met minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN). Rhuggenaath zei zijn collega-minister gevraagd te hebben niet alleen naar de cijfers van de onderwijsbegroting te kijken maar ook naar de gevolgen van bezuinigen. ,,Het streven is een verantwoorde, realistische begroting. We zoeken naar meer efficiency zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs.” Rhuggenaath noemde in dat kader het onder de loep nemen van subsidies van stichtingen en het gebruiken van minder schoolgebouwen.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. De MinPres. ziet er vermoeid uit. Daarom nog een paar ideeën om de efficiency te vergroten en uit die opbrengsten de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

    Leegstandcorrectie:
    – Maak gebruik van demografische gegevens om een analyse te maken van de wijken en bepaal daarop het aanbod (vierkante meters) van scholen. Maak gebruik van “anders organiseren”.
    – Kijk naar de leegstand in de schoolgebouwen en organiseer overleggen met schooldirecteuren hoe die leegstand kan worden weggewerkt in samenwerking met peuteropvang.
    – Breng kinderopvang onder in de school om leegstand te corrigeren. Dit heeft effect op de kostprijs voor kinderopvang.

    Centrale Inkoop:
    – Zorg dat de inkoop van schoolmiddelen centraal verloopt en realiseer efficiency in gezamenlijke inkoop. Het opheffen van accijnzen op de invoer van schoolmaterialen levert geld op dat aan andere verplichtingen kan worden besteed. (geen vetzak-broekzak).

    Kwaliteitsbeleid:
    – Zet in op het inrichten van professionele leergemeenschappen tussen scholen om de onderwijskwaliteit te bevorderen.
    – Richt school-audits met directeuren om elkaar te beoordelen op de onderwijskwaliteit in de school en breng dat onder in een PDCA-cyclus.
    – Maak gebruik van een onderwijskwaliteit-team in de school die de leerkrachten halfjaarlijks observeert in hun leerkrachtvaardigheden en daarop beoordeelt en ontwikkeling aanbiedt
    – Organiseer het directe effectieve instructiemodel in de klas en benoem per periode van 6 weken de ambitie-niveaus per kind.
    – Gebruik de leerlijnen om leerdoelen te formuleren.
    – Bepaal of de leerstof kan worden geautomatiseerd en de oplossingsstrategie wordt beheerst.

    Ergo:
    – door leegstandcorrectie wordt fors bespaard op schoonmaak en onderhoud van gebouwen. Door de scholen goed te spreiden over het eiland wordt efficient gebruik gemaakt van bestaande schoolgebouwen.
    – door efficiente inkoop kan zelfs Europees worden aanbesteed.
    – door kwaliteitsbeleid wordt de school beter in haar onderwijsaanbod en profiteert de jeugd hiervan, hetgeen veel geld oplevert op langere termijn.

    Tot slot: Breng het openbaar onderwijs onder in een stichting en bekostig het onderwijs op gelijke wijze. Voorkom oneigenlijke concurrentie waardoor onderwijsmiddelen verkeerd worden besteed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties