27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Korpschef vecht schorsing aan

Zitting morgenmiddag

wernetWILLEMSTAD — De chef van het Korps Politie Curaçao (KPC) Marlon Wernet heeft een zaak aangespannen tegen de minister van Justitie, Nelson Navarro, om zijn schorsing aan te vechten. De zaak dient morgenmiddag, zegt de advocaat van Wernet, Wilfred Fortin, desgevraagd tegenover de Amigoe.

Advertentie

Er was al geen reden voor de ordemaatregel van september vorig jaar laat staan voor deze schorsing, zegt Fortin.
De rechter wordt daarom verzocht zich over deze zaak te buigen, zodat de beslissing van Navarro teruggedraaid kan worden.
De korpschef werd op 9 september door de minister op non-actief gesteld, in verband met de omstandigheden rondom het overlijden van Luigi Lorenzo Florentina, alias Pretu.
Florentina was een van de verdachten van de moord op Helmin Wiels en Raúl Martinez.
Florentina pleegde op 6 september zelfmoord in zijn cel in Barber.
Wernet was toen zelf op vakantie en wist niet dat de man vanuit de zwaarbewaakte marinekazerne Suffisant naar het cellencomplex in Barber zou worden gebracht.
Bij zijn terugkomst werd hij hiervan ook niet op de hoogte gesteld.
Wernet moest het uit berichten van de media vernemen.
Dit blijkt uit een voorlopige rapportage van een – conform een aangenomen motie in de Staten – opgerichte commissie, belast met een uitgebreid bestuurlijk administratief onderzoek naar de dood van de man.
Uit dat onderzoek moest blijken wie de verantwoordelijken zijn voor de dood van Florentina.
Het eindrapport liet lang op zich wachten, maar zou inmiddels vandaag bij de Staten worden ingediend.
De resultaten hiervan zijn echter nog niet bekend.
Als uitleg voor de op nonactiefstelling van de korpschef, zei Navarro dat er hier sprake is van een ordemaatregel die hoe dan ook genomen had moeten worden, om ruimte te geven aan de autoriteiten voor een onderzoek.
De minister werd om deze beslissing sterk bekritiseerd door de vakbond NAPB, alsmede door enkele politici, waaronder de voormalige minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS).
Nadat de termijn van de toegangsontzegging voor Wernet was verlopen, mocht hij toch niet terugkeren bij het KPC.
Hij werd vrijwel direct geschorst in verband met een onderzoek naar zijn integriteit. Volgens de minister was er bepaalde informatie over de korpschef naar voren gekomen, die uitgebreid onderzocht diende te worden.
Wernet werd voor een periode van drie maanden geschorst.
Hij ontving het landsbesluit hiervoor op 13 december.
De mogelijkheid bestaat dat Wernet nooit meer terugkeert als chef van het politiekorps wanneer uit het integriteitsonderzoek van de commissie zou blijken dat de verkregen informatie op waarheid berust.
Of dat onderzoek nog loopt, is onbekend.
Minister Navarro was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.
Navarro wilde eerder ook al niet in details treden over de inhoud van het integriteitsonderzoek.
De minister benadrukte desgevraagd echter wel dat het integriteitsonderzoek niets te maken heeft met een vermeende nauwe relatie van de korpschef met de onderwereld. Korpschef Wernet zelf wilde niet reageren op de rechtszaak.

Ik wil mijn rust deze dagen. Ik hoop dat daar begrip voor is.”

- Advertentie -

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -