30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kokomo Beach dient klacht GGD in over vliegenoverlast

 

WILLEMSTAD — De exploitant van Kokomo Beach op Vaersenbaai heeft een klacht ingediend bij de GGD over vliegenoverlast. Manager Perry van de Mosselaar wijt de overlast aan de situatie bij de landfill Malpais. Maar directeur Wesley Kook van Selikor bestrijdt dat. “Als het afval dagen niet begraven zou worden, gebeurde er veel meer dan alleen vliegenoverlast.”

- Advertentie -

Entomologe (insectendeskundige) Gisette Seferina heeft de klacht nog niet doorgekregen, zegt ze desgevraagd. Wel is het zo dat er eerst grondig onderzoek verricht moet worden, wil de daadwerkelijke oorzaak van de vliegenoverlast duidelijk worden.

Nadat Van de Mosselaar zijn klacht op Facebook plaatste, kreeg hij bijval van bewoners van Julianadorp, Grote Berg en Ascencion die ook klagen over overlast. Maar ook in het midden van het eiland wordt geklaagd over veel vliegen.

We kunnen pas na zonsondergang normaal buiten eten”, schrijft iemand.

Seferina zegt dat ze eerst moet weten om wat voor soort vliegen het gaat. “Kleine vliegen, bijtende vliegen. De vliegen bij de zoutpannen zijn anders dan die op dode dieren afkomen. En de vliegen die op huisvuil azen, lusten geen dode dieren. Als iemand mij een paar dode vliegen kan bezorgen, kan ik die onderzoeken en de situatie in de juiste context plaatsen.”

Ook factoren als de hitte van de laatste dagen spelen mee, want dan komen de eitjes van vliegen sneller uit. Verder kan een open riolering een oorzaak zijn, of een veehouderij. De klagers wijzen naar de landfill van Selikor op Malpais, achter de heuvel bij Vaersenbaai, als oorzaak voor de overlast. Het afval zou volgens Van de Mosselaar al weken niet bedekt worden omdat de graafmachines kapot zijn.

Ook plaatste de manager een foto van een stapel dode honden. Deze worden op de landfill op speciaal aangewezen plaatsen begraven. Selikor-directeur Wesley Kook bestrijdt dat het afval niet bedekt wordt.

Als er machines kapot zijn, dan huren wij andere machines om het afval te bedekken. Het kan zijn dat er hier en daar een achterstand is, maar het is geen situatie van dagen.”

Selikor is verplicht zich aan de internationale regels te houden en het afval te bedekken. De bewuste foto bewijst volgens Kook ook het tegendeel dat er al weken geen afval begraven wordt. “Het zijn verse kadavers.” Van een kadaver dat in de open lucht in de felle zon ligt te rotten, is meestal na minder dan een week niets meer over. Voor kadavers wordt een gat gegraven waar de beesten in gegooid moeten worden. Aan het einde van de dag wordt het gat afgedekt met zand.

Kook betreurt dat er middels het bericht op Facebook volgens hem een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. “Het klopt dat er overlast is door vliegen, onder andere in de buurt van de stranden, maar ook op de rest van het eiland. Dus niet alleen in de buurt van de landfill. We nemen maatregelen om het werk op de landfill door te laten gaan en zullen in dit geval extra aandacht geven aan het probleem van de vliegenoverlast over het hele eiland.”

Entomologe Seferina benadrukt wel dat het begraven van afval goed en zorgvuldig dient te gebeuren. “Je bent niet klaar met een paar centimeter zand.”

Verbrandingsoven

Op de landfill van Malpais staat wel een verbrandingsoven, maar die wordt niet meer gebruikt voor het verbranden van dode dieren. De oven wordt gebruikt voor het vernietigen van medisch afval, drugs, medicijnen of belangrijke documenten, zo zei Kook in december vorig jaar. Het probleem van de vliegenoverlast doet wederom de discussie oplaaien over een verbrandingsoven voor het huisafval, zoals bijvoorbeeld in Nederland gebruikelijk is. De energie die een verbrandingsoven levert, kan weer gebruikt worden. In de huidige capaciteit kan de landfill Malpais nog zo’n vijftien jaar mee voordat het vol is.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -