31 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 20:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Knack | Contacten ‘op zeer hoog niveau’ tussen VS en Venezuela

VS en Venezuela overleggen al maanden op hoog niveau | EPA

Er vinden momenteel contacten “op zeer hoog niveau” plaats tussen Caracas en Washington. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag gezegd.

Trumps Venezolaanse collega Nicolas Maduro bevestigt het nieuws en stelt dat de contacten ‘al maanden aan de gang zijn’.

‘We praten met verschillende vertegenwoordigers van Venezuela. We zullen Venezuela helpen zo goed als we kunnen’, aldus Trump vanuit het Witte Huis. ‘Ik wil niet zeggen met wie, maar we praten op een zeer hoog niveau’, voegde hij er aan toe.

- Advertentie -

Washington steunt eigenlijk de opposant en zelfverklaarde interim-president Juan Guaido en stuurt aan op het vertrek van Maduro. Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land. Guaido en zijn aanhangers beschuldigen Maduro ervan een ‘dictator’ te zijn, die vasthoudt aan de macht na de ‘frauduleuze’ presidentsverkiezingen van vorig jaar.

De president bestempelt zijn tegenstanders dan weer als ‘putschisten’, die worden gesteund door het door Maduro verafschuwde ‘Noord-Amerikaanse rijk’. Guaido riep zichzelf in januari uit tot interim-president van Venezuela en wordt in die hoedanigheid door een vijftigtal landen waaronder de VS erkend.

Trump stelt reis naar Denemarken uit

De reis die Trump over minder dan twee weken naar Denemarken zou maken, is door het Witte Huis uitgesteld. Omdat Denemarken geen interesse heeft in de verkoop van Groenland aan de VS, zoals president Trump onlangs opperde, heeft een ontmoeting met de Deense premier volgens Trump geen zin meer.

‘De minister-president heeft zowel de Verenigde Staten als Denemarken veel kosten en moeite bespaard door zo direct te zijn’, twitterde Trump. Hij zegt op een later moment nog wel te willen spreken met minister-president Mette Frederiksen.

- Advertisement -

In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om het Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor buitenlandse zaken, defensie en het monetaire beleid.

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat ‘Groenland niet te koop’ is. ‘Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is’, zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen. ‘Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het’, aldus Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.

Bron: Knack.be

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -