27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Klap toerisme

DenkerHet was niet vrijdag de 13e, maar vrijdag 25 oktober was wel een sombere dag voor het Curaçaose toerisme. Een van de meest prestigieuze hotels, Kurá Hulanda Otrobanda, sluit de deuren. Dicht voor gasten en dicht voor personeel, dat zonder loon massaal ontslag kreeg. Gelukkig blijft er nog enige hoop voor Kurá Hulanda Lodge, maar ook hier is de toekomst nog ongewis.

- Advertentie -

Een paar uur eerder was het ook chaos bij Veneto Casino dat tientallen werknemers wegstuurt, omdat de inkomsten onvoldoende zijn om de kosten te dekken.
Een persoonlijk drama voor de medewerkers die vaak hoge uitgaven hebben aan gezin, woning, vervoer en vaste lasten.
Een drama ook voor de gedupeerde leveranciers en andere schuldeisers die waarschijnlijk veel geld verliezen.
Kurá Hulanda Otrobanda was dertien jaar een van de paradepaarden van toeristisch Curaçao.
Een eerste klas resort in het monumentale hart van dit stadsdeel van Willemstad.
Uniek in alle opzichten.
Uniek voor Curaçao en uniek in de regio, dat alleen daardoor al veel media-aandacht kreeg uit alle hoeken van de wereld en daarmee een belangrijk steentje bijdroeg om het verder onbekende – ‘Undiscovered’ – Curaçao te propageren.
Kurá Hulanda Otrobanda was met museum en congrescentrum een welkome kwaliteitsimpuls voor het eiland.
Het sluiten ervan is daarom niet alleen een klap voor de oprichters, directie en personeel, maar voor Curaçao, dat het in toenemende mate moet hebben van het toerisme omdat de andere sectoren minder presteren.
Voordat Kurá Hulanda open ging in 2001, lag dit deel van het centrum in puin.
Monumentenzorg en vooral Stadsherstel deden belangrijk voorwerk, evenals Porto Paseo dat een doorlopend levend museum voor ogen had.
Het bleken visionairs, maar ook idealisten. Afgezien van de periode na de euforie over de schuldsanering en de autonomie van Curaçao binnen het Koninkrijk, toen het toerisme gelijk met het vertrouwen tot aan 10 oktober 2010 opbloeide, moest er veel geld bij.
Dat is geen houdbare situatie.
Zeker niet als de (wereld)economie tegenzit, de kamerprijzen te laag, het product Curaçao nog kwalitatief onvoldoende is, het vertrouwen (in politiek en justitie) te gering en banken vaak krampachtig.
Overheid en belangenvereniging Chata moeten alles doen de Lodge op Westpunt open te houden, om vergelijkbare situaties als met Kadushi Cliffs of Sunset Waters te voorkomen, en het monumentale hotelcomplex in Otrobanda een nieuwe bestemming te geven en te behoeden voor verval.

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -