Kerwin Award voor Quinsy Gario

Quinsy Gario bij arrestatie demonstratie tegen Zwarte Piet - Foto |  Siri Venning

Quinsy Gario bij arrestatie demonstratie tegen Zwarte Piet – Foto | Siri Venning

CURAÇAO – “We herdenken dat we 31 jaar geleden iemand zijn kwijtgeraakt vanwege zijn donkere huidskleur. En we zijn er nog steeds niet in Nederland”, zegt kunstenaar en programmamaker Quinsy Gario. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Hij kreeg gisteren een Kerwin Award tijdens de jaarlijkse herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer op de Dam in Amsterdam. De 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer werd in 1983 neergestoken door een skinhead op de Dam en overleed later aan zijn verwondingen. Een taxichauffeur weigerde hem naar een ziekenhuis te vervoeren.

Quinsy Gario in gesprek over zijn Kerwin Award

Trots
Gario is trots op zijn Kerwin Award:

“Het is een teken van waardering voor waar ik me mee bezig heb gehouden.”

Hij maakt zich al een paar jaar hard voor de afschaffing van Zwarte Piet en kreeg daardoor naast lof, ook veel kritiek over zich heen.

“Ik denk dat het een belangrijke stap is in de richting van erkenning van de onderdrukking van bepaalde groeperingen in Nederland en hoe we daar mee omgaan.”

Ook Fundashon Bon Intenshon, Stichting Herman van Veen en Stichting Secret Garden kregen een Kerwin Award.

Politiegeweld
Toch is de strijd tegen discriminatie en racisme is Nederland nog lang niet voorbij, meent Gario. Als voorbeeld noemt hij de moord op de donkergekleurde Richi in Den Haag in 2012.

“De politie heeft blinde vlekken op het gebied van racisme en erkent niet dat het gebeurt. Als er incidenten zijn worden de mensen die racistisch handelen niet altijd op hun vingers getikt.”

Hij ziet dit als een wereldwijd probleem in landen die in het verleden koloniën hadden.

“Wat in Ferguson gebeurt is op een ander niveau dat wat we hier hebben, maar wij zijn niet veel beter af.”

Bron: Versgeperst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *