Kamervragen over St Maarten

theo-heyliger-1

De SP en de VVD zijn bezorgd over de mogelijke herverkiezing van Theo Heyliger als Statenlid op St. Maarten

DEN HAAG — De SP en de VVD zijn bezorgd over de mogelijke herverkiezing van Theo Heyliger als Statenlid op St. Maarten, zonder een onderzoek naar de rol die de politicus speelde bij de stembusfraude van vier jaar geleden.

De rechtbank op St. Maarten beschuldigde het Openbaar Ministerie deze week van klassenjustitie, omdat er geen onderzoek is gedaan naar de leider van de United People’s party, terwijl de mensen die hun stem verkochten wel werden vervolgd.

Hoewel er voldoende bewijs was voor de verkoop van stemmen, werd het OM niet ontvankelijk verklaard en kregen de verdachten geen straf.

“Maakt u zich met mij zorgen dat dezelfde heer Heyliger komende vrijdag als lijsttrekker van de UP opnieuw wordt verkozen in het parlement van St. Maarten, zonder dat een goed onderzoek naar verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden?”,

aldus Van Raak in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In een toelichting geeft hij aan dat hij is geschrokken van de uitspraak over klassenjustitie.

“Er worden op St. Maarten een heleboel plannen en rapporten gemaakt om de integriteit te verbeteren, maar ondertussen zie je dat sommige politici overal mee wegkomen. We moeten erg oppassen dat mensen niet boven de wet staan.”

Van Raak wijst verder op de verantwoordelijkheid van het Koninkrijk en dus ook Nederland voor goed bestuur en voldoende capaciteit bij Justitie in alle landen.

Tot slot spreekt hij de hoop uit dat de inwoners van St. Maarten vrijdag een verstandige keuze zullen maken. Datzelfde hoopt ook VVDTweede Kamerlid André Bosman.

“Ik hoop dat mensen goed nadenken voor ze stemmen.”

De tekortkomingen in het onderzoek van het OM noemt hij beschamend voor het Koninkrijk.

“Ik begrijp niet dat het OM niet meer diepgaand onderzoek heeft gedaan naar deze ontoelaatbare praktijken.

Temeer omdat de rechter tot de conclusie kwam dat er alle aanleiding voor was. Wat voor mechanisme is er nu om te voorkomen dat dit vrijdag weer gebeurt”, aldus Bosman.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *