25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

Josepha spreekt AOV-commissie

WILLEMSTAD — Minister Sherwin Josepha (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) heeft zich afgelopen vrijdag laten informeren over de voortgang van de ‘complementaire AOV-commissie’.
Deze commissie onder leiding van Valdemar Marcha gaat na welke aanpassingen er nodig zijn om de impact van de nieuwe AOV-regeling en de Basisverzekering Ziektekosten op minvermogenden te verzachten.

Minister Sherwin Josepha (PS) van SOAW (tweede van links) met enkele commissieleden.
Minister Sherwin Josepha (PS) van SOAW (tweede van links) met enkele commissieleden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commissie heeft als taak om tot een samenhangend pakket van aanpassingen te komen, dat ‘verlichting biedt aan on- en minvermogenden en tegelijkertijd duurzaam invoerbaar is’, aldus een persbericht van het betreffende ministerie.
De commissie komt niet alleen met eigen suggesties, maar zal ook kijken naar voorstellen die onder meer door Kolaborativo naar voren zijn gebracht.
Het gaat dan zowel om acute zaken als aanpassingen in het pakket, die begin 2013 ingevoerd moeten worden, maar ook om een complete situatieschets van de sociale impact van deze stelselwijzigingen.

“De minister onderkent dat aanpassingen aan het AOVstelsel en de invoering van een basisverzekering nodig zijn om tot betaalbare sociale zekerheid en zorg te komen.
Dat betekent dat iedereen in zal moeten leveren.
Tegelijkertijd heeft hij zorgen over de wijze waarop dit on- en minvermogenden zal treffen in hun portemonnee.
Om die reden is er binnen de Nationale Dialoog onder meer gesproken over een ondergrens in inkomen voor het betalen van premies en het vergoeden van tandarts- en brilkosten voor deze kwetsbare groep.
Het beeld is echter nog niet compleet.”

In een overzicht van saneringsmaatregelen van de overheid staat voor wat betreft de basisverzekering dat mensen met inkomens tot en met 1000 gulden per maand geen premie hoeven te betalen en dat brillen en tandheelkundige zorg voor deze zelfde groep door Soaw gedekt zullen worden.
Gepensioneerden zouden 10 procent premie gaan betalen in plaats van 12 procent.
De hogere inkomens betalen 3 procent premie en de ‘nominale premie’.

De herziening in het AOV-stelsel houdt volgens dit overzicht onder andere in dat de pensioenleeftijd stijgt van 60 naar 65 jaar, dat de AOV-premie verhoogd wordt en dat de premieloongrens tot waaraan AOV-premie verschuldigd is, gaat stijgen.
De commissie bestaat naast Valdemar Marcha als voorzitter uit secretaris Jeroen Jansen (SOAW), Philip Martis (SVB), Erwin Calmes (ex- SVB), Royston Sling (Apna) en Alex Mollen (Mollen Consulting).
Zij rapporteert maandelijks aan de minister en komt in maart van dit jaar met haar bevindingen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • AOV

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -