28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Joop | Is Curaçao een voorproefje van wat Nederland te wachten staat?

HomeAuteursOpiniesJoop | Is Curaçao een voorproefje van wat Nederland te wachten staat?

Opinie Han van der Horst | Historicus

Rutte 3 geeft hulp maar onder strenge voorwaarden. De Curaçaose regering moet de economie nog meer kapot bezuinigen om de staatskas op orde te krijgen. Daar kun je bij mensen die nu geen eten hebben uiteraard niet mee aankomen. © ANP

Het zou mij niet verbazen als de komende verkiezingsstrijd een titanengevecht wordt tussen Pieter Omtzigt en Sigrid Kaag. Sommige leden van Rutte 3 kunnen mooie praatjes maken maar als puntje bij paaltje komt, is het beleid koud en harteloos.

Dat is tijdens de coronacrisis een tijdje onder het tapijt geschoven omdat de regering tot nog toe probeert met allerlei regelingen een ontregelende golf faillissementen te voorkomen.

Niettemin verliest een vos wel zijn haren maar niet zijn streken. Dat blijkt nu op Curaçao. Daar is door de coronamaatregelen de helft van de bevolking tot de bedelstaf veroordeeld. Die is afhankelijk van de voedselbank. Inkomsten uit het toerisme bestaan niet meer. De Isla raffinaderij heeft de productie gestaakt. Zonder financiële hulp stort de staat in.

Rutte 3 heeft die hulp gegeven maar onder – zoals dat dan heet – strenge voorwaarden. De Curaçaose regering moet de economie nog meer kapot bezuinigen om de staatskas op orde te krijgen. Volgens Rutte leidt dat op de lange duur tot meer banengroei. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden.

Daar kun je bij mensen die nu geen eten hebben uiteraard niet mee aankomen. Het is niet eens gemeen of kwaad bedoeld van de premier. Het is achteloos. Het is slordig. Het is frivool. Het is de Rutte zoals we hem kennen. Een grote aanwinst bij de après-ski of aan de bar in de jachthaven.

De regering van Curaçao moest de salarissen van het overheidspersoneel met 12,5% verminderen. Dus niet alleen van ministers, statenleden en topambtenaren, die in dit Zuid-Amerikaanse landje als vanouds zéér, zéér goed voor zichzelf zorgen, maar ook van de vuilnismannen. De helft daarvan is trouwens ontslagen.

Dat gaf de van de staatsruif verdreven politici uit de oppositie gelegenheid om de woede van de kleine man richting te geven. Vandaar de demonstraties, het geweld en de plunderingen. Het is – zoals bijna altijd in Latijns Amerika – een mengsel van spontane verontwaardiging en manipulatie door belanghebbenden. De man of vrouw die zich het best tot tolk kan maken van al deze emoties zal op den duur een plekje krijgen op Fort Amsterdam waar de regering zetelt en de sleutel van de kas in een bureaula te vinden is.

Op het Binnenhof heeft men al sinds de negentiende eeuw geen begin van begrip voor de cultuur en de politieke mores in Latijns Amerika. Vandaar dat interventies vanuit Den Haag over het algemeen averechts werken. Men beseft niet dat men door gewiekste leden van de eilandelijke aristocratieën in de luren wordt gelegd. De laatste politicus die dat overkwam, was de ijzeren Hein uit Markelo, Henk Kamp onder wiens regie een nieuw politiek bestel voor de Antillen tot stand kwam.

De bestuurlijke banden tussen de eilanden werden verbroken. De politieke netwerken van Curaçao, Aruba en Sint Maarten kregen door het instellen van autonomie vrij spel elk op hun eigen eiland. Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden vanwege hun gering aantal inwoners bijzondere gemeentes in het Koninkrijk. Het bijzondere was dat ze wel de lasten kregen maar zelden de lusten van een gemeente in het Europese deel.

Elk van de drie autonome eilanden heeft een soort ambassade in Den Haag met een gevolmachtigd minister aan het hoofd. Sint Maarten (30.000 inwoners) kocht hiervoor een fraai pand aan de Prinsessegracht. De vertegenwoordiger van Aruba (115.000 inwoners) houdt kantoor in een bekoorlijke villa van indrukwekkende omvang.
Het Curaçao huis mag zonder meer een parel worden genoemd aan de kroon van de Prinsegracht. Curaçao heeft dan niet minder dan 160.000 inwoners.

Het gaat in alle gevallen om onderkomens vergelijkbaar met bijvoorbeeld de ambassade van Letland. De vuilnismannen van Curaçao echter moeten een offer brengen, nu iedereen het zo moeilijk heeft. Zij betalen het gelag. Zij worden aangeslagen voor het financiële wanbeleid van de grote families op hun eiland. Inmiddels is het Nederlandse leger ingezet om de politie op het brandende eiland te assisteren. Zo keren koloniale tijden weer.

De situatie op Curaçao kwam tot een uitbarsting op het ogenblik dat het kabinet een regeling voor de KLM trof. Tot de voorwaarden behoorde eveneens een loonoffer, ditmaal uitsluitend voor de hogere regionen in het bedrijf. Er zitten echter duizenden ontslagen in het vat om de vliegtuigmaatschappij af te slanken. Iemand vroeg of de ondernemingen die iets te vorderen hadden op de uit de lucht gehaalde blauwe vogels, nu ook een offer brachten. Daarop kwam geen enkel antwoord. Van schuldendelging is blijkbaar geen sprake. Offers brengen blijft als vanouds het privilege van de werknemers.

Dit alles kan maar tot een slotsom leiden: het recept voor Curaçao is een voorbode van wat het Europese deel van ons koninkrijk te wachten staat: de ene bezuinigingsronde na de ander met een beroep op het lot van onze kleinkinderen, die anders hoge schulden erven. Nu krijgen ze een uitgewoond, verarmd en weggeconcurreerd land. Maar wel met een spaarcentje op de bank.

Het is echter de vraag of Nederland dit allemaal pikt. We hebben niet te maken met een bankencrisis maar met een depressie die veroorzaakt is door maatregelen van de overheid. Ondernemers gaan niet failliet. Zij zijn failliet gemaakt. Werknemers verliezen niet hun baan. Die baan is hen afgenomen. Wij moeten ie leren spreken over failliet gemaakten en over werkloos gemaakten.

De kans dat deze mensen te boos worden om zich nog iets van anderhalve meter aan te trekken, is buitengewoon groot. Dat is nu al te zien aan de zondagse demonstraties van corona-dissidenten op het Malieveld. Zo kan een confrontatie ontstaan van Curaçaos karakter. En ook hier zal dan iemand uit de gevestigde orde zich opwerpen tot vertolker van de volkswoede. Wilders en Baudet staan in de coulissen om die rol op zich te nemen maar zij worden gegarandeerd overtroefd door Pieter Omtzigt. Die heeft door aard, toonzetting en optreden alles in zich om door de wanhopigen te worden uitgeroepen tot de redder van het Nederlandse volk.

Dan blijkt uiteindelijk Omtzigt de ware erfgenaam van Fortuyn. Het zou mij niet verbazen als de komende verkiezingsstrijd een titanengevecht wordt tussen hem en Sigrid Kaag, want zij is als enige in staat het verzet te bundelen van allen die een populistisch Nederland vrezen, ook en misschien vooral als dit zijn schaamte achter een CDA-lap verbergt. Van allen die in Omtzigt iets te veel herkennen van Viktor Orbán.

Han van der Horst. Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch’, Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bron: BNN/Vara

11 reacties

  1. Hahaha, Han van Der Horst, vaste stukjes schrijver bij Joop.nl, een platform waar de meeste wazige figuren hun mening kunnen uiten. Zoals te verwachten ontbreekt het hem aan enerlei historisch besef over het onderwerp. Meneer van der Horst doe eens een keer gedegen onderzoek naar het onderwerp en laat je niet belemmeren door Groenlinks Utopiaans gedachten goed. Al 51 jaar lang wordt het eiland Curacao geregeerd door dieven, oplichters, graaiers, leugenaars en gespuis. Hierdoor is de kas telkens leeg, maar Nederland in zijn goedheid bleef het aanvullen. Nu zegt Nederland, tot hier en niet verder. En wat doet dat gespuis? Hun gaan bij een vuilnisman centjes weghalen. Indien gewenst Han dan kan ik je een geschiedenis lesje over Curacao geven, wellicht dat je dan je visie bijstelt

  2. Heeft U wel eens gehoord van het spreekwoord, elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik heb het vermoeden dat dit spreekwoord niet geld voor curacrim, mitsdien curacrim een provincie van Nederland word.

  3. De spijker op zijn kop met “Offers brengen blijft als vanouds het privilege van de werknemers.”.

    Wanneer het goed gaat met de economie zeggen ondernemers en topmanagers hun hoge salaris te verdienen, doordat zij de risico’s lopen. maar nu het slecht gaat verliezen zij het minst en worden zij gesteund door het belastinggeld van de arbeiders. Zij die wel eerlijk belasting betalen. En de arbeider moet op straat.

  4. Han van der Horst
    Je kunt niet alles weten maar doe dan ook niet alsof.
    Van de curacaose situatie weet je, naar blijkt, weinig af.
    De curacaose economie moet zich niet, in opdracht van Nederland, verder kapot bezuinigen maar de economie is reeds jarenlang kapot gestolen ! door een beperkt aantal plaatselijke inwoners. En om de economie weer een beetje op de rails te krijgen zijn harde maatregelen noodzakelijk ( en niet alleen financiële). Want om een omelet te bakken moet je een ei breken, zegt het spreekwoord. Of jij weet jij een betere oplossing? Ik denk het niet. Een historicus is geen econoom dat blijkt.
    De rest van je betoog laat ik maar voor wat het is behoudens dat ik vind dat het woord/taalgebruik een historicus van enig niveau onwaardig is en meer past bij een zich vervelende ingezonden-brieven-schrijven.

  5. Deze man noemt zichzelf historicus? Het enige wat hij heeft gedaan, is klakkeloos diverse MSM berichtjes overnemen en aan elkaar breien.
    Gedegen onderzoek (wat bij MSM) volledig zoek is, heeft ook deze man parten gespeeld.
    Nogmaals, dat Covid geneuzel, was het allerlaatste zetje…we stonden al voor de afgrond na tientallen jaren corruptie en nepotisme.
    Het is al tientallen jaren niet de vraag, OF we naar de kloten gaan. Maar Wanner we naar de kloten gaan

  6. Dit vergat ik erbij te vertellen. Op Curacao (1969) waren er kerels die een week van tevoren hun (boodschappen) “lijst” hebben gemaakt van wat zij zullen stelen op de dag van de grote plundering zoals vorige week op Curacao daar de plundering altijd begint na de warm up met drank en drugs, dan treedt ook het geweld, de durf en de moed en het niets ontziend gevaar op. Van alles wordt er gestolen. Dus zo zeker was iedereen dat de grote dag naderde. Men voelde de tens, de spanning, de zenuwen begonnen op te komen, men wordt onrustig, licht vlambaar etc.etc. het is een droevig iets om mee te maken. De opstand ging dan ook gepaard met messen, machetes, en zo nu en dan een schot. Ik had het daarnet over Nederland. Nederland wordt de laatste tijd overspoeld door wapens. Overal in grote steden kan men wapens kopen. Wat is de oorzaak hiervan? Juist, het vrij geven/verkopen van drugs in coffeeshops. Velen hebben hun ontevredenheid hiervoor laten horen en hebben zelfs geprotesteerd, het veroorzaakt onrust en onveiligheid. Heeft de regering hiernaar geluisterd, naar het volk? No señor, want zelfs de domme artsen, zogenaamde professoren, wetenschappers, en onderzoekers hielden vast aan een stelling dat “legale” drugs verkopen beter is dan “Illegaal” en dat weet medicijn is. Wat een giller. En vanzelfsprekend dat geen enkele coffeeshop slechts wiet oftewel soft drugs verkoopt, logisch. Maar het resultaat hiervan hadden zij nooit kunnen verwachten door al die liquidaties. Dus we kunnen ons zo’n opstand in Nederland niet indenken met inbegrip van een complete arsenaal van zware automatische wapens. Het loopt ongetwijfeld uit op een ware hevige slachting. Nederland is gewoon een outlaw city geworden. En dit alles, door toedoen van de regering/kabinet. Tja, binnenkort zullen wij allemaal de ultra wrange vruchten hiervan moeten proeven, moeten smaken. Veroorzaakt…….. door onze regeringsbeleid, die nooit naar de stem van het volk luistert.

  7. Ach, Han wilde ook wat zeggen zonder echt te weten waar het dus wel om en over gaat. Stel jezelf eerst goed op de hoogte Han. Nu val je volkomen door de mand zoals een verslaggever die en stukje inlevert over iets wat geen geen doorgang vond en hij het niet de moeite vond om te controleren of het echt wel plaats had gevonden.

  8. Wow, een historicus die op dramatische wijze compleet door het ijs zakt en zich voor het karretje van onze struikrovers heeft laten spannen. Een beetje volgen van de geschiedenis had hem geleerd dat Curacao heeft nagelaten om het dak te repareren toen het droog was en daardoor nu het zoals te verwachten een keertje tegenzit nada nul reserve heeft opgebouwd om klappen op te vangen. En dat in combinatie met een welgestelde elite die alle rijkdom naar zich toe trekt, de hele bevolking van het eiland in de tang heeft, en met alle macht probeert om ook de hulpgelden naar zich toe te trekken. Deze meneer heeft waarschijnlijk nog nooit zelf gewerkt voor zijn geld. Hoe dom kan je zijn…

  9. @Roland; mooie analyse en een prima afsluiting.

    Ook deze schrijver van deze opinie stapt weer in de valkuil. Dat het slecht gaat – een understatement – komt niet alleen door COVID. In de afgelopen jaren heeft Curaçao het niet voor elkaar gekregen om haar economie te laten groeien en haar uitgaven onder controle te krijgen.

    Beste Han, lees jezelf beter in en baseer je opinie niet op de huidige media berichten, want die zijn om wat voor reden dan ook onvolledig. Lees een tijdje mee op dit forum. Je leest dan de achtergronden en de aanleidingen van deze protesten.

    Het tweede deel van alinea 8 is een mooi begin van een nieuw opinieartikel en alinea 10 is een heldere beschrijving van wat er mis is op de eilanden.

    Eerlijk is eerlijk; of de loonmaatregel (-12.5%) bij de laagst betaalde ambtenaren redelijk is, is inderdaad een goed punt. Echter in de private sector zijn er mensen ontslagen of moeten in het meest gunstige geval 20% van hun salaris inleveren. Zij zijn volledig afhankelijk geworden van de NOW-regeling, die niet in alle gevallen optimaal functioneert. Solidariteit is ver te zoeken.

    Dat is overigens ook te verklaren want het parlement heeft met de berekening van haar eigen ‘offer’ de plank behoorlijk misgeslagen.

  10. Opstanden zijn wereldomvattend maar worden merendeels door een nieuwe strijdmethode in de geschiedenis van de politieke oorlogvoering verricht: nl. de gewapende opstand(en). Het aantal van hen die in enig land bij gewapende opstanden betrokken zijn, is gewoonlijk klein, misschien een paar honderd of een paar duizend, maar…..wanneer zij echter het juiste pressiepunt hebben gevonden, kunnen zij de gehele natie beïnvloeden. De geschiedenis toont bovendien aan dat in veel gevallen door slechts een handjevol mensen regeringen zijn omvergeworpen en de historische loop der gebeurtenissen is veranderd. Maar de schade, de plunderingen, de vele doden en verwondingen, de brandstichtingen etc., is triest, droevig. De opstand op Curacao was stellig makkelijk te voorspellen, de symptonen waren kraakhelder en volgden elkaar in rap tempo op, het was voelbaar zelfs. In bijna al mijn reacties liet ik regelmatig een en dezelfde waarschuwing horen. Ondanks het feit dat ik niet meer op Curacao verblijf, werden/worden mijn vermoedens steeds voelbaarder, men kon de sfeer zelfs (fig.)”ruiken”, het kán niet mis misgaan. Mijn Zuid.Am. landgenoten deelden mijn gedachten en mijn mening. En zo’n opstand, en zelfs in een veel grotere omvang staat Nederland ook te wachten. Let op; de redenen zijn altijd, wereldwijd precies hetzelfde. Politieke leiders liegen tegen hun volk en tegen elkaar. Keer op keer zijn zij op de televisie verschenen terwijl zij ontkenden iets te maken te hebben met de schandalen waar zij in werkelijkheid diep in verwikkeld waren. Zij stelen maar worden hiervoor never bestraft. Valse beloften worden gedaan, de vele bezuinigingen, er wordt niet naar het volk geluisterd, werkloosheid, schade door aardbevingen, belastingdienst etc. Er wordt niet eens naar zulke slachtoffers geluisterd, zij worden niet geholpen, ze zijn waardeloos. In Nederland komt er zelfs meer bij kijken. Let op de behandeling van de migranten en de vluchtelingen ten opzichte van het volk wat betreft onderdak, medische behandelingen, speciale bussen voor hen, gratis zwemmen in zwembaden, restaurants waar zij op uitnodiging gratis mogen eten, en andere meerdere voorrechten. Deze mensen worden op handen gedragen terwijl eigen volk het voor het nakijken heeft, meningen van het volk wordt achteruit gedrukt, migranten en vluchtelingen verkrachten meisjes en vrouwen, en vermoorden zomaar voor de lol, maken een buurt onveilig, stelen als ratten en worden ontoerekenbaar verklaard. Het heeft dus één of meerdere goede redenen dat het gewone volk zijn politieke leiders niet meer vertrouwt, en laten hun boosheid, hun wraak, hun jaloezie, hun kracht, hun woede, hun nijd zien door vernielingen, plunderingen, brandstichtingen en ook vallen er doden. Dus dezelfde kenmerken zien degenen die één of zelfs meerdere opstanden hebben gezien in hun eigen land van herkomst. Een gegeven moment wen je eraan en vind je het iets normaal, het hoort in het dagelijks leven bij slechte regeringen. Volgens enkele Curacaoënaars heeft deze opstand zelfs te lang op zich laten wachten. Dus zo’n opstand zoals op Curacao, maar ene op een veel en veel grotere schaal in Nederland zal niet lang op zich laten wachten. Het is geen kwestie van: òf, maar een kwestie van wannéér zal het gebeuren. God sta ons allebei bij. Allemaal dus; resultaten van ultra slechte regeringen door politieke partijen en onderdrukte volk.

  11. Han van der Horst is een erudiet historicus met een brede belangstelling. Zijn stukken zijn bijna altijd lezenswaardig. Hier gaat hij echter kort door de bocht als hij een parallel uitwerkt tussen de situatie in Nederland en die in Curacao.

    Een bloemlezing:
    “De Curacaose regering moet de economie kapot bezuinigen” – Los van het feit dat dit een verwijt is dat je de regeringen Rutte na 2010 ook zou kunnen verwijten, dit is nadrukkelijk NIET wat Rutte en Knops zeggen. Zij willen dat de verspilling en de corruptie en zelfverrijking aan de top ophoudt. Zoals hier al vaker gememoreerd: typisch dat de inkomens van lager betaalde ambtenaren zoveel makkelijker verlaagd kunnen worden dan de inkomens van hogere ambtenaren, politici en bestuurders en directies van overheidsbedrijven.

    “En zo keren koloniale tijden weer” – volledig misplaatst en niet onderbouwd door het voorafgaande.

    “Dit alles kan maar tot een slotsom leiden: het recept voor Curaçao is een voorbode van wat het Europese deel van ons koninkrijk te wachten staat: de ene bezuinigingsronde na de ander met een beroep op het lot van onze kleinkinderen, die anders hoge schulden erven. Nu krijgen ze een uitgewoond, verarmd en weggeconcurreerd land. Maar wel met een spaarcentje op de bank.” – Hier snap ik niets van: Gaat Nederland Curacao volgen? Zelfde soort bezuinigingen (aan de top)? Zelfde aanleiding? Heeft Nederland al niet erg veel geleend (op de kapitaalmarkt, terug te betalen door onze kleinkinderen)? Is Han opeens tegen overheidsschulden? Zowel in Curacao als in Nederland? Neemt de schuld van Curacao toe als overheidssalarissen verlaagd worden? Heeft een verarmd, uitgewoond en weggeconcurreerd land een spaarcentje op de bank? Curacao ook? Is een spaarcentje slecht?

    Een “confrontatie met een Curacaos karakter op het Malieveld”? Wat is dit voor onzin? We hebben de afgelopen maanden wel meer demonstraties gehad: voor de zorg, voor BLM, voor een referendum. Gingen we daar vergelijkingen maken met hele andere situaties in andere landen?

    Sorry Han, beter nadenken, je meer verdiepen in de verschillen, minder zaken op een hoop vegen en dit stuk had een stuk beter kunnen zijn…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties