30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

‘Integriteit bespreken is moeilijk maar nodig’

HomeMedia'Integriteit bespreken is moeilijk maar nodig'
Oud premier Schotte na vrijlating: 'mijn politieke strijd gaat verder'. Links mede-verdachte Cicely van der Dijs
Oud premier Schotte na vrijlating: ‘mijn politieke strijd gaat verder’. Links mede-verdachte Cicely van der Dijs

 

CURAÇAO – Het is een heet hangijzer, zeker gezien de recente aanhouding van ex-premier Gerrit Schotte op Curaçao in de zaak Babel.
Daarnaast is Patrick Illlidge, het Sint Maartense Statenlid dat onder meer van witwassen wordt beschuldigd, mogelijk aanwezig bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO).

Toch is SP-Kamerlid Ronald van Raak vast van plan om opnieuw het belang van integer bestuur te bepleiten tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) volgende week in Den Haag. Caribisch Netwerk ging het gesprek aan met van Raak.

Moeilijk

Het zal moeilijk worden, maar als wij als parlementen vinden dat het foute geld en de corruptie in de politiek bestreden moeten worden zijn we een grote stap verder”, aldus Van Raak.

Het probleem is dat er mogelijk parlementariërs aanwezig zijn die van dit soort zaken verdacht worden, maar toch is het een onderwerp dat we samen moeten bespreken.”

Onderwereld

SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak: Maak financiële banden openbaar
SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak: Maak financiële banden openbaar

Van Raak ergert zich tijdens debatten in de Tweede Kamer geregeld over ‘de onderwereld die boven is gekomen’ op Curaçao en Sint Maarten:

Die onderwereld heeft door de financiering van politici grote zeggenschap over de politiek op de eilanden.”

Vooruitgang
Toch signaleert de SP’er ook vooruitgang:

“Ik heb tijdens het vorige overleg gemerkt dat Curaçaose politici als Leeflang en Rosaria open staan voor gesprekken hierover. Rosaria heeft zelfs voorstellen gedaan om het foute geld uit de politiek te kunnen weren.”

Resultaten
Het officiële deel van het IPKO is volgens Van Raak niet echt geschikt om resultaten te bereiken over gevoelige zaken als integer bestuur:

Dat zijn vaak een soort toneelstukjes die al dan niet op ruzie uitlopen.”

De echte ‘zaken’ worden tussen de bedrijven door gedaan:

Dat is altijd al zo geweest met het IPKO. Het voordeel is dat je informeel wel goede gesprekken met elkaar kunt voeren.”

Hij is daarom zeker van plan ook dit keer weer met een aantal mede-parlementariërs van gedachten te wisselen.

Gemenebest
Een ander onderwerp dat Van Raak – als een van de initiatiefnemers ervan – ter sprake wil brengen tijdens het overleg is het plan van SP en VVD voor een Gemenebest-constructie. De toekomst van het Koninkrijk ligt volgens hem namelijk in een ‘situatie met meer gelijkwaardigheid en samenwerking’.
Van Raak wil dat Nederland niet langer verantwoordelijkheid draagt voor goed bestuur in de andere Koninkrijkslanden:

Het helpt weinig om onderzoeken af te dwingen en mensen op te pakken, als het foute geld in de politiek blijft rondgaan. Dat is dweilen met de kraan open.”

Verantwoordelijkheid
De oplossing zit in meer eigen verantwoordelijkheid, meent hij.

Als de landen zelf verantwoordelijk zijn voor goed bestuur worden ze met hun neus op de feiten gedrukt als ze hun problemen niet oplossen.
Ik merk dat steeds meer politici op de eilanden inzien dat de huidige situatie niet verder kan gaan.
Na 10-10-’10 zouden we opnieuw beginnen, maar deze constructie voelt voor ons allemaal steeds meer als een korset.

We moeten kijken naar een manier waarop we niet meer zo bekneld zitten en elk land zelf zijn verantwoordelijkheid kan nemen.”

IPKO
Op dinsdag 3 juni, de eerste dag van het IPKO, staat de integriteit van het bestuur officieel op de agenda, samen met de thema’s gezondheidszorg, economische kansen en onderwijs. Andere punten op de agenda van het IPKO zijn energie, jongeren en mensenhandel.
Ook leggen de delegaties diverse werkbezoeken af.

Het IPKO duurt tot en met vrijdag 6 juni.

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Niet de bevolking moet emanciperen. De politiek moet minder het algemeen belang uit het oog verliezen en het eigen belang moet minder op de voorgrond treden. De politiek moet emanciperen. Mito Croes verwoordde dat in 1995 kernachtig. “Good politics is bad government en good government is bad politics”. De regering moet worden gecontroleerd door de Staten en niet de Staten door de regering.Volgens Frank Martinus Arrion kan die emancipatie van het volk nog eeuwen duren. Dubbelspel wordt op hoog niveau gespeeld. Zonder het goede voorbeeld van de politieke leiders wordt verbetering ook naar een steeds wijkende toekomst verplaatst. Nederland wenst de eilanden uit het Koninkrijk dus voorzichtig met een Gemenebest.

 2. Gemenebest-constructie. De toekomst van het Koninkrijk ligt volgens hem namelijk in een ‘situatie met meer gelijkwaardigheid en samenwerking’.
  Van Raak wil dat Nederland niet langer verantwoordelijkheid draagt voor goed bestuur in de andere Koninkrijkslanden:

  Daar is Curacao en St. Maarten nog niet aan toe.
  eerst moet het volk emanciperen en goed opgeleid worden, zodat ze bij een verkiezing de goede keuzes kunnen maken.
  Nu is de partij met de grootste beloftes de grootste partij.
  om vervolgens het land verder te destabiliseren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties