27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zwerfhonden

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Zwerfhonden
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Siegmond van Lamoen aan het woord.

Zwerfhonden: Een probleem of Oranje economie potentie?

Wat als we de overschot aan zwerfdieren niet als een probleem zien maar als een gelegenheid om met een “out of the box”  benadering profijt van hebben?

Oranje economie is de naam van het geheel van activiteiten dat bestaat uit het omzetten van ideeën en kennis in goederen en diensten, die naast economisch voordeel, de ontwikkeling van cultuur en creativiteit probeert te bevorderen.  

Dierviendelijke oplossing zou de TNR systeem (al succesvol geimplementeerd mbt katten op een aantal lokale resorts) zijn en we kunnen het zelfs als een orange economy product behandelen en exporteren. Win win win situatie. Minister economische zaken, minister toerisme, toeristenbureau, dierenorganisaties en de dieren zelf blij.

Vangactie SDBC door laten gaan maar dieren die na 7 dagen niet zijn opgehaald, steriliseren en ipv euthanaseren terugplaatsen, doordat ze gesteriliseerd zijn zullen ze na verloop van tijd uitsterven. Gebruikmaken van expertise en netwerk van Feed Friends mbt voeren op locatie. Ernstig zieke honden of waar te veel kosten mee gemoeid zijn en geen organisatie voor de kosten op wilt draaien, pijnloos in laten slapen gebruik maken van expertise SDBC.

De teruggeplaatste dieren allemaal in kaart brengen en met foto’s en verhaal erbij en dan adoptanten op afstand zoeken. Schept ook een band met de dieren en met het eiland en zou ertoe kunnen leiden dat er minimaal zo’n 6000 extra mensen het eiland bezoeken om hun adoptiehond te bezoeken.

De sociale honden, indien interesse, onder te brengen bij de stichtingen en adoptie zowel lokaal als in buitenland voor te zoeken (gebruikmaken van kennis en expertise RPC bv).

Doorgaan met educatie op scholen maar daarnaast project te starten dat ze tijdens handenarbeid stenen gaan schilderen of van teksten (met betrekking tot dieren) voorzien en deze op diverse locaties plaatsen zodat vooral toeristen deze kunnen vinden en meenemen. De enthousiasme bij de kinderen zal enorm zijn als ze zien waar hun steen allemaal niet terecht zal komen. Dit heeft meerdere positieve effecten: Stimuleert de creativiteit van de kinderen, creëert betrokkenheid van de kinderen zowel met het project als met de dieren, hebben de toeristen een extra bezigheid en brengt ons eiland op de wereldmap als eerste en enige die zoiets doet. Het delen en posten op de sociale media is ook weer een extra boost voor ons eiland. Stel je voor al die cruisetoeristen die uitstappen en al lopend door onze stad uitkijken naar de stenen terwijl ze alleen goed uitziende honden waarnemen en mensen die hen vriendelijk bejegenen.

De door SDBC beoogde bewustwordingscampagne uit te breiden met belang voor de gehele bevolking van deze aanpak bewust te maken en dat iedereen profijt zal hebben want hoe meer toeristen hoe beter de economie zal draaien.

Dus op zich ipv de zwerfhonden als een probleem te zien, het als een gelegenheid en om als eiland een concept/product te ontwikkelen waar we meer toeristen mee aan kunnen trekken.

Met de succesvolle implementatie van bovengenoemde hebben wij als enige land in de wereld de expertise en kunnen we het als een orange economy aan andere landen verkopen. Hier is dan de expertise van de economische zaken van belang om het succesvol te exporteren. Los van het feit dat mensen uit deze landen ook nog hier zullen komen om het in de praktijk te zien, dus weer meer toerisme en goed voor de deviezen.

Siegmond van Lamoen,
I-Animal
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties