Ingezonden | Zwarte zware zee-olie

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ad van Loon aan het woord.

7 juni poste ik dit op mijn facebookwall:

Oil Spil 2017…

Ook Un Boka, wat ligt in het ‘Watamula-gebied’ in het Verre Westen van Curaçao, is flink getroffen door de Oil Spil van Trinidad (afstand: …. km).

Vanmorgen gingen mijn jongste dochter en ik (en de hondjes) op pad om te gaan wandelen en nadat ik de pickup had geparkeerd liepen we enthousiast over de scherpe kuststrook naar het mini strandje. Ineens realiseerde ik me dat ook deze kleine baai getroffen zou kunnen zijn door de Oil Spil 2017. Net op dat moment rende Jack Russell Luna al hard vooruit.

“Wacht Luna!!” en nadat ze terug liep naar ‘de baas’ tilde ik haar gauw op. Behoedzaam liep ik verder en zag de lege emmers staan die men hier al had achter gelaten voor het toekomstige opruimen. En ja hoor, overal waren klodders olie te zien. Ik wilde niet dat Luna daar doorheen zou lopen en concludeerde dat ‘More Volunteers Needed’ van toepassing is op dit afgelegen gebied.

We keerden om en Eline stelde voor om eens bovenlangs te lopen. Dan kun je de gebroken kustlijn goed zien. Wat zijn die blokken rots daar enorm! En eenmaal daar lopend konden we de branding goed bekijken: we zagen alleen stukken zeewier, maar geen oil spil meer. Is het dan nu klaar? Kan men eindelijk de troep opruimen?

Vrijdagochtend dan maar? Zo vroeg mogelijk beginnen? Wie gaat er mee? Ikzelf wil daar om 7 uur zijn… de emmers stonden al klaar.

Un Boka bij Watamula | Ad van Loon

Vandaag 9 juli:

Zoals eerder op social media beloofd, ging ik vrijdagochtend op weg naar Un Boka bij Watamula om ‘olie te rapen’. In deze kleine baai trof ik meestal wat kiezels, bij elkaar gehouden door de zware kleverige olie. Ik zag ook grote plakken viezigheid op een rotsblok en met een scherp stuk koraalsteen wist ik het meeste eraf te hakken.

Un Boka bij Watamula rots met olievervuiling | Ad van Loon

Un Boka bij Watamula olievervuiling | Ad van Loon

Een positief lichtpuntje van deze olieramp was dat de golven geen nieuwe aanvoer meer leken te bevatten. Ik kon na een uurtje werken tevreden naar huis gaan.

Ad van Loon,
Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *