28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Zonnepanelen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we J. Martina aan het woord.

- Advertentie -

Ik heb me behoorlijk geïrriteerd over het gekrakeel van Jonis van Aqualectra in uw krant van gisteren. Hij vindt (tezamen met de voormalige regering PS/PAIS die betaling per panel wilden, verhoging lasten eigenaren etc.) dat de burger niet moet opdraaien voor de 700 solar panel-eigenaren. Minimaal zou het bedrijf moeten kunnen streven naar veertig procent van het eigen energieverbruik duurzaam opwekken in 2020.

Als mijn berekening juist is zou de aanschaf van bijvoorbeeld 33.000 solar panels goed zijn voor een energieproductie van 8.570.000 KWh per jaar en zorgen voor een aandeel van minimaal 12 procent aan duurzaam opgewekte energie. Stroomproductie via solar energy is ongetwijfeld een van de belangrijkste groene stroombronnen. Curaçao zou hiermee een grote stap richting klimaatdoelen kunnen doen.

Maar schijnbaar is nadenken en derhalve vooruitzien toch te moeilijk! Overigens gaat Jonis gemakshalve volstrekt voorbij aan drie essentiële punten:

Ten eerste, dat dezelfde door hem genoemde ‘700’ eigenaren van solar panels flinke investeringen hebben moeten plegen, waarbij velen leningen hebben moeten afsluiten enkel en alleen omdat zij hart voor het milieu hebben.

- Advertisement -

Ten tweede, in 2013 heeft de leiding van Aqualectra een brevet van onvermogen van vakbond Sindikato di Empeladonan den Utilidat (SEU) gekregen. De bond bekritiseerde ook de manier waarop de directie met de HRM-afdeling omgaat. ,,Ondanks het feit dat deze collega’s een opleiding op universitair-, hbo- of mbo+-niveau hebben, worden ze door de directie vernederd en onderschat door het aantrekken van meer dan vijf dure consultancybedrijven om de leiding te adviseren. Is er hier dan wel geld voor?”

Ten derde, dat ook de 700 eigenaren al jaren meebetalen aan de te gunstige tarieven die hotels genieten, en lieden die elektriciteit dan wel water van anderen stelen, en anderen die aan hun verplichtingen helemaal niet voldoen.

Kortom, deze overheidsinstelling Aqualectra genaamd, is toe aan een enorme bezem erdoorheen, vernieuwing, verjonging en expertise in de huidige klimaatdoelenmaterie en vooral stoppen met het jarenlange gekrakeel van Jonis. Time to go, now.

J. Martina,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Om het nog maar niet te hebben over de miljoenen die worden gedumpt in de overgang naar het SAP automatiseringspakket. Naast het geld, het gebrek aan functionaliteit. Innovatie in zijn achteruit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -