26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Yu di Korsou en quarantaine

HomeMediaIngezonden | Yu di Korsou en quarantaine
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Shanti Guanipa namens bezorgde ouders aan het woord.

Complimenten voor de Curaçaose overheid om met de ene hand harde maatregelen te nemen in verband met de gezondheid van onze gemeenschap en tegelijkertijd met de andere hand hulp te bieden, daar waar nodig. Dit vraagt kurashi en dit vraagt professionaliteit. Ook vraagt dit de bereidheid om te luisteren naar input daar waar het misschien nog wat beter kan. Over dit laatste willen wij het hebben.

Net als andere landen zorgt Curaçao voor haar mensen; op Curaçao en daarbuiten. Alleen is onze politieke status wat ingewikkeld, waardoor er vaak discussies zijn over de vraag ‘wie is een Yu di Kòrsou’ en wie niet? Zijn Yu di Kòrsou’s degenen die hier geboren zijn, degenen die hier wonen, of die hier ingeschreven zijn en een sédula kunnen laten zien?

Dat hangt natuurlijk af van de formele context van die vraag. Op dit moment wordt er onderscheid gemaakt tussen onze Curaçaose jongeren die een aantal jaren voor studie naar het buitenland vertrokken:

a) onze kinderen die in Nederland studeren en zich volgens de regels móésten uitschrijven bij Kranshi en zich inschrijven in Nederland.

En b) onze kinderen die met een studievisum studeren in Canada, de VS en andere landen in de regio. Die landen staan het niet toe dat je je bij hen inschrijft, maar gezien onze relatie met Nederland, is dat voor de a)-studenten een vereiste.

Wat maakt dat Curaçao besluit om een deel van onze kinderen (de studenten in Nederland) te behandelen alsof zij buitenlanders zijn? Alsof zij geen Yu di Kòrsou zijn? Is dat omdat zij hun sédula verplicht hebben moeten inleveren? Zij voldoen niet aan de gestelde criteria voor repatriëring en maken minder kans dan een buitenlander die hier naartoe gehaald wordt door een multinational.

Of zij moeten bewijzen psychische klachten te hebben. En mochten zij voldoende problemen hebben om toegelaten te worden, dan zullen zij 3.500 gulden moeten betalen voor quarantaine, net zoals elke andere buitenlander. Anders mogen zij niet naar huis.

Men verwacht dat de psychische gevolgen van deze crisis zich op middellange termijn nog meer zullen manifesteren. Er wordt met regelmaat aandacht gevraagd voor de emotionele gevolgen: angst en stress lopen op.

Voor onze studenten komt dit bovenop heimwee, onzekerheid bij het zoeken van je weg en je plek in de vreemde maatschappij, geen homebase hebben waar je in het weekend kan bijtanken. Laten we dit niet onderschatten. Laten wij voorkomen dat zij in de problemen raken.

Er zijn alternatieve veilige oplossingen die repatriëring mogelijk en betaalbaar maken voor deze groep (bijvoorbeeld een enkelband à 450 gulden). Samen met onze professionals kunnen we hieraan bijdragen, zodat we goed zorgen voor onze kinderen in het buitenland. Een investering in de toekomst van Curaçao. May they feel safe, may they feel protected and cared for by us, their community.

Namens een groep bezorgde ouders, Shanti Guanipa,
Curacao

11 reacties

  1. Het hele quarantaine gedoe lijkt op een pastechi. Waarom betaalt de overheid überhaupt 250 gulden per persoon aan een resort eigenaar terwijl alle hotels en resorts leeg staan en met 50 gulden al genoegen zal nemen.

  2. @Fox
    Er zijn er velen die nu in Nederland wensen te blijven om de digitale lessen te kunnen volgen zodat zij geen achterstand oplopen. Dat zijn de doorzetters, uit het goede hout gesneden. Maar ze willen in de zomervakantie wel graag een paar weken naar huis. Lijkt me ook een logische wens.

  3. Wat een belachelijk stuk. Het gaat er helemaal niet om wie wel of niet Yukorsou is of als zodanig wordt beschouwd. Wat is trouwens een Yukorsou? Een nationaliteit (met een eventueel daaraan verbonden paspoort) is het in ieder geval niet. Het heeft dus buiten Curaçao geen enkele betekenis.

    The bottom-line is of degene die op dit moment wil repatriëren wel of niet “ingezetene” is van Curaçao, ongeacht etniciteit.

    Daarnaast vraag ik mij af wat deze studenten eigenlijk zijn gaan doen in NL? Ze hadden neem ik aan toch een doel voordat zij vertrokken? Namelijk studeren en zich verder ontwikkelen. Of gingen zij djis pa prèt y paranda naar NL. In NL gaan namelijk alle colleges van hogescholen en universiteiten sinds de lockdown gewoon digitaal en via internet door. Destemeer redenen om je in quarantaine volledig te storten op je studie. Geen afleidingen of verleidingen van buiten af. Prima omstandigheden om helemaal los te gaan op je studie.

    Er is dus geen enkele reden om hun studie te onderbrekem of af te breken om vervolgens zonder een afgeronde opleiding terug te keren. Daar heeft het eiland geen ene donder aan. Snap die ouders al helemaal niet die hier in meegaan. Fijne motivators en stimulators zeg.

  4. Tja, onze elite wil met alle middelen voorkomen dat het gemiddelde IQ op deze rots omhoog gaat. Alleen op die manier blijft de bevolking op deze rots hun sprookjes geloven. Er is geen betere manier dan deze. Dan zullen ze na het afstuderen zeker niet meer naar deze rots terugkeren.

  5. KNOEK-KOE hahahááááááááááNos ta sali paranda c’un pia ham (2x) Nos ta lucha cunele lucha cunele te marduga'(2x). Ki banda bo ke, haragan golos, ki banda bo ke haragan golos. E banda mas dushi, e banda mas gordo, e band’e memei. Awááááááá…..recuerdos swa. Dúúúúúshiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, sabróóóóóso. KNOEK-KOE mi ta bira malu malu suave. Ai ai ai, mi hendenan dushi color di chuculati……………………..mi curpa ta cohe ril manito. Stop homberdt. KNOEK-KOEEEEEE, bo ta hinkami den un problema aki jack. Pordon pordon pordon. Ahíííííííí

  6. Wanneer je je laat uitschrijven en naar een ander land gaat wonen dan wordt je automatisch een buitenlander. Overal ter wereld is het zo. Schrijf je maar weer in bij Kranshi zoek een sedula betaal de visa fees dan kun je wettelijk weer op Curacao wonen maar dan als een legale buitenlander. Wat denk je van de stempel die je krijgt in je paspoort na je inschrijving bij Kranshi? De stempel wordt bij de visa gedeelte gestempeld. Welkom terug op Curacao legale buitenlander. Betaal al de visa fees dan krijg je alles maar dan als legale buitenlander. Je wordt nooit ju di Curacao weer.

  7. Beste SHANTI GUANIPA. Met belangstelling heb ik jouw interessante brief gelezen en diep daarover gemediteerd. Ik kan jou met alle zekerheid vertellen dat van zelfs vroegere (afgestudeerde) goede vrienden/schoolkameraden van mij die zich momenteel zowel in Nederland als in andere Europese landen bevinden heb ik dit gemerkt. Zij worden anachoreten, wat inhoudt dat zij zich in letterlijke zin van anderen afzonderen. Zij houden zich in letterlijke zin afzijdig van iedereen, in plaats van met mensen om te gaan die hun beter kunnen informeren zodat zij zich beter kunnen ontwikkelen. Ze zijn bang om zich onder anderen (macambas) te begeven die hun meer en beter kunnen informeren en vooral hoe zij een betere goede toekomst kunnen opbouwen en de taal uitstekend kunnen beheersen wat betreft lezen, spreken, en vooral schrijven. Zelfs in een restaurant waar alleen macambas zich bevinden voelen zij zich niet op hun gemak, en gaan liever in een Antilliaans restaurant eten. Op hun werk tijdens de pauze zitten alleen jiunan di Corsow samen aan tafel, je ziet geen mix. De risico’s die zo’n obsessie met het uiterlijk met zich meebrengt, liggen niet alleen op het lichamelijke vlak. Let wel Shanti, dat mensen die zich overdreven bezorgd maken over hun uiterlijk, een psychische aandoening kunnen krijgen die body dysmorphic disorder oftewel lichaamsdismorfie wordt genoemd. Mensen met deze aandoening worden geobsedeerd door ingebeelde gebreken aan hun uiterlijk. En dát Shanti, dát is de hele eiereterij bij jiunan di Corsow, gevolgd door bepaalde behandelingen die ze krijgen. Zij “denken” dat zij gediscrimineerd worden, dat Nederland een racistisch land is, maar dat zijn alleen “denkbeelden”. En díe denkbeelden wordt hun funest, funest voor zelfs een bloeiende toekomst. Zo ver hoeft het ook niet te komen met onze jiunan di Corsow…………………..maar ja………..

  8. Als je ze in een thuis situatie in quarantine wilt plaatsen met enkelband, moeten de overige huisgenoten allemaal ook in quarantine MET enkelband.

    Veel fantasie hoef ik niet op te brengen om te voorzien hoe het zal gaan….daar….thuis….. : nos ta sali paranda ku un pia di ham

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties