28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Weinig schoolcomputers

HomeNieuwsGezondheidIngezonden | Weinig schoolcomputers
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ace Suares aan het woord.

Minister van Onderwijs Eugene Rhuggenaath wil iets doen aan het gebrek aan computers op scholen en in bepaalde huishoudens. Een loffelijk streven, iets waar de vorige tien onderwijsministers niet in geslaagd zijn.

De minister geeft aan met ‘stakeholders’ te overleggen. Helaas horen de mensen op de werkvloer hier blijkbaar niet bij: Docenten, ICT-coördinatoren, en systeembeheerders worden – voor zover ik kan zien – niet betrokken in deze discussie.

De minister praat ook met ‘partners’ maar dat lijkt te betekenen dat er gesprekken zijn met providers en computerbedrijven die graag hun specifieke producten aan de man willen brengen, zonder dat er eerst gekeken wordt of die producten wel nodig zijn voor het onderwijs.

Digitalisering is een proces dat van onderop vorm moet krijgen. Als de docenten niet de juiste tools en motivatie hebben, als de systeembeheerders niet over gereedschap of legale software beschikken en als ‘ICT-coördinator’ niet eens een officiële functie is, dan is elk digitaliseringsproject in het onderwijs gedoemd tot mislukken.

Digitalisering moet een vraag zijn vanuit het onderwijs, waarbij ‘Best Practices’ uit eigen land én andere landen overgenomen kunnen worden, met speciale aandacht voor ons kleine taalgebied. Er is (vrijwel) geen digitaal lesmateriaal in het Papiaments, en als je in Google het woord ‘kacho’ zoekt, vindt je geen hond.

Ik bewonder het enthousiasme van Minister Rhuggenaath, maar begin bij de behoeften van het werkveld en benader van daaruit de commerciële partijen met een gerichte vraag in plaats van vice versa.

Ace Suares,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Hoeveel computers kun je kopen van de jaarhuur van Fundashon Material pa Skol die al tientallen jaren tonnen per jaar betalen voor een pand waar amper een handjevol mensen werkzaam zijn?

    En idd@ Ace Suares, integraal consultatief management heeft kabinet Rhuggenaath nooit van gehoord.
    Ze consulteren alleen met de leverancier.
    Daar valt wat te verdienen!!!

  2. Soms kan ik me echt boos maken op mensen met een simplistische kijk op alles die met de overheid te maken heeft.

    Ruggenaath heeft het vaak over digitale onderwijs en zegt trots te zijn dat het parlement digitaal kon vergaderen.

    Het geeft alleen aan hoe triest het met het niveau van onze politici gesteld is, sommigen moesten nog leren omgaan met een computer.

    Digitaal onderwijs in een land waar kinderen zonder stromend water en elektriciteit opgroeien?

  3. Dhr. Ace Suares heeft groot gelijk. Een dergelijk project behoor je met het werkveld op te pakken. De wens van de MP is een richtinggever om een beleidsregel in te voeren binnen het ministerie van onderwijs op Curacao. Dat moeten de ambtenaren oppakken. Een taskforce IT inrichten met kennisdragers uit het onderwijs (DOS, VPCO, RKCS) is zo gebeurd en kost geen geld. Voorbeeld: In Rotterdam hebben de schoolbesturen de handen ineengeslagen om afstandsonderwijs mogelijk te maken. Binnen 4 weken hadden alle kinderen (ongeacht afkomst) in het funderend onderwijs een device om thuis onderwijs te kunnen volgen. Kosten voor de onderwijskoepels: nul komma nul. Waar geen internet voorhanden was, is ook een internetaansluiting (zonder kosten) geregeld voor de kinderen. Nos mes por….Misschien een idee dat er een samenwerking komt tussen Rotterdam en Curacao? Eén telefoontje vanuit Curacao is genoeg om de vraag te kunnen stellen en in samenwerking met elkaar een verkenning te doen naar de mogelijkheden dat ook voor de Curacaose kinderen snel te regelen. Nos mes por..ora bo ké… Organiseer het met de schoolbesturen en maak gebruik van het talent onder docenten en ICT-ers in de scholen. Smeed een coalitie met het belang van het kind voorop. Het is maar een idee.

  4. Volgens @Ook dat nog, “nos mes por” en hij heeft gelijk “Nos mes por” maar net als George Floyd waar de blanke agenten hun knie op zijn nek hield, zo houdt onze eigen mensen hun knie op ons nek.

  5. Het lijkt alsof deze Suares een landgenoot van @Roberto is. De uitspraken van Ruggenaath over digitaliseren is pure retoriek, holle frasen. Blijkbaar lees Suares geen kranten of andere nieuwsmedia.

    Hoeveel huishoudens hebben wij op Curacao? 60 á 70.000? Paul de Geus heeft vele miljoenen met UTS doorheen gejaagd. Iedereen had nu gratis internet kunnen hebben, PAR en Ruggenaath hebben dat altijd toegestaan.

    Alle gezinnen met kinderen van een laptop voorzien, heeft geen zin als Pa of Ma de laptop voor drank of drugs inruilt.

    Beste Suares de modus operandi hier op Curaçao is, de minister roept iets en er worden commissies samengesteld die de uren vergaderen tegen de hoogste tarief mogen declareren en als er een plan is, verdwijnt het in de bekende la. Als er überhaupt een uitvoerbare plan uitkomt gaat het weer voor miljoenen naar een bevriende relatie die geen verstand van zaken heeft.

    Moet zeggen dat ik mij begin te storen aan de naïviteit van sommige mensen hier, maar ja, naïviteit is geen misdaad.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties