26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Verkeersveiligheid

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Verkeersveiligheid
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

GELEZEN DE de discussie tussen Statenleden en de ministers. De minister voelt zich als overheid verkeerd aangevallen. Wat ik hier uit haal is dat men het niet eens is over wat nu precies het probleem is en hoe dat vervolgens opgelost moet worden. Ik omschrijf het probleem als volgt: er is een cultuurprobleem over verkeersveiligheid, jarenlang doen we bijna niets aan verkeersveiligheid. Over de hele linie van weggebruikers, opleiding, verkeersregels, handhaving enzovoorts zit het al jaren fout. Zelfs de Vereniging Veilig Verkeer zit in een winterslaap. Als we dit niet gezamenlijk onder ogen willen zien dan zal geen een individuele oplossing dit cultuurprobleem oplossen!

De leerling leert alleen hoe de auto in gang te brengen, vervolgens de verkeersregels, maar leert niet reactietijd en defensief rijden en heeft niet vol op de rem getrapt bij een snelheid van 50 km/uur. In 2000 geeft de overheid een nieuwe wegenverkeersverordening uit, maar had geen geld over voor een publiekscampagne hierover. Zelfs nemen we examen af op de oude verordening.

Mevrouw de minister, in deze verordening staat vermeld over maximale snelheid: binnen de bebouwde kom 40 km/uur (geen 50) en er buiten 60 km/uur. Vervolgens staat aangegeven onder bord H1 en 2, begin en eind met Barber als voorbeeld. Nu komt het probleem: nergens op Curaçao staan deze borden, oftewel er is geen bebouwde kom, dus is de snelheid overal 60 km/uur en verder andere snelheden met borden aangegeven. Er is geen melding van rotonde, wel van verkeersplein, maar er staat nergens wat dan de regels zijn voor een verkeersplein. Openbare Werken is nu een aantal jaren bezig met rotondes aan te leggen, maar de gemiddelde automobilist weet niet hoe te rijden op de banen van deze rotondes. Neem het voorbeeld van de Hariri-rotonde waar je goed moet opletten hoe de banen geschilderd zijn. Maar als de banen niet meer zichtbaar zijn, zoals de rotonde Julianadorp, dan schilderen we die niet over. Ik zie al een paar keer de bussen van 199 op de Hariri-rotonde.

Vraag is dus: hoe informeer je alle automobilisten hoe te rijden voor en op de rotonde, daar moet over nagedacht worden mevrouw de minister. Op de Wiels Boulevard is een dode palm ter hoogte van de universiteit en die valt vandaag of morgen om. Heb ik met foto doorgegeven aan OW, men was op de hoogte, maar nu na twee weken nog steeds niet verwijderd. Dat is wat ik bedoel met cultuurprobleem. Ik maak mij druk dat hij omvalt op de weg, met alle gevolgen van dien en de ambtenaren van OW zullen wel eens een keer opdracht geven. We plaatsen wegpunaises bij de rotonde Julianadorp, maar er is nog nooit een bord nadering rotonde geplaatst, doen we wel bij de nieuwe rotondes op dezelfde boulevard.

OW maakt een evaluatierapport en dat gaat naar de minister van een land. Als een minister zich daar al over moet buigen dan zit het goed fout met de gehele organisatie. Als eenieder naar een ander wijst en zelf niet zijn eigen vuile staartje ziet dan krijgen we geen verkeersveiligheid.

Voor de automobilistinformatie stel ik het volgende voor: herschrijven van de wegenverkeersverordening en vervolgens een automobilistvriendelijke versie uitbrengen in meerdere talen en hierin duidelijke uitleg geven over de regels. Deze versie uitdelen aan de automobilist bij de keuring, daarnaast op internet zetten en verder video’s maken voor tv en bioscopen.

HENK PASMAN

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Afgezien de belijningsprobleem, is er ook duidelijk een probleem in inzicht. De meeste rotonden hebben de zelfde verkeersregels. Het verkeer op de rotonde heeft voorrang. Echter zijn er twee uitzonderingen namelijk rotonde Zegu en Brievengat. Op de rotonde Zegu wordt dit netjes aangegeven met verkeersborden. Echter is dit niet het geval bij de rotonde Brievengat. Daar heeft het verkeer op de rotonde GEEN voorrang, maar wordt dit niet aangegeven met verkeersborden. Uit gewoonte weet men niets anders. Nu ben ik een toerist en heb verschillende rotonden aangedaan en kom ik plotseling op de rotonde Brievengat. Ik zie geen verkeersborden, op de anderen ook niet, en ga ik er dan vanuit dat hier dezelfde verkeerregels gehandhaafd worden, dus rij ik door. Helaas, boem. En nu? Is het mijn schuld of is het de schuld van de minister die hier niet heeft opgetreden?

  2. Prima stuk van Pasman, dat weer eens bevestigt wat een bananenrepubliek dit eiland is.

    Soms weet je niet of je er om moet huilen of lachen, zoals om Schotte die vorige week de automobilisten smeekte om niet te hard te rijden, terwijl hij zelf met 116 kilometer in de bebouwde kom een oude vrouw heeft doodgereden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties