26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Topsalarissen bij overheidsentiteiten

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Topsalarissen bij overheidsentiteiten
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Burgers van een land betalen belastingen en premies zodat met dat geld het publieke belang kan worden gediend.

De salarissen van publieke dienaren behoren openbaar te zijn zodat de burgers (dat wil zeggen: de belastingbetalers) kunnen controleren waaraan hun verplichte bijdragen worden besteed.

Deels zijn de salarissen ook openbaar, de salarissen van bijvoorbeeld ministers en ambtenaren zijn bekend. Maar de salarissen van directeuren van overheidsentiteiten waren/zijn echter een goed bewaard geheim, hoewel ook zij publieke dienaren zijn en ook hun beloning transparant behoort te zijn.
De salarissen van een aantal leidinggevenden van overheidsentiteiten zijn kortgeleden gelekt. De regering heeft een onderzoek naar het lek bevolen en deze ‘publieke dienaren’ gaan aangifte doen.

Waarom eigenlijk? Omdat bekend is geworden wat al lang bekend had moeten zijn?

Door dat onderzoek en die aangifte laten de regering en deze ‘publieke dienaren’ niet alleen zien dat ze hun morele kompas zijn kwijtgeraakt maar, erger nog, dat die directeuren publieke rovers zijn geworden.

Naam bij redactie bekend, Curaçao

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

Dit artikel is geplaatst in

23 reacties

  1. Op Curacao worden commissarissen gekozen op basis van hun gebrek aan capaciteiten, niet op de aanwezigheid daarvan.

    Voorbeelden: de laffe nietsnut Karel Frielink bij Insel Air en de dementerende incontinente Remigio Booi bij Stichting Studiefinanciering.

    Remigio Booi was in die stichting doodsbang voor de directrice, het lelijke viswijf Margit de Freitas en deed alles wat zij zei.

  2. De topsalarissen zijn op deze manier ontstaan. Politieke partijen zijn elkaar continu aan het aftroeven. Dat is inherent aan het systeem. Echter de commissarissen, controlerende accountants en bestuurders hebben hier allemaal baat bij. Want hoe hoger het salaris van een directielid, hoe meer de controlerende accountant gaat declareren. De commissaris zal zo’n riante verhoging(met de Code of Good Governance in zijn handen) doordrukken om zijn eigen onkostenvergoeding en andere emolumenten te verbeteren. En de bestuurder heeft op dit eiland niks te vertellen. Hij is zelfs blij als hij op die stoel zit. Want het doel van de meeste parlementariërs en bestuurders is om zoveel mogelijk flatgebouwen via juridische constructies te bouwen, voor het geval hij die pluche moet verlaten. Vooruitkijken kunnen ze niet, want hun prive leven is een kompleet zootje.

  3. @Maurice:
    Heb je het misschien over de de Neus? Ik heb geen zin en geen tijd om ook maar iets van je te raadplegen Maurice. Ik ben met belangrijkere zaken bezig nu: met mijn honden! 🙂

  4. Lang verhaal kort, en even in het midden gelaten of het salaris nou wel of niet oordeelkundig is vastgesteld, moreel- en prestatie technisch verdienen deze aan de “diversiteitsquota gehoorzamende” directeuren geen van allen de salarissen dat ze momenteel naar binnen harken!

  5. @Lei: er wordt onder meerdere verschillende namen vanaf dit IP adres gepost. Woont u in een studentenhuis?
    U zult wat extra gemonitord worden.

    Groet,

    Commentpolis.

  6. LaStwiz
    Basissalaris is gebaseerd op basis prestatie/
    functiebeschrijving. Prestaties daarboven wordt gehonoreerd met een bonus of promotie naar een zwaardere functie met navenant hoger salaris en functie eisen,
    ( dit jaar goed gepresteerd : salaris verhoging , volgend jaar slecht gepresteerd : lager salaris? Dat systeem bestaat niet).

  7. @Henk1 zegt: “…Dat is juist het heikele punt vind ik dat salarissen niet gebaseerd dienen te zijn ip basis van prestaties…”

    Waar dient het volgens jou dan wel op gebaseerd te zijn?

  8. Dat is juist het heikele punt vind ik dat salarissen niet gebaseerd dienen te zijn ip basis van prestaties. We zijn nb een kleine gemeenschap waar de wildgroei van salarissen met recht de pan zijn uitgerezen. Deze wildgroei rechtvaardigt geenszins de exorbitant hoge vergoedingen. Zeker niet als een – te groot – deel van jouw eigen bevolking het hoofd nauwelijks boven water kan houden. Er wordt al jaren op de eilanden een grote pot hiervan gemaakt. Persoonlijk vind ik het beschamend!

  9. @Lei
    Het kan aan mij liggen, maar ik lees in het stuk van Calmera niets over winstmaximalisatie bij overheidsnv’s. Hoogstens dat wat er verdient werd, geherinvesteerd had moeten worden en dat de salarisontwikkeling van de directie op basis van prestaties had moeten gebeuren.

    Hij geeft een historisch relaas over hoe de groei (ontwikkeling of hoogten) van salarissen is ontstaan. Dit ging in gelijke tred van zowel bestuurders, directeuren van overheidsnv’s als die van bestuurders van commerciële bedrijven als gevolg van de ooit zo “booming” financiële dienstverleningssector (Offshore business) en de opbrengsten van de raffinaderij. Daarbij hebben die overheidsnv’s er steeds voor gezorgd dat de markt niet werd open opengebroken, zodat zij als monopolisten tegen veel te hoge consumentprijzen (ja die salarissen moeten ergens van betaald worden) met verouderde producten/ systemen konden blijven opereren. Er werd niet geherïnventariseerd in innovatie, dienstverlening of verhoging van de arbeidsproductiviteit. Over dat laatste aspect hoor je de brullende vakbonden overigens nooit, maar dit even terzijde.

    Toen de “booming” time voorgoed voorbij was en de consumentprijzen stegen, de dienstverlening aan de consument/ burger alsmaar slechter werd, is men even vergeten de salarissen van deze directeuren flink naar beneden bij te stellen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat diverse regeringen deze overheidsnv’s (en het ambtenarenapparaat) veelvuldig hebben (mis)gebruikt als sociale werkplaatsen, waar friends & family met of zonder voldoende kwalificaties te werk werden gesteld.

    Kortom zo lees ik zijn betoog.

  10. Deze overheids-nv’s worden in de economische theorieën niet als monopolisten geclassificeerd. Een monopolist dient aan meerdere criteria te voldoen die bij een overheids-nv ten ene male ontbreken. Googelen voor verdere informatie s.v.p.

  11. Op het verhaal van Calmera is veel aan te merken en de slotsom is dan ook dat het niet klopt.
    Je kunt SVB, AQUALECTRA, DE POST en de andere overheids-nv’s niet vergelijken met commerciële ondernemingen. Overheids-nv’s behoren niet winstmaximalisatie na te streven zoals een normaal commercieel bedrijf dat wel doet.
    Zij dienen prestaties te leveren aan de bevolking tegen acceptabele tarieven en er voor te zorgen dat de productiekosten van die prestatie passen bij die tarieven waarbij uiteraard “winst” gemaakt moet worden om het voorbestaan van die NV door middel van investeringen zeker te stellen.
    Bovendien lopen de bestuurders van die overheids-nv’s persoonlijk geen enkel financieel risico. Zij besturen alleen met het kapitaal van het volk een bedrijf. Het volk financiert deze NV’S via de directe en indirecte belastingen, premies et cetera.Ik zou ze dan ook het predicaat “ondernemers” niet willen geven.
    Tot slot : als het heel goed gaat met een onderneming gaan de salarissen omhoog zegt Calmera. Wat een quatsch. Gaan de salarissen dan weer omlaag als het slecht gaat? Nee dan vloeit er meestal personeel af. Als het goed gaat worden er bij bedrijven soms bonussen uitgekeerd op basis van overschrijding van vooraf vastgelegde uitgangspunten.
    Ik weid verder maar niet uit. I rest my case.

  12. @Henk1
    Prima analyse van Calmera (en niet Calmes). Niks idioots aan. Dit is precies hoe dit soort uitwassen zijn ontstaan en wat er mis is met alle overheidsnv’s op Curaçao. Monopolisten die belachelijk hoge prijzen vragen voor verouderde producten/ systemen en super slechte service aan de klant/ burger plus een arbeidsproductiviteit die lager is dan menig ontwikkelingsland in Afrika.

  13. Terug betalen in de vorm van materialen ziekenhuis investeren. Die mljnn kwamen immers van de bewoners van Curacao. Ongenaakte geldwolven.

  14. @Brian S: zeker. Als je al hun nevenfuncties meeneemt (die zij halfslachtig erbij doen) kom je waarschijnlijk uit om schokkende bedragen.

  15. Dus de “publieke dienaren” zijn boos en gaan aangifte doen tegen een aantal belastingbetalers omdat alle belastingbetalers erachter zijn gekomen hoe ontzettend veel ze élke maand aan die grote zakken van die “publieke dienaren” kwijt zijn.

    Nos ta dushi hende!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties