26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Solidariteit als uitgangspunt

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Solidariteit als uitgangspunt
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Theo van Rens aan het woord.

Mij dunkt dat Nederland in grote mate solidariteit laat zien. De presentatie daarvan laat wel te wensen over. De acceptatie daarvan trouwens ook!

Net als de huidige discussie over quorum in het parlement gaat het voornamelijk over de vorm en niet over de oplossing. Conflictgericht en niet oplossingsgericht. Politiek in zijn slechtste vorm. Jammerlijk en schandelijk!

Het respect dat dhr. Rhuggenaath wenst verdient wellicht enige verduidelijking/aanvulling. Op Curaçao wordt respect anders gezien dan in Nederland. In Nederland moet men respect eerst verdienen om het daarna ook te krijgen.

Op Curaçao gaat men er zo’n beetje van uit dat men wordt geboren met het recht op respect. In deze krant heb ik ooit eens een artikel gelezen dat een atrakadó/overvaller zijn slachtoffer na beroving in zijn eigen huis mishandelde omdat hij geen respect voor hem toonde. Te gek voor woorden!

Dan het verschil tussen respect voor de persoon of het instituut. Dhr. Rhuggenaath (en zijn team) heeft zeker persoonlijk respect verdiend in deze moeilijke tijden. Het instituut regering gedurende de laatste decennia zeker níet. Men heeft er een potje van gemaakt en weinig voor elkaar gekregen. Iedereen, ook de huidige regering, erkent dit.

De Nederlandse regering onderhandelt niet met de persoon Rhuggenaath maar met de regering van Curaçao. Daarom is het logisch dat Nederland weinig respect heeft en, gezien het verleden, er géén vertrouwen in heeft dat Curaçao dit zelf kan oplossen.

Bijvoorbeeld: welke regering krijgen wij volgend jaar? Moet er dan wéér, net als minder dan 10 jaar geleden, enkele miljarden Nederlands belastinggeld over boord worden gegooid, zonder enig resultaat?

Hoe eerder men de feiten accepteert en daarnaar handelt, des te sneller kan hulp (geld én Caribische Hervormingsentiteit) op gang komen ter ondersteuning van de Curaçaose economie en ten voordele van de bevolking, want daar gaat het uiteindelijk om. Laat Nederland maar komen met een boel geld én om zaken te regelen. Hopelijk is Curaçao daarná in staat om het uitgezette pad te blijven volgen. Mocht de opzet mislukken, is dat dan ook de verantwoordelijkheid van Nederland.

Naar mijn mening kan het ook niet anders zijn dan dat ná de crisis een deel van de leningen worden omgezet in schenkingen omdat deze ondraaglijk zullen blijken. Dit vóóraf doen neemt te veel druk weg.

Ook zou de bevolking, ná de crisis, opnieuw een keuze moeten kunnen maken over de (definitieve) status van Curaçao. Nu al gaan er véél stemmen op om (een deel van) de autonomie in te leveren. Laat de bevolking dan oordelen over wat de Curaçaose regeringen hebben gedaan in vergelijking met de Nederlandse. Tegen het zere been van de politici maar de keuze is aan de bevolking.

Wellicht komt het nog goed!

Theo van Rens,

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Beste Theo van Rens. Stiefvaders en stiefmoeders hebben van ouds een slechte naam en velen van ons hebben als kinderen ook een versie/gelezen van het sprookje van Assepoester, die zoveel geleden heeft door toedoen van haar wrede stiefmoeder. Kinderen in Europa kennen ook het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Sneeuwwitjes stiefmoeder blijkt een gemene heks te zijn! Of niet. Maar Theo, geven zulke sprookjes een nauwkeurig beeld van stiefgezinnen? Zijn alle stiefouders werkelijk zo slecht? No sir, past Nederland in dit beeld? No senõr, ook niet. De meesten van hen (stiefouders) willen alleen het beste voor de kinderen. Zij (stiefkinderen) moeten echter wel het hoofd bieden aan enkele moeilijke problemen die inherent zijn aan de situatie van stiefgezinnen. Zo ook is, fout, was de status/verhouding tussen Curacao en Mom. By the way, de status is afgekoeld in de tussen tijd. Tja, geld hè! Maar goed, we gaan verder. Curacao (reg.) wil en eist respect omdat de “Bokkenrijders bende” op 30 Mei 1969 het volk zogenaamd uit liefde heeft verlost van de macamba’s. Maar dat was een compleet verkeerd geplaatste liefde Theodorus. Het was een hebzuchtige/geldzuchtige liefde dat zij aan de dag hebben gelegd, en het volk trapte erin. Er was totaal niets aan de hand. Iedereen leefde in vrede met elkaar. Hoe kun je nou respect vragen door zo’n schoftig gedrag? Integendeel, wij hadden alles in overvloed door toedoen, door haar vrijgevigheid en gastvrijheid van Mom. Wij kunnen wel zeggen dat Nederlanders gierig zijn, flauwe kul is dat want Mom heeft ons never geheel en al verlaten zonder eten en drinken door gierigheid. Dat zijn boze tongen die zulke dingen beweren. Zuinig zijn ze wel, en daar is geen boete of verbaal voor. Kijk, de beste leer en studieboeken gepaard gaande aan een streng maar top-onderwijs, onderwijs van de bovenste plank hebben wij genoten Theo. Al zet je een pad uit Theo van hier naar Timboektoe zoals je schreef, de Cur.reg. zal never op lopen. Hun hart neigt niet naar het goede, maar hun hart neigt naar wrede geestelijke onderdrukking. Wat ik zo mooi vind, is het feit dat Nederland hun hun gang liet gaan om te zien hoever zij komen. Welnu Theo, ze zijn wél gekomen, hééél ver zelfs, en wel aan de rand van de afgrond, op het punt van de mount Everest staan zij. Eén, ja, slechts één windvlaagje in de rug……..Maar de macamba’s zullen met luid geschal de scepter overnemen binnenkort. Tataáááááááh.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties