25 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Ingezonden: Sehos nu of nooit 2

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliseerd.

Vandaag laten we ” CARLOS WEEBER ” aan het woord…………..

IN DE vorige brief ‘Sehos nu of nooit’ stelde ik voor om het nieuwe ziekenhuis compact de hoogte in te bouwen waar nu naast Sehos de bouwval van het Sint Thomas College staat (mijn lagere school). Geen enkele reactie.

Of men is bang voor openbare discussie en smoest liever achter gesloten deuren, of men ziet niets in moderne bouwvormen of zelfs niets in deze kwestie als zodanig.
Van architecten geen enkel spoor te bekennen, ook niet van hen die direct of indirect bij de ontwikkeling van NHN betrokken zijn of willen zijn.
Het is opmerkelijk dat de architectenvereniging alle kaken op elkaar houdt, blijkbaar bang dat daardoor leden graantjes uit deze bak mislopen.
Of kan de huidige voorzitter Vernon Daal zich deze discussie tegenover zijn collega Berenschot niet veroorloven?
Of kan het zijn dat dit voorstel elk inlevingsvermogen te boven gaat, dat niemand zich kan voorstellen dat op deze locatie een zelfbewust trots alles overheersend gebouw staat, volledig de vloer aanvegend met wat er in de omgeving staat.
Is van de durf van die paar katholieke witte Noord Brabantse negentiende eeuwse klazen die het Sint Thomas College bouwden dan helemaal niets meer over en kijken jullie allemaal liever achter- dan vooruit, verlamd door unesocitus niet meer in staat vooruit te denken, je liever stotend aan door smerig salpeter aangetast kalksteen, bang om er ook maar één te verplaatsen ook al gaat het om de kwaliteit van onze ziekenzorg?
Overal elders ontwikkelde zich architectuur om ruimte te bieden aan toekomst en vooruitgang, ga maar eens gauw kijken naar Cartagena aan de overkant van onze plas, waar een ommuurde prachtige Spaanse stad versterkt wordt door fiere hoogbouw, waar Unesco aandacht mag wijden aan het verleden en hoogbouw tegelijkertijd getuigt van vooruitgang en zelfstandig optimisme.

Onlangs stond in een krant dat sinds 1963 al vijf vergeefse pogingen werden ondernomen om een NHN tot stand te brengen.
Niemand die zich hiervoor schaamt of verontschuldigt.
Wat voor land is dit, is dit wel een land?
Het artikel stond voor het overige vol slordigheden, te veel om in dit bestek op in te gaan.
Laten wij dat binnenkort in een publieke discussie doen.
Wij nodigen daar Usona voor uit en snel zal blijken dat Berenschot, Usona en Ballast Nedam onder één hoedje spelen.
Usona is gewoon een rasechte Berenschotter en Ballast is hun handlanger.
De ervaring leert dat niets stommer is dan een bouwproces uit handen te geven aan de aannemer. Zeker onder een zwakke overheid.
Halverwege het proces zal dit blijken.
Zelfs in het georganiseerde Nederland zit er tussen de eerste streep van de architect en het in gebruik nemen van een ziekenhuis gemiddeld ongeveer tien jaar.
Als Ballast Nedam beweert dat het gebouw er in 2015 kan staan, dus binnen drie jaar, is dat volstrekte onzin.
Maar Berenschot neemt dit blindelings over en Usona geeft dit zonder blikken of blozen door aan een overheid waar geen ambtenaar meer te vinden is die zijn bek nog open durft te doen.
Iedereen is bang over de rand van het eiland te tuimelen.
Wij worden door dit geslepen Nederlandse trio al vanaf het begin van dit proces continu misleidt. Over een paar jaar zijn ze weg en zitten wij hier met de gebakken peren.
Maar blijkbaar komt deze mistbank onze politici goed uit.
Er is enige tijd nodig om persoonlijk eigenbelang veilig te stellen.
De stem van het volk en wellicht zelfs van de medici is intussen om zeep geholpen, buitenspel gezet en ze geloven het verder wel.
Maar hoe je het ook wendt of keert, gezondheidszorg of niet, vroeg of laat ligt voor ons allen het graf wagenwijd en gastvrij open.

 

CARLOS WEEBER,
architect

Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -