27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Religie op Curaçao en Isla-vervuiling

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag klom ” HANS VAN HULST ” voor ons in de pen…………..

- Advertentie -

OP 12 OKTOBER stond in het Antilliaans Dagblad een ingezonden artikel van Ds. Lolkema (Fortkerk) met als titel: ‘Alles went…’ en als leidraad de vraag ‘of het wel goed is dat alles went’. Nee, meent Ds. Lolkema.

  • De doden in Syrië,
  • de atrako’s op Curaçao met dodelijke afloop en
  • ‘het lijden van mensen op dushi Kòrsou’

zijn zaken waar we ‘nooit aan mogen wennen’.
Begin mei 2011 deponeerde ik in de brievenbus van de Fortkerk een op 3 mei gedateerde brief aan het bestuur van de Verenigde Protestantse Gemeente (VPG).
Ook die brief ging over wennen.
Hij bood een perspectief om een hier al lang bestaande gewenning te doorbreken.
Hij was afkomstig van Actiecomité Marcha Polushon en ondertekend door de voorzitter Edgar Leito, met vermelding van telefoonnummer, internetsite en e-mailadres.
De brief vermeldde de demonstratie op 7 mei 2011 tegen de Isla-vervuiling, met als belangrijkste eis dat Isla schoner gaat produceren.

De VPG werd uitgenodigd om bij te dragen aan het stoppen van de gewenning aan die vervuiling.
De brief noemde als belangrijkste reden waarom protest moreel geboden was omdat volgens het onderzoeksverslag van Ecorys uit 2005 jaarlijks achttien mensen vroegtijdig sterven door de vervuiling.
Dat betekent dat tussen de uitnodiging van 3 mei 2011 en de dag waarop ‘Alles went…’ verscheen, ongeveer 45 mensen vroegtijdig overleden na een langjarige lijdensweg.
Ik hoop dat het de gedachte aan deze 45 doden was die Ds. Lolkema bracht tot zijn weigering om te (blijven) wennen.

Feit is evenwel dat de VPG destijds niet als VPG mee demonstreerde en het actiecomité ook geen enkele reactie van haar heeft mogen ontvangen.
Mag ik uit ‘Alles went…’ nu concluderen dat de VPG zich thans wel publiekelijk heeft gedistantieerd van Isla-vervuiling en van het bedrijf alsnog een schonere productie zal eisen?

Mag ik nu verwachten dat de VPG het morele appel in ‘Alles went…’ expliciet richt aan regering en parlement en hen verzoekt de Isla aan de hindervergunning te houden?
De antwoorden zijn cruciaal.
Het is namelijk nu al duidelijk dat de vervuiling door zal gaan.
Het geld voor de upgrading komt er immers niet.
Regering en Staten weten dat en zullen uit angst voor maatschappelijke en electorale onrust Isla nooit aan de hindervergunning houden vanwege de al dan niet tijdelijke sluiting die daaruit voortvloeit.
Isla zal dus mensen blijven doden.
Tot 2020 nog 108.

Voor alle Isla-fans, Meyer en Bouis van de vakbonden PWFC en Apri voorop, is dat de acceptabele collateral damage van (nog geen) 1000 directe arbeidsplaatsen.
Een dode op tien werkenden.
In hun inleidingen op de bijeenkomst van Pro Souax (5 oktober jl.) waar zij de degens kruisten met Green Town noemden zij in hun opsomming van nadelen van de Isla het gezondheidsprobleem niet eens.
Als ik Ds. Lolkema goed begrepen heb zou hij hun standpunt de vervlakking van het dagelijks leven noemen, waarover hij zegt: ‘Nee, dat nooit’.
Mijn vraag aan hem is nu wat hij en de VPG zullen ondernemen om dat ‘nooit’ te realiseren.
Om te voorkomen dat de VPG door het bovenstaande in een uitzonderingspositie terechtkomt op het religieuze palet van Curaçao, moet worden vermeld dat de brief van 3 mei 2011 aan de VPG toen ook is verstuurd aan:

  • Islamic Center,
  • Mikvé Israel-Emanuel Synagogue,
  • Shaarei Tsedek Ashkenazic Orthodox Jewish Community,
  • Monseigneur L.A. Secco en
  • New Song.

Net als de VPG heeft geen van deze instanties als zodanig mee gedemonstreerd en evenmin hebben zij mondeling of schriftelijk gereageerd.

HANS VAN HULST
Curaçao

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -