30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Reactie op ‘RMR kan geschiedenis schrijven’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Reactie op 'RMR kan geschiedenis schrijven'
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Shandrix Fernando aan het woord.

Kabinet-Rhuggenaath kan geschiedenis schrijven

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van de charmante wijze waarop in het in hoofde vermelde commentaar een brug wordt geslagen tussen de positie van Nederland in Europa en de positie van de Caribische landen in het Koninkrijk. In de laatste alinea worden spijkers met koppen geslagen: de eilanden hebben geen buffers opgebouwd of kunnen opbouwen door hun schaal en het ligt voor de hand dat ná de coronacrisis een debat komt over de staatkundige toekomst van de Caribische eilanden.

De huidige positie van Nederland in EU verband naar aanleiding van de opstelling van Wopke Hoekstra in relatie tot de steun aan Italië en Spanje, maar vooral ook de manier waarop premier Rutte dat vervolgens (noodgedwongen) oplost, dient voor de Caribische landen, maar in het bijzonder Curaçao, te gelden als een spiegel voor eigen handelen in onze relatie met Nederland. In het commentaar wordt ons onvermogen om een buffer op te bouwen deels toegerekend aan onze schaal.

Dat kan opgelost worden door deel te vormen van een groter geheel. Dat dacht het Koninkrijk (lees: Nederland) ook, waardoor men heeft gekozen om een stuk autonomie op te geven en deel te nemen aan de Europese Unie. De hamvraag in dezen is dan: hoe komt het dat Nederland – als klein land in Europa – toch meer buffer heeft kunnen opbouwen dan zijn grotere broers en zussen in Europa, zodanig dat zijn onwil om te helpen überhaupt voor zoveel commotie zorgt?

Nederland ervaart zichzelf en heeft zichzelf nooit als ‘klein’ ervaren. Als klein land is Nederland altijd – en vaak genoeg succesvol -, met eigen belang voorop, de strijd aangegaan met de grote jongens van alle tijden, waaronder Spanje. Onze geschiedenis is daar getuige van.

De huidige Europese polemiek is enkel een voorbeeld waar Nederland als klein land wederom (mede) de toon bepaalt. Zie hier dan ook onze belangrijkste les in dit kader: schaal is geen nadeel, mits verstandig met de verschillen wordt omgegaan en wij bereid zijn offers te brengen (inclusief strijden) voor ons doel.

Willen wij succesvol het debat kunnen voeren, dan moeten wij lang genoeg voor de spiegel staan en beseffen dat het resultaat van welke onderhandeling dan ook valt of staat met de voorbereiding. De voorbereiding moet juist nu plaats vinden, door nu – for once and for all – te durven offers te brengen in het belang van ons doel: een welvarend eiland, waar mensen van alle windstreken op basis van hun bijdrage aan het eiland kwalificeren als YdK.

Wellicht is het een overweging om – anders dan bij de eerdere hervormingen – de basisregel voor financieringen toe te passen. Gij zult alleen lenen voor productieve doeleinden, niet voor consumptie. Met andere woorden: investeren. Wellicht moeten wij juist nu durven een investering (geen lening) te onderhandelen in vitale functies die het eiland duurzaam ten goede komen.

Meer concreet: herstructurering openbare financiën (stelsel en infrastructuur), onderwijs en zorg. De thans broodnodige steun kan dan als onderdeel van een duurzaam plan worden meegenomen. Dan hebben we op termijn – net als Nederland – een buffer, zowel in geld en arbeidsplaatsen als welzijn.

Shandrix Fernando,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Er is maar een manier om dit eiland weer gezond te maken, aangezien curacrim tot op het bot naar de fillistijnen met deze corona virus. Eerst alle voetzoekers van het eiland af jagen inclusief de hele regering cq ambtenaren en achterbakse bij vreters. En een provincie van NL worden, het zal jaren duren maar het zal zijn vruchten af geven op den duur. Oke volk van Curacrim maak er weer een gezond eiland van voor ons na geslacht. Weg met de Amparo`s, Gerrit de Raaf`s, Pik Pisa`s, Tuin Kabouters Cova`s, Constacia`s, Monky`s, etc etc etc. IK ga een Partij beginnen met de naam, NL/Cura/Isra partij.

  2. @Justsaying, Die akkoorden met Nederland betekenen wel vaak dat je eerst wat doen.. en daar zit het in. We willen gewoon het geld ontvangen

  3. Gedeeltelijk eens behalve dat ‘het eiland geen buffer heeft kunnen opbouwen’.
    Curaçao was weer gezond Nadat NL een miljard in het land had gepompt, dat geld was in 2 je verdampt.
    De clubs die hierna kwamen hebben zich als te doen gebruikelijk toko den toko gedragen ook Rhuggenaath cs.
    Het vertrouwen- bij mij althans – in de club van R is erg laag. Want ook zij hebben zich toko den toko gedragen.

  4. Beste Shandrix, zo’n plan ligt er al: Het Groeiakkoord. Alleen wordt daar door ons vrijwel geen invulling aan gegeven terwijl er naf 180 miljoen klaar ligt als we de dingen doen waarvan we al jaren weten dat ze moeten gebeuren. Er wordt ook nu weer gezegd:’we gaan verder met het groeiakkoord’. Vraag nu eens wat er het afgelopen jaar concreet is bereikt? Praten en plannen maken…
    Niets doen als het kan en nu weer de hand ophouden.

  5. Beste SHANDRIX. Jouw meningen en raad zijn formidabel, echt. Maar weet je wat Shandrix, laten wij enkele punten de revue laten passeren. Kijk, 1: INVESTEREN: Er is zowel onderscheidingsvermogen nodig als voorzichtigheid geboden wanneer men overweegt geld te investeren, wat deze mensen(regering) niet hebben, want zij verzekeren succes altijd. Hun handelwijze is dus niet realistisch en ze zijn oneerlijk, misleidend want investeren geschiedt zelden zonder risico(s). Het volk wordt daarnaast ook met gladde woorden bedrogen. Investeren Shandrix, betekent aanwenden met het oog op toekomstig voordeel of nut. Maar de regering vindt het NIET nodig van luxe- of statusartikelen af te zien. 2: HERVORMIINGEN: de Griekse wetgever Solon slaagde erin hervormingen tot stand te brengen om de situatie van de armen te verbeteren. Solon maakte (in het oude Athene) een eind aan de ergste misstanden als gevolg van de armoede. Zie je de (Curacaose) regering dat doen???? NO SIR. Sommige hervormingen hebben zelfs heel veel goeds tot stand gebracht, dus wenselijke hervormingen dus. Burger en mensenrechten en kansarme minderheden worden verdedigd en hun bescherming scherp nagekomen. Doet Rhuggenaath en zijn bende dat??????? Geenszins, no way. 3: ONDERWIJS EN ZORG: Door zorg te dragen voor de armoede en de kwalen van mensen, toont de regering zijn grote medegevoel en empathie voor het volk. Zie je Rhuggenaath en zijn Bokkerijdersbende dit doen????? NON MONSIEUR. Gedurende de schooljaren zal een leerling(e) bekwaamheden en vaardigheden kunnen leren die hij/zij in hun leven als volwassene, en ook later goed van pas komen. Lukt dat met de papiamentu als voertaal Shandrix???? No señor, jamás. Leren leerlingen beter te kunnen lezen en schrijven op school??? Het is nuttig aandacht te schenken aan een juiste spelling en de fundamentele grammaticaregels, en belangstelling te hebben voor historische gebeurtenissen en datums/data. Leer je verstand te gebruiken, want hoe je het gebruikt, des te meer zal het je nú en voor altijd van onbegrensde nut zijn………..En zo kunnen wij doorgaan Shandrix tot volgende week punten aan te halen waarin deze regering niet grotendeels, maar helemááááál erin te kort schiet, ze hebben lelijk, schandelijk gefaald. Nogmaals, en ik blijf erbij, je hebt groot gelijk. Maar vergeet dit niet Shandrix; BO POR SACA BURICU FOR DI MONDI, PERO BO NO POR SACA MONDI FOR DI SU CABEZ.

  6. @Ruben, Investeringen haal je extern binnen. Als overheid kan je faciliteren. China is overal bezig met bouwen van bruggen, kanalen, vliegvelden, ziekenhuizen en treinroutes. Natuurlijk willen ze daar wat voor terug maar het is een voorbeeld. Weinig landen waar de overheid alleen investeert. Daarom dien je het investeringsklimaat te verbeteren. Minder red tape. Ben je als overheid ook nog transparant dan komen de grote jongens ook wel. Helaas alle investeerders die hier willen investeren krijgen vaak als eerste vraag van een overheidspersoon of politici.. Wat gaat het MIJ opleveren..

  7. APC die allerlei dure congressen organiseert voor “branding” en vervolgens het prima vindt dat onze overheid een aantal jaar geen pensioenpremie betaalt. Zou mevrouw Kruithof zich meer met de zekerheid van onze pensioenen kunnen bemoeien dan met een overname kandidaat voor Isla?

  8. Budgetdiscipline!
    En natuurlijk transparantie bij investeringsprojecten, waar veel geroofd wordt door de ( vrienden) van regeringsleden.

    Niet voor niets heeft Curaçao de duurste Ziekenhuizen, luchthavens, en hoogste zorg- en belastingtarieven.

    De corruptie en inefficientie moet ergens mee betaald worden.
    Corruptie loont nog steeds op dit eiland, een paar worden er heel rijk van, en komen er met gemak mee weg.

  9. Jammer dat deze meneer Fernando het huidig financieel raamwerk niet kent. Deze laat namelijk ruimte voor investeringen, maar ook hier geldt dat je een gulden maar een keer kunt uitgeven.
    Dus als je investeert in infra, het ziekenhuis, etc dan heb je die ruimte al gebruikt. Daarnaast is de hamvraag juist, waarom kan het kabinet op dat eiland zich niet houden aan de deze huidige normen? Waarbij investeringen eveneens goedkoop gefinancierd kunnen worden? Simpelweg, omdat men geen keuze heeft durven te maken en op geen enkele manier de uitgaven aan niet investeringen kan inperken.
    Dus weer een nieuw financieringskader opzetten, om vervolgens daar weer niet aan te voldoen is echt verspilling van tijd van zowel de politici hier als aldaar op het eiland.

  10. Onze Kennedy heeft nooit enige intentie gehad om het financiele stelsel aan te pakken. Het roven door de elite gaat door

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties