28 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 05:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | ‘PIatte bollen’

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Martie Genger aan het woord.

“Namen? Nee namen noemen we niet”, zei cabaretier Wim Kan ooit. En zo loop ik dan in die naamloze namenloosheid van heg naar steg door het supermarktwezen. Want uitleg vragen aan wie? Wat geen naam heeft kan ik ook niet aanroepen. En ‘hé daar’ doet nogal analfabetisch aan. Zo sta ik dan bij de broodafdeling waar platte krentenbollen liggen. Bollose bollen waar de krenten nog beschaamd verwijzen naar de voorheen traditionele bolle staat van het product.

- Advertentie -

Maar die nu liefdeloos en platgedrukt door de vele zakken soortgenoten als platvis in de schappen worden geduwd. Dat dat zachte happen in die warme luchtige bol tot het verleden ging behoren doet aan als vervreemding met de consument, die wat in oorsprong zo lekker was degradeert ziet en proeft tot een hap gortdroog en hard geplet stuk brood. Alleen de krenten en rozijnen herinneren er nog aan.

Vervreemding en respectloosheid met de klant. Dan maar wat stokbrood met op het etiket het gewicht van maar liefst 270 gram. Bij de kassa denkt men daar anders over en wijst de kassabon op 440 gram. Het hele broodje kost maar 1,85 gulden dus daar gaat mijn vragende blik niet over. Wel of ik goed heb opgelet op school destijds.

Want mijn ervaren hand weet gewoon dat het nooit 440 gram kan wegen. Wel dat mijn weegschaal perfect is en het hele stokje brood maar nipt 200 gram weegt. Op mijn vragen op misleiding komt geen reactie.

Ga ik naar de slager om te vragen wat hij bedoelt met het op de sticker vermelde Engelse gewicht van 2 L (libby’s) tezamen met een decimaal gewicht van 1000 gram als zijnde een kilo op één artikel. Want 1 decimaal pond is 500 gram en 2 pond dus een kilo heb ik geleerd. En 2 (Engelse) libby’s zijn samen maar 953 gram. Hoewel de slager beweert en het etiket zegt dat het 1000 gram is. Dus koop ik 2 libby’s tartaar en betaal voor 1000 gram. Dat is wat mijn weegschaal aanwijst. 953 gram! Daar is 47 gram betaalde gram tartaar nìet in aanwezig.

- Advertisement -

Ik ben na mijn klacht naar de manager gegaan en die ging het uitzoeken. Maar na weken was er nog geen verandering in aangebracht. Eerste truc is mijn weegschaal de schuld geven. Maar die weegt op de gram 1 kilo suiker af als 1000 gram. Waarop een kilo suiker ook op de gram een kilo suiker is en blijft. De gewichtsloosheid in die namenloosheden zorgen er voor dat voor de ondernemer ‘alle kleine beetjes helpen’.

Ei, ei roepen de dozijn mini-eitjes luid in hun mooie doosjes. Want per kilo ei wordt er ook niet in gegrossierd. Zoals wel in Costa Bica waar je per kilo eieren koopt en niet per aantal. Daarom zijn ze hier zo klein mogelijk en worden ze steeds kleiner voor hetzelfde geld. Alle bedrog en misleiding schijnen je in hun ban te houden, en ontmoedigd als wij zijn geworden, en uit gemakzucht als koe achter de kont van de ander aanlopen.

En wie wrijven er in hun handen? De naamloze genootschappen. Je kunt ze niet zien omdat wij geacht worden zienloos te zijn. Ik moet maar geloven dat de weegschaal door het eerlijke IJkwezen up to date is geacht en moet ik weer naar school waar die domme juf mij leerde dat 1000 decimale grammen gelijk zijn aan de 953 grammen van het Engelse pound.

‘Vele kleintjes maken een grote’ zo lijkt het in het naamloze genootschap. Al die ‘voosheid’ komt voort uit de onoplettendheid en goedgelovigheid van mensen. Waar lammeren wonen en dus de roofdieren loeren.

Martie Genger,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dus beter die naamlozen een naam geven, dan kunnen klanten door wegblijven de slechte naamlozen proberen te heropvoeden of klachten deponeren bij het ijkwezen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -