27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Open brief aan de minister van Onderwijs

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open brief aan de minister van Onderwijs
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Louis Hilgers aan het woord.

Geachte mevrouw de minister,

Curaçao en met name het onderwijs liggen mij al meer dan 40 jaar na aan het hart. Als ik de ontwikkelingen met betrekking tot het onderwijs op Curacao goed volg (en dat doe ik elke dag), dan zie ik drie belangrijke uitgangspunten: gratis onderwijs, (vergaande) digitalisering van het onderwijs en de wil om onderwijs op Curaçao (eindelijk) tot speerpunt te maken.

Of het eerste punt wel of niet verstandig is, daarover laat ik mij liever niet uit. Van het derde punt word ik heel blij. Over het tweede wil en kan ik wel iets zeggen. En laat ik mij in deze eerste open brief beperken tot het voortgezet onderwijs. Meer dan ooit geldt het principe om het talent van elke leerling optimaal te ontwikkelen. Daarvoor voldoet ‘boekenleermateriaal’ al lang niet meer … de tijd van ‘inkt op dode bomen’ is ook in het onderwijs bijna voorbij.

Daarom mevrouw de minister vraag ik u aandacht voor het volgende: een groep leraren die niet tevreden was met de bestaande (papieren) methodes van de uitgevers ontwikkelden een verzameling open (gratis) digitaal leermateriaal, ontsloten door Wikiwijs (wikiwijs.nl). Zo ontstond VO-content, een not-for-profit stichting, met als doel het hele voortgezet onderwijs de beschikking geven over een (groeiend) pakket aan digitaal leermateriaal. De hoeveelheid adaptief leermateriaal (op individueel niveau aangeboden) groeit in snel tempo. Tevens zijn en worden extra oefentools ontwikkeld, waar opnieuw geen uitgever aan te pas kom. In principe wordt alles gemaakt door en voor leraren. Uitgevers ontwikkelen overigens ook digitale oefentools maar vragen daar tien tot dertig gulden per leerling per jaar voor.

VO-content is grotendeels gratis en voor ongeveer vijftien gulden per leerling per jaar kan de school gebruik maken van veel extra faciliteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Doorlopende leerlijnen’ voor vrijwel alle vakken, toetsmateriaal en Eindexamensite.nl. Reguliere uitgevers zijn natuurlijk niet blij met deze ontwikkeling, maar ga eens te rade bij collega’s die VO-content gebruiken. Dat is niet moeilijk bij alle communicatiemiddelen waarover we tegenwoordig beschikken. Op Curaçao worden al de eerste stappen gemaakt, zoals op Radulphus College, MIL en bij VPCO.

Wereldwijd zie je de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs, met andere woorden onderwijs op basis van de talenten van iedere individuele leerling. ICT kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Om al deze redenen wil ik een lans breken voor de VO-contentaanpak. Dus mijn advies mevrouw de minister is: investeer de toch al beperkte financiën in goede ICT-infrastructuur, integreer VO-content grondig in het onderwijs, faseer tegelijkertijd bestaande methodes langzaam maar vooral zeker uit.

Het vergt wel een behoorlijke cultuuromslag voor veel leraren (bestaande methodes zijn toch als een oud jasje of een oude wajabera, die lekker comfortabel zit). Maar … per slot van rekening is elke docent toch ooit vanuit passie het onderwijs in gegaan omdat hij of zij van onderwijs houdt. En juist die leraar voor de klas verdient alle steun bij die cultuuromslag naar bij-de-tijds onderwijs.

Louis Hilgers,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. ps. ben geen onderwijs expert maar een socialist in hart en nieren.

    En heb je er wat aan gehad?
    heeft het volk van Venezuela er wat aan gehad?
    het socialisme werkt alleen als de leiders geen roofdieren zijn.
    En ze de vrijheid van meningsuiting accepteren
    ik zou nooit onder een dictator willen leven…
    de vrijheid is mij heilig…
    iedereen met macht steelt zich rijk.
    maar goed dinosaurussen zijn ook uitgestorven.

    p.s. ik ben ook voor een eerlijker verdeling van arm en rijk en goede zorg voor mensen die het nodig hebben.
    maar daar hoef ik geen socialist voor te zijn.

  2. Nee hoor ta e ministernan di onderwijs y tur e sobranan ku a horta nos staatskas den pasado su falta ku awe nos muchanan ta pasa hamber y ta haña les den un lokaal manera varkensstallen.

    Vooral degenen die Papiaments op school had goedgekeurd en geïntroduceerd zijn schuldig dat onze kinderen geen Nederlands beheersen.

    Tur e minister y parlamentarionan ku a goberna den pasado su falta.

    Ze hebben geregeerd alleen om hun zakken te vullen.

    Aktualmente Drechi pe, Eric Lapdance, Korsou Independiente, LaStiwz, Mano willen allemaal aan de macht te komen om ons de armoe in te drijven. De meeste zijn niet eens echte YdK.

  3. Domme opmerking als je altijd had gewerkt in de VS dan spreekt je liever Engels. Kijk maar naar Mariekson ( Didi) Gregorius geboren in Amsterdam hij spreekt nu beter Engels dan Nederlands.

  4. En begin ook met het invoeren van Engels als onderwijstaal.
    Ik las vanochtend in een interview met Churandy Martina dat ie liever Engels had gesproken. Niet dat Churandy iets tegen Nederlands heeft, maar het is en blijft een voor de Antilliaan een wezensvreemde taal.

  5. @ericlapas
    Ik denk dat dhr. Hilgers het probleem van geschikt lesmateriaal hiermee aan wil pakken. Toegankelijkheid is zeker een punt dat geadresseerd moet worden. Ik ben ook geen onderwijsexpert maar was docent natuur- en wiskunde in het VO en later IT manager.

  6. Als ik het goed begrijp, pleit Hilgers voor digitaliseren van het onderwijs vooral in het voorgezet onderwijs. Dit roept wel wat vragen bij me op? Digitaal onderwijs is dit een oplossing voor welk probleem? De kennis van automatisering op Curaçao, vooral bij leraren is erbarmelijk. Is het wel voor iedereen toegankelijk ? (niet iedereen kan thuis een laptop en internetverbinding veroorloven). Gaan we dan niet nog een grotere groep uitsluiten?
    ps. ben geen onderwijs expert maar een socialist in hart en nieren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties