28 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 10:55

ParadiseFM | Vier mensen overleden; testratio opnieuw 5%

Opnieuw zijn vier mensen op 1 dag overleden aan de gevolgen van covid-19. Zij brengen het aantal op 94 slachtoffers in totaal. Dat blijkt uit de cijfers...

DolfijnFM | Testratio Curaçao blijft onder tien procent

De testratio van 5,3 was gisteren voor de vierde dag op rij lager dan tien procent. De druk op de zorg blijft hoog, al waren de cijfers...

DolfijnFM | Verenigde Naties verwachten meer Venezolanen naar de eilanden

De verenigde Naties denken dat dit jaar opnieuw meer Venezolanen op zoek naar eten en medicijnen op een van de Caribische eilanden Nu zijn dat er 195.000,...

DolfijnFM | Meeste ongelukken zijn vanwege voorrangsfout

Verreweg de meeste ongelukken op Curaçao zijn het gevolg van voorrangsfouten. Dat valt op te maken uit de ongevalsstatistieken van Forensys over 2020. ruim 22 procent van de...

DolfijnFM | Politie arresteert twee mannen met hulp van Marechaussee, Marine en VKC

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opium- en Vuurwapenlandsverordening, van bedreiging, mishandeling en poging tot moord. Dat gebeurde bij twee...

FD | Mogelijk meer verdachte bestuurders in witwaszaak ABN Amro

Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht. Pieter Couwenbergh Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad ABN Amro trof maandag een schikking in een onderzoek dat sinds de zomer van 2019 liep. In...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Nederlandse hulp voor opvang?

Ingezonden | Nederlandse hulp voor opvang?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marc Bannenberg aan het woord.

NAAR AANLEIDING van berichten over mogelijke hulp van Nederland aan de eilanden voor wat betreft de opvang van vreemdelingen het volgende. Venezolanen — maar ook andere buitenlanders die door de Curaqaose overheid in bewaring worden gesteld — hebben het recht om hun ‘gevangenschap’ direct te laten beoordelen door een onafhankelijke rechter. Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is zo’n beoordeling na verloop van tijd zelfs verplicht.

Daarbij is het van belang dat de overheid die de bewaring oplegt, de vreemdeling informeert over zijn beroepsmogelijkheden en de toegang tot rechtsbijstand proactief faciliteert. Het zou goed zijn indien de vreemdeling die in bewaring is gesteld op zeer korte termijn (bijvoorbeeld binnen drie dagen) een advocaat te spreken krijgt om zijn situatie te bespreken.

Daarbij is van belang om te realiseren dat die advocaat weliswaar primair de belangen van de vreemdeling behartigt, maar waarbij tijdens zo’n gesprek ook wordt gewezen op de reële haalbaarheid van het beroep. Niemand is erbij gebaat — ook de Curacaose overheid niet — dat de bewaring langer duurt dan nodig en een snelle beoordeling van de rechtmatigheid van de bewaring is in ieders belang.

Dat voorkomt ook excessen waarbij vreemdelingen langer dan zes maanden onder erbarmelijke omstandigheden in bewaring worden gehouden zonder rechterlijke tussenkomst.

Inmiddels loopt er een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 33 vreemdelingen tegen de Curacaose overheid om onder meer de omstandigheden waaronder de bewaring wordt ondergaan, te doen toetsen. Het zou goed zijn indien bij dit hof 00k aandacht wordt gevraagd voor rechts- bijstand aan deze kwetsbare groep. In verschillende uitspraken heeft het Europees Hof landen op de vingers getikt omdat zij geen waarborgen hebben geinstitutionaliseerd teneinde een vlotte en rechtvaardige toetsing van de bewaring te garanderen (bijvoorbeeld in de zaak van Louled Massoud vs Malta).

Het zou Curacao sieren indien op korte termijn een adequate rechtsgang met het recht op gefinancierde bijstand van advocaten wordt gerealiseerd.

Marc Bannenberg, advocaat,
Curacao

3 reacties

 1. Het zou Curacao sieren indien op korte termijn een adequate rechtsgang met het recht op gefinancierde bijstand van advocaten wordt gerealiseerd.

  Marc Bannenberg, advocaat,
  Curacao

 2. Het zou Curacao sieren indien op korte termijn een adequate rechtsgang met het recht op gefinancierde bijstand van advocaten wordt gerealiseerd.

  Advocaten zijn juist de reden dat al die asielverzoeken zo lang duren..

  Gewoon eigen werk creeren!

 3. De mensenrechten die de ingezetenen van dit eiland genieten bestaan dankzij Europa en ondanks de bestuurders van Curaçao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties