27 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Muurschildering op luchthaven Hato herontdekt? Really

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Muurschildering op luchthaven Hato herontdekt? Really
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rudy Sprock aan het woord.

Terwijl ik het artikel “Henkes heeft op een heel mooie manier het eiland in beeld gebracht” in de Amigoe van afgelopen vrijdag 21 september 2018 las, kon ik niet helpen te glimlachen waar geschreven stond: “Ik wist dat Henkes de muurschildering op Hato gemaakt had, maar iedereen dacht dat die weg was”.

Ik heb altijd precies geweten dat de wandschildering nog bestond en waar het zich bevond.

Ik was er zeer nauw bij betrokken dat het überhaupt bewaard is gebleven.

In de Amigoe van 12 augustus 1993 kan men het volgende lezen: “De muurschildering van de Nederlandse kunstenaar Dolf Henkes in de vertrekhal van de luchthaven Hato heeft plaats moeten maken voor een ander kunstwerk. Waar vroeger de afbeelding van het eiland Curaçao zichtbaar was, hangt nu een schilderij van de Curaçaose Handelskade bij nacht. De schilder is Alfonso Gonzalez. Het nieuwe schilderwerk is een idee van Hector Galmeyer, eigenaar van onder meer het restaurantcomplex op de eerste verdieping van de luchthaven. Hij wilde de vertrekhal verfraaien en heeft toestemming van het managementteam (*) van Curinta gevraagd en gekregen”. Note: in vermelde Amigoe is ook een prachtige foto van de muurschildering van Gonzalez te zien.

(*) “Het dagelijks bestuur over Curinta was per 1 juli 1992 overgenomen door een managementteam dat bestond uit R. Sprock, M. Gustina en E. Chirino”.

Begin 1993 kwam Hector Gameyer bij mij aankloppen om de wandschildering van DH te vervangen door een schildering die meer bij de tijd was en de bezoekers van Hato Airport meer zou aanspreken. Mind you, de schildering stond toen reeds 46 jaar op de wand (begin 1947) en de tand des tijds (denk aan zilte lucht en jet fuel gassen) was allesbehalve vriendelijk geweest. Het zag er echt troosteloos uit. Besides that, who on earth was DH? En toch kon ik het niet over mijn hart krijgen om het zomaar te laten overschilderen. Dus haalde ik een bevriende drs kunstgeschiedenis (Jennifer Smit) erbij die mij in geuren en kleuren wist te vertellen wie DH (Dolf Henkes) was en hetgeen hij voor de kunstwereld betekende.

Om een lang verhaal kort te maken: de wand zou heel voorzichtig bedekt worden met ‘multiplex’ waarover Gonzalez dan zijn kunstwerk kon aanbrengen. Ook dat verdween later om plaats te maken voor een grote propagandaposter (niet het doen van het toenmalige MT).

Toen ik in 2010 President-commissaris van Curaçao Airport Holding (CAH) werd en daardoor ook nauw betrokken was met Curaçao Airport Partners (CAP) heb ik later het management van CAP de plek aangewezen waar de wandschildering van Dolf Henkes zich bevond (bedekt door de grote reclameposter). Door de verbouwing en nieuwbouw van de luchthaven was daar jarenlang niemand in de buurt geweest.

Dat er vandaag nog met zoveel animo gesproken kan worden over de (enige overgebleven) wandschildering van Henkes op Hato is te danken aan het toenmalige managementteam en drs. Jennifer Smit.

Een uitnodiging aan het bedoelde managementteam voor de recent gehouden opening zou op zijn plaats zijn geweest.

Bijgaand een foto van de wandschildering van Henkes toen het nog een paar weken oud was (Bij de opening van het “nieuwe luchthavengebouw” op 3 maart 1947 (Uit mijn -nog niet gepubliceerde- boek “Mijn Hato Verhaal”. Bron foto: Nationaal Archief Curaçao).

Rudy Sprock
[email protected]
5154080

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Sorry Caresse, Amigoe wil 300 gulden hebben voor auteursrechten van foto’s. Hebben we er niet voor over.

    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties