26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | ‘Morgen is anders’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | 'Morgen is anders'
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Elisabeth Hollander aan het woord.

In 1985 schreef de futuroloog Dr. Fred Polak zijn laatste boek getiteld: ”Morgen is anders” met als ondertitel: “De wedloop tussen mensen en kunstmensen”. Hij voorzag dat het in de toekomst moeilijk zou worden om intelligente machines en modern kapitalisme harmonieus te verenigen zonder de mens en het moreel op te offeren aan pragmatisch eigenbelang.

Vijfendertig jaar later zou Polak ongetwijfeld, als wetenschapper, erg enthousiast zijn geweest over de wijze, hoe het bewijs voor deze stelling nu geleverd wordt door de MCB Bank op Curaçao.

De bank die onder leiding van ‘Paps’ Lionel Capriles met zijn lef, met zijn passie, met kritiek, maar ook met altruïsme een echte mensenbank was geworden en zo de koosnaam “Bo Banko Amigu” verwierf, heeft na de Coronacrisis onder leiding van Lionel jr. duidelijk een andere keuze gemaakt.

In plaats van een comfortabele stoel in de airco en een kopje koffie, staan de klanten nu in een lange rij in de zon en worden door strenge mevrouwen met klemborden op luide toon gesommeerd om de bank niet meer lastig te vallen en spoorslags naar de Bankomatiko te gaan. Kon er eerst nog gedacht worden dat dit een maatregel was om de mensen tegen het virus te beschermen al gauw werd duidelijk dat dit het nieuwe beleid was.

Een fervent internetbankierende zeventigjarige dame kreeg een probleem en zij toog naar de bank, omdat er nog geen servicepunten zijn waar dit soort problemen met beeldbellen op te lossen zijn. Maar met een nieuwe heup en als complicatie ook nog een klapvoet, hield zij het lang in de rij staan niet meer vol en vroeg de security om een stoel.

‘Para den rei ‘ was het korte antwoord, waarop de vaste loterijverkoopster haar de zelf meegebrachte stoel aanbood, die dankbaar aanvaard werd. Maar de security was het daar niet mee eens en maakte de loterijverkoopster duidelijk, dat ze nu toch echt buiten haar boekje ging en als ze nog een keer haar stoel aan klanten zou aanbieden, zij haar vaste verkooppunt bij de MCB zou kwijtraken.

Hier was dus over nagedacht, er was beleid op gemaakt en het personeel had duidelijke instructies gekregen. De wedloop tussen de mensen en de kunstmensen, de kunstmatige intelligentie, was beslist in het voordeel van de laatste. Geen mensen meer in de bank, de algoritmes nemen over en voortaan verplicht internetbankieren.
Om dit beleid verder uit te rollen hebben de klanten ondertussen een dreigende email ontvangen van de voormalige “Banko Amigu”:

Failure to authenticate your ePass will result in account suspension!

Duidelijker kan het niet.

Elisabeth Hollander
Curaçao

4 reacties

  1. Ik denk dat je Aqualectra etc niet met crypto kan betalen. Het gaat hier om het feit dat de behandeling van de klanten door het personeel welke door de directie aan het personeel is opgelegd volkomen aan het feit voorbijgaat dat zij, de klanten, de bank in leven houden.
    Het personeel zelf is niet blij met deze opdracht.
    De idiote behandeling i.v.m. de coronaproblemen die door de bank uitgevoerd worden zijn finaal overbodig. De bank denkt misschien dat als je buiten moet blijven staan dat je beter dood kan gaan door het oplopen van een longontsteking als het gaat regenen dan ziek wordt van een niet aanwezig virus.
    Een juffie die loketten, schermen met een natte dweil zogenaamd “desinfecteert”, een security man die je verplicht om “op de stip “te gaan staan in de wachtende rij, een directie die denkt dat ze een betere service geeft door de openingstijden in te korten en zelfs ‘s middags de telefoon niet meer laat opnemen.
    Als je het ergens niet mee eens bent wordt er verwezen naar de Algemene voorwaarden. Echter de datum dat deze ingegaan zijn is daarin niet vermeld en zo kan je als bank er altijd onderuit komen.
    Het is inderdaad waar dat onze “vriendelijke bank” niet zo vriendelijk meer is en daardoor kwaadaardig overkomt.
    Het zou me niets verbazen als de klantenkring steeds kleiner gaat worden, of is dit misschien al gaande.

  2. Beste Roberto,
    Jouw benadering is niet correct. Je schiet er niks mee op om zakenmensen te gaan beledigen. Iedereen is in een democratische samenleving vrij om een business op zijn eigen manier te runnen. En elke klant is vrij om te beslissen welke zakenman hij zijn gelden toevertrouwd.
    In dit geval heeft Ische helemaal gelijk. Het geldwezen is gebaseerd op vetrouwen. Echter in deze moderne tijd, zijn er meerdere keuzes. In hoeverre er van die keuzes gebruik wordt gemaakt is van de persoon afhankelijk. Gelukkig lopen er meerdere personen met dezelfde denkbeelden als Ichy rond. De tijd dat het bankwezen het alleen voor het zeggen had, is voorbij. Cryptocurrency biedt inderdaad mogelijkheden met als gevolg dat het bankwezen er een geduchte concurrent bij heeft gekregen. Doordat niet iedereen deze materie snapt en vanwege het kudde gedrag van de mens, is dit alternatief tot nu toe niet zo bekend of anders gezegd onbekend maakt onbemind. Maar degenen die verstand hebben van blockchain, maken er ondertussen handig gebruik van. Daarnaast is het zo, dat cryptocurrency niet gebaseerd is op vertrouwen maar steunt op de werking van blockchain. Dus Roberto als jij in de rij bij de bank wil staan, is dat jouw eigen keuze.

  3. Tja, er rest niets anders op; boycot die rotzooi. Zo iemand als Lionel Capriles jr. maakt zich schuldig aan onbetamelijk gedrag, en misschien zelfs een choquerende levenswandel. Hij is lomp, vulgair, onbeleefd, brutaal, grof en respectloos jegens een ander. Hij doet dingen op het terrein van uiterlijke verschijning en/of gedrag met armen die het al moeilijk hebben. Zo iemand als Lionel is een persoon die zijn eigen voordeel blijft zoeken. Hij heeft geen oprechte belangstelling voor anderen. Hij (Lionel) is bang dat zijn persoonlijke „waardigheid” misschien wordt aangetast. Maar daarmee verstoort hij ook de goede verhouding tussen de bank en de vroegere trouwere klanten die zijn vader verworven heeft. Deze man is niet bereid om te handelen, dingen te doen ter wille van de rechtvaardigheid zoals zijn vader dat deed. Hij verdient geen erkenning van zijn waarachtigheid, gebaseerd op getrouwheid en betrouwbaarheid. Samenvattend is hij dus een liefdeloos persoon. Lionel is een liefdeloos persoon als een klinkend stuk koper, een lawaaierige, irritant klinkende gong en een onwelluidende schallende cimbaal schijnt hij te zijn. Velen die de “opkomst” van zulke mensen als Lionel hebben gezien, hebben ook stellig hun “ondergang” ook gezien. Solo cu sali tempran, lo drenta tempran tambe.

  4. Beste Elisabeth Hollander, de Bank zoals wij die kennen is langzaam aan het dood gaan. Blockchain en cryptocurrency is inmiddels ver genoeg om alles wat een Bank kan over te nemen. Door crypto te gebruiken bespaar je de hoge transactie kosten van de Bank ook tijd en frustratie etc. Bankiers zijn dieven, profit before people. Met Crypto ben jij je eigen bank. Zelf doe ik het meeste met crypto al. Tijd dat Curacao ook de toekomst in duikt. Wij komen er toch niet onderuit dat Crypto payments de toekomst is. Beste is begin nu. Wens je hoge rente over je hard bespaarde geld, dan is Staking de oplossing. Zoek op Crypto Staking. De bank is alleen nog maar goed als je Cash geld nodig hebt, zelfs dan Visa Pin passen heb je genoeg in de Crypto wereld. De bank is zo goed als overbodig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties