Ingezonden | Menselijk kapitaal

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Elisabeth Hollander aan het woord.

In de Amigoe van zaterdag 1 juni 2019 wordt verslag gedaan van een recent debat waarin Dennis Arrindell, de voorzitter van de Asociation of Dutch Caribbean Economist, pleit voor een andere kijk op ’30 mei’ en oproept om ons te gaan concentreren op de ontwikkeling van ons menselijk kapitaal.

Deze foto bewijst echter dat men vijftig jaar geleden 00k al tot deze conclusie was gekomen, maar dat de ‘mythe van 30 mei’ alle goede initiatieven uit die tijd heeft doen verdwijnen. Deze foto is genomen op Hato, april 1969, bij het vertrek van de leerling-verkoopsters van huishoudschool Ancilla Domini op studiereis naar Bonaire.

Begin jaren zestig startte de toenmalige directrice, Nanda Chocolaad, een leerling-verkoopsters opleiding op Ancilla Domini.

In de jaren zestig van de vorige eeuw was het toerisme wereldwijd aan een opmars begonnen en om aan de grote vraag naar goede verkoopsters tegemoet te komen, startte de toenmalige directrice, Nanda Chocolaad, een leerling-verkoopsters opleiding op Ancilla Domini. Naast een uitgebreide theoretische opleiding liepen de leerlingen één dag per week stage in een winkel in de stad.

Als tegenprestatie financierden de zakenlui de studiereis naar Bonaire. De meeste leerlingen waren toen immers nog nooit van het eiland af geweest en eni- ge reiservaring zou de leerlingen een bredere kijk op het toerisme geven. Toen een maand later de stad in brand vloog, zaten deze leerlingen hardop in de klas te bidden: “Por fabor Dios! Niet mijn zaak!”

Honderden verkopers verloren hun werk, maar bijna alle twintig leerlingen kregen de hun reeds toegezegde baan. De coördinator werd gevraagd om les te gaan geven aan de door de regering georganiseerde bijscholingscursussen. Hier gaf ze les aan degenen die wel hun baan kwijt waren geraakt, waaronder haar oudste leerling ooit: Chandi, 81 jaar oud en een uitgelezen schoenenverkoper bij ‘El Ideal’ van Tony Prince in de Heerenstraat.

De enthousiaste jongedames op deze foto in hun zelfgemaakte uniformen zijn nu al lang gepensioneerd. Maar zij hebben wel een leven lang kunnen profiteren van het feit dat school en commercie de handen ineen sloegen om te investeren in menselijk kapitaal.

Elisabeth Hollander,
Curacao

2 Reacties op “Ingezonden | Menselijk kapitaal

  1. Knoek-koe

    Uiteindelijk hebben een stel wilde roekeloze maar vooral dronken raffinaderij arbeiders onder instigatie van oproerkraaiers Brown Nita, en Godett , honderden zoniet duizenden werknemers het brood uit de mond gestoten door panden waar winkels en ondernemingen in gevestigd waren af te branden

  2. En nu hebben we weinig..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *