Ingezonden | Masha danki BAB!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Mike Jacobs aan het woord.

Het overkwam in een nette winkel in Salinja vorige week toen ik moest afrekenen. Bij de balie stond een degelijk, verzegeld kasregister en toch begon de winkelier met de hand een nota uit te schrijven in zo’n bonnenboekje.

Toen ik hem zei dat ik toch wel een bonnetje van de kassa wou, zei hij heel resoluut: ” Natuurlijk u die kassabon van mij, maar de tekst van die kassabon vervaagt heel snel en daarom doe ik er deze nota extra bij.”

Wel origineel die poging, maar toch betrapt bij een poging om mij, de overheid en de medeburgers op dit drijvende eiland op te lichten. Hoe moet ik het anders noemen? U en ik maken dit soort situaties regelmatig mee en toch blijven we stil. We blijven aardig en stil tegen dit soort winkeliers, we vinden het niet nodig of zinvol om er op dat moment iets van te zeggen. Laga bai-mentaliteit. Kiko mi tin ku nes?

En toch wordt het leven over enkele weken duurder wanneer per 1 augustus de nieuwe belastingmaatregelen van start gaan. Die zijn nodig vanwege de achterblijvende belastinginkomsten. Te weinig overheidsinkomsten mede vanwege dit type Non-compliance gedrag van bepaalde(!) winkeliers. En daarom waren die 50 projectmedewerkers van BAB ook zo nodig. Hun taak was om meer te halen uit reeds bestaande belastingmiddelen, om winkeliers en andere belastingplichtigen te controleren en te corrigeren.

Want weinig mensen betalen graag en vrijwillig hun belasting. En van de VBC en KvK heb ik nooit een persbericht of ander schrijven gezien dat hun leden of doelgroep wijst op het correct nakomen van hun belasting- verplichtingen. Of vergis ik mij toch?

En die extra belastingmaatregelen zullen het sterkst gevoeld worden door bepaalde groepen in de samenleving: minimumloners, werklozen, gepensioneerden en onderstandtrekkers. Geen compassie en solidariteit voor deze onderlaag. En toch zullen we weer boos en verontwaardigd zijn wanneer hun kinderen, 00k zonder enig gevoel voor de medemens, de zoveel- ste brutale roofoverval of inbraak plegen. Waar komen deze Burdugus vandaan?

Niemand wordt toch met een criminele aanleg geboren? We hebben niet minder maar juist meer belastingcontroleurs nodig. 0m 00k ieder- een die in het zwart of grijs gebied zijn of haar inkomen of vermogen verdient (van informele autoverhuur tot niet-geregistreerde appartementenverhuur) te dwingen om hun verplichte bijdrage in het potje te doen.

Van een betere compliance-mentaliteit worden we uiteindelijk alien alleen maar beter. Masha danki aan die tijdelijke BAB-medewerkers. Hopelijk mogen jullie toch blijven of terugkomen. En wij als consument moeten nu zeker alert zijn. 00k de stoute winkeliers weten dat de intensieve controle er niet meer zal zijn. En Non-Compliance is besmettelijk. Dus heb ik alvast het meldnummer van de BAB genoteerd. U 00k?

Mike Jacobs,
Curacao

6 Reacties op “Ingezonden | Masha danki BAB!

 1. Trots op Curaçao

  Ben het soms niet eens met @Joep, maar nu moet ik hem/haar/onzijdig gelijk geven.

  De structuur achter de BTW heeft veel controle mogelijkheden voor de belastingdienst. Natuurlijk zullen we het wel een andere naam moeten geven, want BTW is wel heel erg Nederlands. Laten we het OBN : Omzet Belasting Nobo.

  Het is wel jammer voor de aardige juffrouw achter het loket van de Inner der Landsbelasting OB. Dat loket kan dan dicht. Toch wel weer een besparing.

 2. ericlapas

  Zelf begrijp ik het probleem niet of de winkelier de boel flest of de overheid het verkwist, het is toch broekzak vestzak.

 3. Nos mes por ja graaien wat er te graaien valt corruptie viert hoogtij
  Ben bang dat de criminaliteit zal toenemen en het straks heel moeilijk wordt om als brave burger hier nog te overleven.
  Het schorem wordt niet aan gepakt en de kloof steeds groter wordt.Maar ik verzeker U menigen zal gedwongen het recht in handen nemen.Want ze staan met de rug tegen de muur.

 4. Joep Meloen

  @ Mike Jacobs,

  Ik weet niet of je je eigen verhaal hebt gelezen, maar ik kan geen enkele aanwijzing vinden dat de winkeleigenaar de boel wilde flessen. Hij schrijft een bonnetje uit en dat is ook logisch. Wanneer je op dit bonnetje zou kijken zul je waarschijnlijk zien dat er een specificatie staat, bv broek, jurk, shirt etc.
  Wanneer je daarna op de kassabon zou kijken zul je zien dat daar geen specificatie op staat. Waarom niet ? Omdat de kassa’s dat niet kunnen.
  Dat is niet waar hoor ik dan meteen en dat klopt.
  De duurdere kassa’s kunnen het wel, maar daar betaal je dan ook een dikke 15.000 NAF voor. De goedkoopste verzegelde kassa’s kosten ong 1800 NAF en kunnen vrij weinig. Vroeger programmeerde de BAB nog wel voor de winkeliers, tegenwoordig niet meer. Dus slaat men gewoon een bedrag aan, maar is een specificatie ver te vinden.
  Op zich niet erg, maar wel wanneer je later de goederen zou willen ruilen. Dan zul je toch moeten bewijzen dat je die goederen daar ook hebt gekocht op die bepaalde datum.

  Ergo, om op basis van misintepretatie ineens te concluderen dat het gros van de ondernemers de boel aan het belazeren is klinkt wel leuk, maar slaat werkelijk nergens op en mist ook iedere onderbouwing.

  Los daarvan, ik blijf het heel apart vinden dat een privaatrechtelijk bedrijf (dus met winstoogmerk) de belastingaangiften van burgers mag controleren en zelfs boetes mag opleggen. Omdat er een winstoogmerk is kun je er vergif op innemen dat zij, net zoals overal ter wereld, boetes gaan verzinnen om hun werkzaamheden te rechtvaardigen.
  En voorts vrees ik dat de kosten van de BAB in het geheel niet opwegen tegen de extra belasting die zij binnen halen. In de hoogtijdagen had de BAB meer dan 100 man in dienst. Ga er maar vanuit dat de bruto loonlasten per maand per persoon minimaal 5000 NAF zijn. Dan nog huur van het pand, electriciteit, telefoon, computers, transport etc en zo kom je per jaar al snel op een kleine 8 miljoen aan kosten. Dat terwijl de minister destijds aangaf dat de overheid ‘waarschijnlijk’ 10 miljoen per jaar misliep dan snapt iedereen wel dat de BAB niet de oplossing is. Want ook de BAB kan niet garanderen dat alle belasting nu wordt afgedragen.
  Wil je het ontduiken van de OB voorkomen dan moet je gewoon btw gaan heffen. Dan heeft niet opgeven voor de ondernemer geen zin meer. Je krijgt het immers pas terug wanneer je aangifte doet.

 5. Ik heb in het verleden een paar meldingen van fraude met BAB kassa’s gedaan via het daarvoor gepubliceerde e-mail adres.

  Nooit een reactie gehad, niet eens een ontvangstbevestiging. BAB is geen haar beter dan de belastingdienst zelf, ook een door en door incompetente en corrupte organisatie.

  Overigens gingen mijn meldingen niet over het niet aanslaan op de BAB kassa, maar het onterecht aanslaan van alle artikelen tegen nul of lag OB tarief.

  Een andere melding ging over het – in strijd met de wet – niet inclusief OB vermelden van prijzen op de menukaart, waardoor je bij het krijgen van de rekening ineens onaangenaam verrast werd.

  En het ergste is, ondanks mijn meldingen doen de betreffende tokos dat nog steeds. Het restaurant, aan het Waaigat, is er lang mee door gegaan totdat ze failliet waren.

  Volstrekt waardeloze organisatie, de BAB.

 6. Bedankt Bab? BEDANKT BAB?

  Wist u dat de directeur van BAB ontslag heeft genomen en zich nu een voor een tienvoud van zijn al zeer riante salaris als consultant aan de BAB verhuurt?

  Dat deze (ex) directeur inmiddels een grootgrondbezitter is op het eiland?

  Curacao is en blijft een corrupt boevennest, de BAB niet uitgezonderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *