27 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Korea: de vergeten oorlog

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” Allan van der Ree ” aan het woord…………..

- Advertentie -

Op 27 juli 1953 kwam er een einde aan de oorlog in Korea.
Met de nog diepgewortelde nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog, werd de Koreaoorlog ook wel eens de ‘vergeten oorlog’ genoemd.
De heftigheid van deze oorlog was echter bloedig genoeg om deze een waardige plaats in de geschiedenis te geven.
Vandaag, 27 juli 2013, is het precies 60 jaar geleden, en mogen wij ook die oorlog en haar slachtoffers herdenken, die gedurende deze 3-jarige oorlog gevallen zijn en waar 57.494 VN-militairen sneuvelden en waar twee miljoen burgers het leven lieten.
Hierbij niet meegerekend de 9.871 MIA (Missing In Action)-soldaten en de 1.500.000 geschatte slachtoffers van het Noord-Koreaanse-Sovjet – en Chinese leger.
De Koreaoorlog eindigde in 1953, echter alleen met een wapenstilstand.
Er is nooit een vredesverdrag gesloten en het conflict duurt daarom, formeel, 60 jaar na dato, nog steeds voort.

De Koreaoorlog begon op 25 juni 1950, toen de Noord-Koreaanse troepen Zuid- Korea binnen vielen.
Korea, eens één groot land, dat heel lang onder Japanse heerschappij heeft gestaan, werd na de Tweede Wereldoorlog in tweeën opgedeeld door de VS en bondgenoten, onder vlag van de Verenigde Naties (VN) aan de zijde van Zuid-Korea en door de communistische landen, de Sovjet-Unie en China, aan de zijde van Noord-Korea met de 38ste breedtegraad als grenslijn.

De Noord-Koreaanse troepen namen al in enkele dagen, bij de eerste gevechten, de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in.
Bijna waren de Zuid-Koreanen op de knieën gedwongen, maar dankzij een tactische amfibische landing van de VN-troepen bij Incheon, slaagde de uit de Tweede Wereldoorlog beroemde Amerikaanse opperbevelhebber generaal Douglas MacArthur erin, de Noord-Koreanen terug te dringen tot ver over de 38ste breedtegraad.
De Chinezen, beducht voor een uitbreiding van de oorlog tot hun eigen grondgebied, intervenieerden en drongen de westerse coalitie terug.
In totaal zestien landen, waaronder Nederland, gaven hun militaire steun in de strijd tegen Noord-Korea.
Een meedogenloze oorlog sleepte zich tergend langzaam voort, waar onder andere de natuurelementen van zeer koude winters en warme zomers, elkaar afwisselden.
Van de vele gevechten, werd de slag om de Chosin Reservoir alom bekend.
Ook waren er zware gevechten bij Seoul en bij Pusan, Pyongyang, Pork Chop Hill, Imjin en de 38ste breedtegraad, Operation Ripper.
De ‘battles’ waarbij hoofdzakelijk Amerikaanse troepen vochten, waren onder andere Operation Tomahawk, Pakchon, Kapyong, Bloody Ridge and Heartbreak Ridge, welke laatste in 1986, verfilmd werd met Clint Eastwood, waar hij als Koreaveteraan van de US Marines, een hoofdrol speelde, maar waar de Koreaoorlog, de Battle of Heartbreak Ridge, heel even werd aangehaald.
Naast de Amerikanen, Australiërs, Belgen, Canadezen, Colombianen, Filipijnen, Ethiopiërs, Fransen, Grieken, Engelsen, Luxemburgers, Nieuw-Zeelanders, Thailanders, Turken en Zuid-Afrikanen, hebben de Nederlanders vanaf 16 juli 1950, onder de vlag van de Verenigde Naties, ook een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Koreaoorlog met onder andere zes marineschepen en 4.748 Nederlandse soldaten.
Het eerste detachement van 636 man onder bevel van luitenant-kolonel M.P.A. den Ouden vertrok op 26 oktober 1950 met het transportschip Zuiderkruis naar Korea.
Zij werden ingedeeld bij het 38th U.S. Infantry Regiment van de 2nd Indianhead U.S. Infantry Division van de 8th Army.
De Nederlandse troepen hebben het zwaar te verduren gehad bij gevechten onder andere te Hoengseong, Wonjuhet en Inje. Bij Hoengseong in februari 1951 sneuvelden 15 Nederlanders, onder wie de commandant, overste Den Ouden. I
n totaal sneuvelden er 121 Nederlanders in Korea en werden er 4 vermist.
Op 10 juli 1951 werden er in Kaes?ng, enkele pogingen gedaan voor een vredesonderhandeling, waarbij de uitwisseling van krijgsgevangenen, een groot struikelblok was.
De VN en Zuid-Korea hadden ongeveer 10 keer meer krijgsgevangenen (POW) dan de Noord-Koreanen, wat de een-op-een uitwisseling, onmogelijk maakte.
De Kaes?ng-gesprekken sleepten zich de hele zomer van 1951 voort, zonder enig resultaat.
Nieuwe onderhandelingen begonnen laat oktober, maar nu in Panmunjeom.
Wederom bleven de gesprekken vruchteloos en sleepten zich voort tot diep in 1952.
Zelfs nadat de VN zware bombardementen had uitgevoerd op Pyongyang, leek elke vredesonderhandeling ver weg.
Op 27 juli 1953 kon uiteindelijk een staakt-het-vuren worden afgekondigd.
Er kwam geen vrede, maar meer een groeiend spanningsveld met een gedemilitariseerde zone, een soort ijzeren gordijn, dat de twee landen van elkaar scheidt.
En sindsdien staan de legers van de twee Korea’s, tot op heden, onafgebroken, oog in oog tegenover elkaar, bij de 38ste breedtegraad, ook weer zonder enige kans op vrede en een ‘unified’ Korea.
Laten we deze oorlog niet meer vergeten.

Allan van der Ree,
Voorzitter Stichting, Battle-Station Blaauw,
Force Curaçao 1942

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -