27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Kapitaalsvernietiging door verzekeraars

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Kapitaalsvernietiging door verzekeraars
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Joost Pronk aan het woord.

In het recente verleden werden de total loss autowrakken door de verzekeringsmaatschappijen verkocht aan de hoogste bieder. Om deze wrakken vervolgens te herstellen, moet men gebruik maken van tweedehands onderdelen.

Met nieuwe onderdelen komt de reparatie veel hoger uit dan de handelswaarde van de auto. Dus is de tendens om auto’s te stelen, zodat men de onderdelen gratis heeft. De verzekeringsmaatschappijen willen dit voorkomen door het total loss wrak niet meer te verkopen maar compleet te laten vernietigen!

Sloperijen die deze wrakken opkopen, om vervolgens compleet te strippen voor onderdelen, krijgen geen kans meer. Zo creëert men een schaarste aan tweedehands onderdelen. Beseffen de verzekeringsmaatschappijen niet dat er wekelijks tussen de 50 en 100 total loss wrakken vanuit Miami hierheen worden geïmporteerd? Voor een groot gedeelte worden deze geïmporteerde wrakken met gestolen onderdelen gerepareerd.

Dus als de sloperijen de kans krijgen wrakken te mogen kopen en strippen, kan men veel goedkoper aan onderdelen komen. De autodiefstal zal zeker afnemen. Aangezien er veel autodealers praktisch geen onderdelen op voorraad hebben, kunnen de schadeherstelbedrijven op de sloperijen terecht voor goede tweedehands onderdelen. Dit bespaart weer deviezen, door de recycling van onderdelen.

Laten we hopen dat de verzekeringsmaatschappijen inzien dat ze fout bezig zijn en dat spoedig de total loss auto’s vakkundig gestript kunnen worden, om zodoende bij te dragen aan het opvoeren van onderdelen op ons eiland.

J. Pronk,
Curaçao

6 reacties

  1. @Pel zegt: “…Verder zijn gebruikte auto-onderdelen z.g. “marge” items en daar hoeft geen 21% BTW over te worden betaald…”

    Dat hoef jij sowieso niet als je naar buiten de EU uitvoert.

  2. @Garantie,

    Soms nog langer op basis van coulance. Heb een jaar geleden 4 schokbrekers via Onderdelenlijn gekocht. Eén bleek niet goed, maar werd vorige maand met andere onderdelen kosteloos meegestuurd. Zo houdt je als bedrijf je klanten.

    Daar kunnen ze op Curacao nog wel iets van leren. (Garantie tot aan de eerste rotonde, daarna “FINITO”

    Verder zijn gebruikte auto-onderdelen z.g. “marge” items en daar hoeft geen 21% BTW over te worden betaald.

  3. @Knoek-koe
    Precies,

    Als het “regerende echelon” ergens brood in ziet dan worden extra “familie- en vriendenbedrijfjes” in snel-tempo uit de grond gestampt. Zie je wel, iets op (zeer) korte termijn regelen daar zijn “we” heel goed in, zolang het maar “schuift”.

    Om gebruikte auto-onderdelen met enige winst te kunnen recyclen moet:
    a. Er een strak en systematisch georganiseerd onderdelenmagazijn worden opgezet;
    b. De goede werking van alle onderdelen eerst worden gecontroleerd;
    c. Een database worden opgezet die altijd “Up-To-Date” is;
    d. De database moet worden geïntegreerd met een applicatie die een gebruiksvriendelijke interface heeft;

    Voor autoslopers is bovenstaande opsomming een onmogelijke taak ondanks dat ze inmiddels aardig met een smartphone kunnen omgaan. Hier is veel kennis en kunde voor nodig. Zelfs de belastingdiensten van Nederland en Curacao, met al hun kennis en ITC specialisten, worstelen alle vele vele vele jaren met een, in alle opzichten, goed werkend systeem.

    Het opzetten van iets dergelijks op Curacao is mogelijk als de overheid dit openbaar aanbesteedt. Aan politici en (hoge) ambtenaren gelieerde toko’s moeten worden uitgesloten van de inschrijving.

    Op deze wijze zou kapitaalsvernietiging, in de sector Automotive, kunnen worden volkomen. Zou Z. J-L hier misschien het voortouw in kunnen nemen voordat ze de laan wordt uitgestuurd?

  4. ….”Vanuit de overheid weinig to geen steun als de “happy few” denkt er niets aan te kunnen verdienen”……

    Helaas is dit maar al te vaak een reden waarom iets wel of niet gebeurt op het eiland.
    Als er geen interesse is is het argument van de gezagsdrager: Er is geen geld, sorry, de lekkage, kapot meubulair, kapotte straatverlichting op school, zorgtehuis, ouderhuis, daar wordt niets aangedaan.

    Totdat een minister er een toko tussenschuift, of die van een broer, neef, echtgenoot/ te, en plots worden niet alleen de defecte items verwisseld, maar alle items!
    De burger betaalt, de minister wordt miljonair.

    Geen integere oordeels en beslissingsgrond!

  5. Heb twee jaar lang naar een bepaald onderdeel voor een Toyota Corona gezocht. Eerst de dealer betaald. Mocht een week later mijn geld ophalen omdat de fabriek ook niet meer kon leveren.

    Stad en land afgezocht, maar geen enkele sloperij had het onderdeel. Na een halfjaa zoeken in Nederland eindelijk gevonden wat ik nodig had via “Onderdelenlijn”. Dit is een goed georganiseerde e-business service, waar honderden sloopbedrijven in Nederland en België bij zijn aangesloten.

    Helaas krijgen we hier iets dergelijks niet van de grond en blijven dus aanmodderen. Vanuit de overheid weinig to geen steun als de “happy few” denkt er niets aan te kunnen verdienen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties