Destijds werd al gesuggereerd dat minister Jamaloodin zijn brief over de inkeerregeling (vooruitlopend op een wettelijke regeling) had geschreven ten behoeve van zijn halfbroer. Dat vermoeden wordt nu bewaarheid
Wilsoe: Onderzoek Bientu tegen inkeerregeling
woensdag, 23 mei 2012 10:11
WILLEMSTAD — Het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar loterijbaas Robbie dos Santos, de Bientu-zaak, druist in tegen de inkeerregeling die vorig jaar door de Staten is aangenomen. Dit stelt Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) in een brief die hij gisteren naar de Staten heeft gestuurd. Deze brief is een toelichting op een eerder schrijven van de minister aan de Staten.
De eerste brief was aanleiding voor commotie. De minister werd er onder meer van beschuldigd dat hij bij de vervolging van Dos Santos intervenieerde om zo een politieke vriend uit de brand te helpen. Wilsoe stelt dat hij onvoldoende duidelijk is geweest en daarom een tweede brief naar de Staten heeft gestuurd.
In de jongste brief wuift Wilsoe alle beschuldigingen aan zijn adres van de hand. Hij stelt nu dat zijn actie was ingegeven doordat het onderzoek in de Bientu-zaak indruist tegen de inkeerregeling, die vorig jaar september door de Staten is aangenomen. Via deze regeling konden burgers inkomsten en winsten die zij hadden verzwegen, alsnog bij de belasting opgeven.
“Door de publicatie van deze wet is deze inkeerregeling deel geworden van het fiscaal- en strafrecht van Curaçao. Deze publicatie houdt in dat burgers het recht hebben en erop kunnen rekenen dat de Curaçaose overheid, inclusief de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie, deze regeling accepteert en respecteert.”
Volgens Wilsoe had hij in deze zaak geen andere keus dan de procureur-generaal (PG) een algemene aanwijzing te geven dat hij zich te allen tijde moet houden aan wetten en beleid, die op Curaçao van kracht zijn. Zeker gezien het feit dat het onderzoek tegen de inkeerregeling indruiste en omdat de PG hem in deze zaak verkeerd had geïnformeerd. “Dit houdt in dat hij (PG Dick Piar, red.) het begin van een strafrechtelijk onderzoek met een fiscaal karakter over moet laten aan de competente autoriteiten, namelijk de Belastingdienst. Onder mijn leiding als Justitie-minister kan het niet zo zijn dat het OM tegen de wet handelt.”
Eerste brief
In de eerste brief van 10 mei maakte de minister melding van een instructie aan procureur-generaal Piar om het onderzoek naar loterijbaas Dos Santos stop te zetten. Aanleiding was, aldus Wilsoe, dat hij verkeerd was geïnformeerd door Piar, dat het onderzoek tegen Dos Santos, die verdacht wordt van belastingontduiking, witwassen van geld en het houden van illegale loterijen, was begonnen op verzoek of in overleg met de directeur van de Belastingdienst. Deze heeft inmiddels aangegeven dat hiervan geen sprake was. Voor Wilsoe was dit aanleiding om het vertrouwen in de PG op te zeggen en een brief naar de Amerikaanse autoriteiten met het verzoek om de beslaglegging op rekeningen van Dos Santos op te heffen.
Wilsoe sinds wanneer valt valsheid in geschriften onder de belasting dienst,dit is een zaak voor het OM,en als ik goed begrijp is dit zelfde OM al enkele jaren met dit onderzoek bezig,dus vóór deze vriendjes regeling,je bent nu helemaal door de mand gevalen met deze brief aan de staten (die staan steeds meer voor schut en worden steeds meer ongeloofbaarder door jou? handelen).U heeft gewoon een opdracht van Dos Santos,om kosten wat het kost zijn geld vrij te krijgen,maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat dit óók jou en je maffia vrienden niet lukt!.