Ingezonden | In memoriam Hans Bicker

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Erwin Coster aan het woord.

Op deze foto is Hans Bicker te zien met een groep leerlingen van het schooljaar 1985 -1986. De leerlingen en Hans gingen gewapend met hamer en beitel op zoek naar kristallen in het kalkgesteente. Hans moest hier 34 of 35 jaar oud zijn geweest.

In 1980 begon Hans zijn carrière in het Curaçaose onderwijs. Hij werd uit Nederland aangetrokken om als docent biologie aan de slag te gaan op het Maria Imaculata Lyceum. Op het MIL heeft Hans ononderbroken gewerkt van 1980 tot 1995 en dus 15 jaar biologielessen verzorgd aan de havo/vwo-leerlingen. Hans paste zich stapsgewijs geheel aan de Curaçaose cultuur aan. Hij kon als geen ander met de leerlingen meepraten over onze natuur, muziek en dans. Jarenlang was Hans, samen met zijn Curaçaose vrouw, helemaal vooraan al dansende bij de massa te vinden bij het tumbafestival. Op school kon hij jaarlijks bijna foutloos de kanshebbers op de titel Rei/Reina di Tumba aangeven. Hans had zich goed verdiept in de flora van Curaçao. Tijdens de combi-excursie aardrijkskunde en biologie van de brugklas- en tweedeklasleerlingen kon hij zich naar hartenlust uitleven in de dichtgegroeide mondi in het midden van ons eiland. Met de machete in de rechterhand ging hij op pad: hier en daar een stukje van een droge cactus afsnijden en laten zien dat deze plant ons voor de gek houdt, want binnenin is er nog behoorlijk veel vocht te vinden. Hier is hij te zien met een groep leerlingen (brugklas 1B en V2B) van het schooljaar 1985 -1986. Deze foto is genomen nabij het vliegveld, ten zuidwesten richting de vlakte van Hato. Voorheen werd hier kalksteen afgegraven. De leerlingen en Hans gingen gewapend met hamer en beitel op zoek naar kristallen in het kalkgesteente. Hans moest hier, naar schatting, 34 of 35 jaar oud zijn geweest. Deze leerlingen zijn nu 48/49 jaar oud. Hans heeft aan heel veel onderbouw- en bovenbouwleerlingen biologielessen gegeven. Ik weet zeker dat ze hem dankbaar zijn voor zijn bijdrage aan hun leer- en vormingsproces. In 1985 stapte Hans over naar de Inspectie van Onderwijs en werd hij aangesteld als inspecteur belast met onder meer het havo- en vwo-onderwijs. Als rector van het MIL had ik daarom vrij veel contact met Hans. Hij kon vrij goed aanvoelen wat de noden van de scholen waren. Hij was altijd bereid om te bemiddelen tussen de scholen en de subsidiegever. Wel volgde hij stipt de wet. Om een voorbeeld te noemen: het schoolrooster moest per se bepaalde nieuwe vakken vermelden al werden die de facto niet gegeven. Jaarlijks wist je als schoolleider precies in hoeverre de school zich hield aan de wettelijke voorschriften. Zijn goedkeuring aan het lesrooster, met alle bijbehorende formulieren, betekende dat de bijbehorende subsidiëring toegekend werd. Zijn inzet en toewijding aan het onderwijs van Curaçao, eerst als docent op het MIL en later als inspecteur, zijn liefde voor onze natuur en cultuur en zijn rustige en sympathieke opstelling jegens leerlingen en collega’s zullen ons altijd indachtig blijven. Hans, sin duda un bon yu di Kòrsou, drumi dushi i te despues.

Erwin Coster,
Oud-rector MIL
Curacao

2 Reacties op “Ingezonden | In memoriam Hans Bicker

  1. @ericlaplas
    Wat let je? I.p.v. compulsief op elk artikel, vaak onzinnig, seksistische of racistisch te reageren, ga je tijd wat constructiever besteden en ga op zoek naar landgenoten die jij zou willen vereren. Tula misschien weer eens voor de verandering?

    En uh heb jij niet de Nederlanderse nationaliteit? Just asking.

  2. Wij moeten af van de Curaçaoënaars die de Nederlanders vereren, onze eigen mensen verdienen af en toe ook een pluimpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *