PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

Blog Arthur Donker | Ik vraag me alleen maar af

HomeBlogsBlog Arthur DonkerBlog Arthur Donker | Ik vraag me alleen maar af

Arthur Donker | Foto Persbureau Curacao
Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Ons politiekorps is een onderdeel rijker en hopelijk komt het ten goede van ons toerisme want het heet Politur oftewel politie voor ons toerisme. Van de week stond er een leuke groepsfoto van deze club in de krant en was iedereen breed lachend eeuwig vastgelegd op de gevoelige digitale plaat.
De volgende dag vroeg een journalist zich af hoe het mogelijk was dat Politur bij de Kamer van Koophandel als bedrijf ingeschreven kon staan, een directeur heeft en een zelfs een eigen bankrekeningnummer kon hebben.
Toen dacht ik ook ja, hoe kan dat, maar door omstandigheden ben ik daar niet stil bij blijven staan tot vandaag.
Staat er in de krant dat Politur zélf de quads heeft aangeschaft met giften natuurlijk van de private sector en ze zich gaan richten op Banda Bow en in de toekomst hopen op een grotere financiële deelname van de private sector, vooral van de horeca, zodat ze in de toekomst een onafhankelijk politiekorps kunnen worden met eigen agenten en eigen materiaal aangezien het politiekorps toch te kampen heeft met een tekort aan personeel en materiaal.
Nou ben ik maar een simpel mens en heb ik altijd geleerd om dingen te simplificeren en dan begrijp je alles, tot de Big Bang aan toe.
Ik vroeg mij gelijk af hoe kan nou een onderdeel van een politiekorps een eigen begroting, eigen financiële middelen, eigen materiaal hebben en dan nog als onderdeel van het politieapparaat fungeren terwijl ze geen verantwoordelijkheid schuldig zijn aan niemand behalve hun eigen baas / directeur. Breng dat geen conflicten met zich mee en is dit niet een conflict of interest?
Dus als zij dat mogen, mag ik morgen ook een privé korps beginnen toch? Blijft het gouvernement (Min. van Justitie) verantwoordelijk voor deze mensen of mogen ze doen en laten wat ze willen omdat het toch politieagenten zijn?
We hebben het al gezien met de beveiliging van Gerrit Schotte toen hij nog premier was ( en nu nog steeds) die reden als beesten door de straten, gedroegen zich als asociale wannabee Rambo’s omdat ze toch beschermd waren en net een trapje boven de normale politieagenten waren en zich toch niet aan de regels moesten houden want zij waren de superstars!
En nu hebben we een of andere duistere outfit die apart mag optreden en toch onder de bescherming van de minister van Justitie valt.
Tegenwoordig als je aangehouden wordt weet je niet of het een politie agent is, een over het paard getilde bewaker, een choller met een wapervergunning, een SKS’er of een padvinder op zijn coffeebreak is. Ze hebben allemaal een uniform aan, mogen wapens dragen en zien eruit alsof ze nodig een douche moeten nemen en aan de slim fast moeten want ze lijken allemaal op onze obesitas posterboy minister van Volksgezondheid.
Ik ben bang dat de verspintering van het politiekorps met zich mee brengt dat wij langzaam maar zeker naar een privépolitiestaat afzakken, want als elke afdeling een aparte privé business wordt hebben we grote problemen. Het begin is er al met de zogenaamde Politur, met eigen directeur, fondsen, materiaal, agenten en bevoegdheden. Ben benieuwd!
Dit is niet de eerste poging om zoiets te beginnen ik weet me nog te herinneren de zogenaamde Beach Patrol, gesponsord door het CTDB toen, met eigen jeeps en agenten die de baaien moesten bewaken en het hielp net net niets want elke keer als een toerist op bijvoorbeeld Santa Cruz was overvallen waren de “agenten” net aan de andere kant van het eiland op een andere beach onder een palmboom aan het uitrusten van het zware werk van toeristje versieren.
Ik blijf lachen op deze klip want binnen het huidige politiekorps hebben we nu al allerlei koningkrijkjes die niet met elkaar communiceren vandaar dat het niet goed gaat in het korps en nu wordt het langzaam maar zeker geprivatiseerd, binnenkort moeten we apart betalen voor “Pa Protega i Sirbi” want het is dan pure negotie geworden.
Op Curaçao en in de hemel is alle mogelijk geloof me!

 

Door: Arthur Donker
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties