26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Het meten van vertrouwen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Het meten van vertrouwen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we mr. Karel Frielink aan het woord.

 

De Staten bestaan uit 21 leden (artikel 40 Staatsregeling van Curaçao). Indien een minister het vertrouwen van de Staten niet langer heeft stelt hij zijn ambt ter beschikking (artikel 29 lid 2 Staatsregeling van Curaçao).

Het vertrouwen in een minister kan worden opgezegd door middel van een motie van wantrouwen. Die motie wordt aangenomen als een meerderheid van de leden van de Staten voor de motie stemt.

De kiezers hebben 21 leden van de Staten gekozen. Op dit moment is er een vacante positie, die op korte termijn wordt ingevuld. De coalitie wordt door 10 leden gesteund. Van de overige leden dringen er 9 schriftelijk aan op het vertrek van het kabinet-Rhuggenaath, en heeft 1 lid de brief niet ondertekend. Bij deze stand van zaken is er geen meerderheid voor een motie van wantrouwen.

Het zou overigens getuigen van minachting van de kiezer als het vertrouwen in een minister zou worden gemeten op een moment dat een of meer posities niet zijn vervuld. Een deel van de kiezers zou dan feitelijk buitenspel worden gezet. Vertrouwen dient te worden gemeten als alle plaatsen zijn vervuld, dus als er 21 Statenleden zijn.

Ik breng nog even de situatie van december 2016 in herinnering. Nadat enkele Statenleden tot het kabinet-Koeiman waren toegetreden, bestonden de Staten korte tijd uit maar 14 leden. Daar wilden 8 leden (op dat moment de meerderheid) gebruik van maken om de vraag aan de orde te stellen of het kabinet nog wel het vertrouwen van de meerderheid had.

De bedoeling was duidelijk: het vertrouwen willen meten in de korte tijd dat niet alle plaatsen in de Staten waren vervuld. Een handelwijze die allesbehalve van (staatsrechtelijk) fatsoen getuigt.

Karel Frielink (jurist),
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. Klootzakken zijn ze stuk voor stuk
    Met hun mooie praatjes
    Er is geen vertrouwen meer in kabinet en zijn handlangers.
    Ik begreep niet zo veel vroeger van de politiek
    Maar de laatste jaren die dingen wat ik allemaal hoort moet ik niet een politieke studie gedaan te hebben om te begtijpen dat ze allemaal stelen en grijpen uit de kas en de hardwerkende yu di Korsou steeds achteruit gaat en steeds meer armoede in ons eilandje.
    Ik Bid God elke dag dat er eentje is die zijn of haar hand op zijn hart legt en eerlijk de politiek in gaat en die aan de Yu di korsou denkt en niet de boeven na doen om ook te profiteren
    Triest en Triest

  2. Honderden leveranciers hadden er vertrouwen in dat Frielink zijn werk als commissaris deed bij Insel Air.

    Die honderden leveranciers zijn nu al hun geld kwijt.

    Cursusje corporate governance geven nog een keer, Karel, samen met Neetje van der Veen (de payaso van een Girobank commissaris)?

  3. …..”Zeker is dat geen enkel weldenkend mens zit te wachten op ongeschoolde, stage lopende jongeren, zoals Calmes wenst”…..

    Zeker is dat Calmes zélf ook zo’n on(der)geschoolde ( zeker wat zijn “staten” decorum aangaat) en stage lopende jongere is, die te makkelijk te vangen is met een banaan, volgens een Curaçaos spreekwoord.

  4. @Roberto
    Zegt: “Iedereen heeft er genoeg van die bende”. Speak for yourself. Zeker is dat geen enkel weldenkend mens zit te wachten op ongeschoolde, stage lopende jongeren, zoals Calmes wenst. Daarnaast al helemaal niet op die MFK/KdNT tevens ongeschoolde en bewezen boevenbende. Het gedrag van deze lui in de staten is werkelijk beneden alle peil gezakt wat betreft fatsoen, getuige de videos die de afgelopen dagen circuleren. Schande. Och wat een fantastische keuze heeft het eiland toch.

  5. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Frielink een punt heeft, deze handelswijze getuigt van alles behalve bestuurlijk fatsoen.

    Een handelswijze die past en klopt bij het fatsoen en goede smaak van de doorsnee parlementarier, politicus, accountant, consultant en advocaat.

  6. Kareltje Frielink en vertrouwen.. alleen het idee al.
    Het lef waarmee dit sujet deze bagger schrijft.
    Weet je nog Insel-air Kareltje??? Ook jij hebt gestolen van de bevolking!

  7. Bijna alle “regelingen” die uit forti komen gedurende een regeringsperiode getuigen van “minachting van de burgers in het algemeen”. Het enigste moment dat forti de schijn van betrokkenheid bij de burgers hoog probeert te houden is in de verkiezingscampagne.
    En voor de rest absoluut niet.
    Het elke maand betalen van, extreem, bovenmatige salarissen voor overheidsentteiten is minachting van de burgers.
    Alle vormen van nepotisme is minachting van de burgers.
    Alle, fictief gecreëerde banen is minachting van de burgers
    Enz.
    Dat de oppositie zich niet tegen deze praktijken uitspreekt (omdat ze het zelfde gedaan hebben) is minachting van de burgers.
    Eigenlijk vind ik dit ingezonden stuk ook spreken van minachting.

  8. Karel Frielink (jurist). Ach Karel, meerderheid of niet, het moet hop hop gebeuren. Iedereen heeft er genoeg van die bende. Laat de boeren maar dorsen zegt men. Mét meerderheid of niet. Let op dit voorbeeld van een tijd geleden; de coalitieregering van de Israëlitische premier Yitzhak Rabin overleefde op 14 december een motie van wantrouwen. Zijn regering was van „ontheiliging van de sabbat” beschuldigd vanwege een welkomstceremonie op vrijdag 10 december voor drie in Amerika gefabriceerde gevechtsvliegtuigen. De ceremonie eindigde net 17 minuten voordat de joodse sabbat begon en velen konden met de auto niet op tijd thuis zijn voor die tijd. Orthodoxe joden mogen op de sabbat niet autorijden. Tja…..de vraag; was er meerderheid of niet?? Je hebt wel gelijk Karel. Maar het is een “Curacaose regering”, iets onmogelijk is mogelijk bij die heren. Het is een utopie. Een ONmogelijke werkelijkheid dus.

  9. net zoals bij meneer Tromp neem ik deze meneer totaal niet serieus: actions speak louder than words.

    zou kuhneman ons niet kunnen verblijden met een mierzoete column over good governance binnen CBCS, ENNIA en Giro met de conclusie dat alles goed geregeld is?

  10. Het getuigde ook niet van fatsoen van de door de Curaçaose Belastingbetaler + 30 miljoen in een failliete luchtvaartmaatschappij te steken.
    Verre van eigenlijk!!

  11. Kom laten we even een open deur intrappen. Waar we volledig voorbij gaan aan de reden dat de staten niet compleet zijn. Na een sterfgeval van een statenlid hoeft het geen maand te duren voordat zijn positie door de betreffende partij weer vervuld is, zeker niet als de meerderheid klein is.
    Als een andere lid dan zijn partij verlaat met meneming van zijn zetel, kan er een ongewenste situatie ondstaan.
    Als die situatie ontstaat is dat inderdaad minachting van de kiezer. Maar in dit geval wie minacht de kiezer dan? De oppositie die met een, van de regering, afwijkend programma gekozen is? Of de regering die geen haast maakt met het vullen van een vacante zetel?

    Voor mij tonen ze allemaal minachting voor de totale bevolking of ze nu gebruik gemaakt hebben van hun stemrecht of niet.

  12. ‘De bedoeling was duidelijk: het vertrouwen willen meten in de korte tijd dat niet alle plaatsen in de Staten waren vervuld. Een handelwijze die allesbehalve van (staatsrechtelijk) fatsoen getuigt.’

    Die kan de lolo van Soto alias de krijsende kabriet Pik Pisas, een mislukt kopieerapparaatbediende bij de politiepost te Barber’, in zijn zak steken.

    Sterk stuk van Frielink – hopelijk leest de gouverneur het ook.

    Nog 29,999,999 van deze stukken en we vergeven Frielink zijn laf gedrag als commissaris bij Insel Air die de belastingbetaler direct 30 miljoen heeft gekost en indirect honderden miljoenen.

    En stoppen met het geven van peperdure corporate governance trainingen met de andere mislukking van een commissaris: Neetje van der Veen (keurde bij Giro de 400,000 dollar voor de moeder van Stephen Capella).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties