26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Orlando | Een zware ‘bevalling’ in het verschiet (deel 2 van 2)

HomeAuteursColumn Orlando | Een zware ‘bevalling’ in het verschiet (deel 2 van...
Opinie door Orlando Meulens
Column door Orlando Meulens

ZOALS GEZEGD zijn de negatieve situaties van de laatste tijd als tekenen aan de wand dat er binnenkort een verandering plaats zal gaan vinden. Een nieuw ‘duurzaamheidstijdperk’ nadert, aldus professor Rotmans. Een macro factor (een niet-beïnvloedbare factor) waar we niet omheen kunnen: de orkaan.

“Veel mensen zien de storm die door de samenleving raast nog niet en staan als de ware in het oog van de orkaan. Het is een kwestie van tijd voordat ze het gaan zien en ervaren.”

De Curaçaose ‘Parto’ zal net als bij een bevalling uit een aantal fasen bestaan die symbolisch staan in dit veranderingsproces: De eerste fase heet ‘Het begin van de bevalling’. Hierbij wordt de bevalling ingezet. De baarmoeder begint samen te trekken en de weeën komen op gang. Pijnlijke samentrekkingen; symbolisch staat dit voor wat Curaçao op dit moment doorstaat. Een krimpende economie, een olieraffinaderij die met de dag meer en meer vervuilt, offshore-bedrijven die het eiland verlaten, hotels die gedwongen worden hun deuren te sluiten, een stijgende werkloosheid en groeiende criminaliteit.

De volgende fase is de ‘ontsluitingsfase’; het opengaan van de baarmoedermond. Bij elke contractie (spiersamentrekking waardoor er weeën ontstaan) gaat de baarmoedermond een klein beetje verder open. Vanwege de bovengenoemde pijnlijke gebeurtenissen op Curaçao, zijn er burgerbewegingen ontstaan die op hun manier hun ongenoegen duidelijk maken. Voorbeelden zijn de stichting Smoc die opkomt tegen de milieuverontreiniging van de raffinaderij en via rechtszaken de vervuiling probeert tegen te gaan en de stichting Greentown Curaçao die een alternatief biedt voor het Isla-terrein en zelf op pad gaat om financiering middels onder andere de Europese Investeringsbank te krijgen ter financiering van het alternatief. En net als in het geval dat bij elke contractie de baarmoedermond een klein beetje open gaat, groeit de druk op de overheid dankzij de groeiende aanhang van Smoc en Greentown Curaçao waardoor er opening voor verandering begint te komen in de toekomst van de olieraffinaderij op het eiland. Zo is door deze druk een motie door de Staten-Generaal aangenomen en aangeboden aan de regering om met óf een oplossing te komen voor de pollutie die de olieraffinaderij veroorzaakt óf deze plaats te laten maken voor een alternatief.

De derde fase van een ‘parto’ is dat de ‘vliezen breken voor bevalling’. De politieke druk op Curaçao stijgt met de dag en het is de vraag of de bestaande politieke macht zich staande kan houden. Voorbeeld zijn een aantal integriteitskwesties die op dit moment de revue passeren en waarbij de coalitiepartners zich krampachtig aan elkaar vasthouden om de coalitie niet te laten instorten, ondanks het feit dat deze tegen de principes van sommige coalitiepartners indruisen.

De vierde fase is de ‘uitdrijvingsfase’. Bewegingen blijven op gang komen zoals ‘Progreso’, ‘Frente Sivil’ en ‘Parto’ die het voortouw nemen en de weg vrijmaken voor het nieuwe tijdperk van duurzame ontwikkeling.

Na deze wederopkomst zal het jonge land, Curaçao bij het verlaten van de oude economie, ‘de nageboorte’, in een fase van kwetsbaarheid terechtkomen, daar men net als bij elke nieuwe verandering geen aanknopingspunten uit het verleden meer zal hebben om naar terug te wijzen.

Goed leiderschap wordt een must om het volk te leiden naar de nieuwe tijd.

Deze fase van ‘na-bevalling en kraamverzorging’ zal erg goed georkestreerd moeten worden met behulp van experts van overal ter wereld ter garantie van vooruitgang. Voorbeeld is de fase waar Zuid-Afrika zich nu in bevindt na de afschaffing van apartheid of elk ander land dat een radicale verandering heeft ondergaan. Voorbeeld van landen die het uiteindelijk overleefd hebben, zijn de VS na de burgeroorlog of Duitsland na de twee wereldoorlogen. Een proces van jaren van consolideren en institutionaliseren. Maar op den duur groeit het land uit tot stabiele wereldstaat.

Over de schrijver: Orlando Meulens is Docent international business en sustainable business aan de Haagse Hoge school. Mede oprichter groep ‘ Korsou Solidario i Duradero’ die stemrecht wilt voor YDK in het buitenland. En bestuurslid stichting Green Town Curacao. Studeerde bedrijfskunde bij Erasmus universiteit (specialisatie management consultancy). Is sterk betrokken met Curacao en stopt zijn neus in allerlei zaken die Curacao aangaan.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties