28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Curacaose representatieve partijendemocratie, de partijen en haar leden

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Curacaose representatieve partijendemocratie, de partijen en haar leden
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of bedreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Paul Meursing aan het woord

Hoe democratisch is Curacao als het volk politici niet vertrouwt? Van alle zes Nederlands-Caribische eilanden is het oordeel over de eigen bestuurders op Curacao het negatiefst, en een grote meerderheid geeft aan geen vertrouwen te hebben in de eigen politici (opinieondezoek CCC, KITLV).

De huidige impasse tussen het demissionaire kabinet en het parlement van Curacao schaadt zeker het vertrouwen in politici Het is nu de hoogste tijd voor politieke partijen en politici van Curacao om iets te doen aan hun imago. Ze moeten om te beginnen accepteren dat de beste en meest democratische manier om uit de impasse te komen is het volk te raadplegen door vrije verkiezingen te organiseren. Curacao moet, eerlijk gezegd, blij zijn met het besluit van premier Koeiman om zijn volk te raadplegen door middel van vrije verkiezingen.

We kunnen wetteksten gaan interpreteren, redetwisten over partijpolitieke implicaties en filosoferen over democratische waarden en normen, maar de actuele situatie vraagt om daadkracht van politici die waarde hechten aan de parlementaire democratie.

Als de oppositie premier Koeiman verwijt van gebrek aan leiderschap moeten we dit opvatten als ‘met modder gooien’, want de premier is ‘de man’ die vanwege de nipte uitslag van de verkiezingen in een zee vol haaien moest laveren om een kabinet voor elkaar te krijgen. Nu de oppositie (dankzij zetelrovers) een meerderheid in het parlement heeft, gedraagt zij zich als een buitenparlementaire actiegroep.

Van volksvertegenwoordigers wordt verwacht dat ze de democratische rechtsstaat respecteren in woord en daad. Het volk heeft niet gestemd voor parlementariërs om verbaal of fysiek geweld te gebruiken als middel om hun representatieve politieke functie uit te voeren. Het parlement van Curacao is het hoogst verkozen orgaan om het volk te vertegenwoordigen, dus we verwachten vooral van parlementsleden dat ze zich inzetten om het vertrouwen in de parlementaire democratie en politiek te herstellen. De representatieve partij en democratie en de rol van de partij en haar leden.

Curacao heeft een westers model van democratie of een aangepaste kopie daarvan waarin ‘elites’ met elkaar concurreren om de stem van de kiezers via politieke partijen. Het kiesrecht is een van de belangrijkste rechten die verbonden zijn aan het staats- burgerschap. Het stemrecht en de kandidaatstelling voor verkiezingen zijn de belangrijkste voorwaarden waaraan een land moet voldoen om de representatieve partijendemocratie te laten functioneren.

De actuele politieke situatie op Curacao is zo vastgelopen dat het volk wordt opgeroepen gebruik te maken van zijn stemrecht om een dreigende ‘politieke aderlating van de democratie te voorkomen. De stembus als middel om de acute nood te lenigen werkt goed voor de korte termijn, maar om de democratie te (re-) vitaliseren en het vertrouwen te winnen zijn er ook andere saneringen nodig.

Waar direct aan gewerkt moet worden is de kandidaatstelling voor verkiezingen en de politieke partijen. Coalitievorming is een belang- rijk thema in het kader van de representatieve partijendemocratie. De actualiteit van vandaag als gevolg van perikelen rond coalitievorming biedt ons een interessante praktijksituatie als casus om de relatie coalitievorming en democratie op Curacao te bestuderen Tot slot, Curacaose partijen moeten prioriteit geven aan twee taken inherent aan een politieke partij als organisatie: Organiseren en Vorming] scholing. Met deze taken als vertrekpunt volgen activiteiten zoals: de profilering van de partij, scholing voor partijleden, werving en selectie van leden, contact met kiezers en stimuleren van politieke bewustwording vanuit wijken.

Door genoemde taken serieus aan te pakken kan een partij ook de kwestie zetelroof door leden beperken. Trouwens, deze kwestie heeft ook te maken met hoe men omgaat met het democratische gedachtegoed in de eigen partij.

Paul Meursing,
Nederland

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties