Ingezonden | Curacao open voor toerisme?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we C. Koster aan het woord.

De cijfers zijn duidelijk, er is een dalende lijn te zien. Maar een schijn quarantaine zal geen enkel land helpen. Ook niet op Curacao.

We hebben maanden achter ons waar iedereen zoveel mogelijk thuis blijft, een natuurlijke immuniteit kun je dus niet van spreken. Je bouwt pas immuniteit op als je in aanraking komt.

De zogenoemde tweede golf komt deze? Geen idee, wat ik wel weet dat iedere griep epidemie doden veroorzaakt. En dan betreffen het óók de zwakkeren, de mensen met een aandoening. Waarom zouden deze anders opgeroepen worden voor een griep prik?
Beschermen van deze mensen is niet meer dan normaal. Ook dan is hygiëne en afstand het beste, maar de politiek lijkt dat vergeten te zijn. Of is het bewust vergeten?

Wij zouden 20 mei naar het ons geliefde Curacao gaan voor 3 weken. Met het vliegtuig uiteraard. In het huis op een resort. Daar aangekomen zelf voor maaltijden zorgen en relaxen op het strand bij het huis. Afstand geen probleem. We zouden komen voor onze rust, ontspanning.
Relatief weinig risico op besmetting zou ik menen.

We leven allemaal met een bepaalde “angst”, mensen kijken elkaar aan als je niest. Mag het, er bestaat ook nog zoiets van hooikoorts, een gewone verkoudheid. Met dank aan de politiek kijkt iedereen elkaar nu sceptisch aan.

Naar Curacao met een verplichte quarantaine 2 weken bij aankomst?? Wat een giller, daar trapt niemand in. En dan ook nog op eigen kosten. Weer de regering wel hoe hard ik moet werken voor deze “luxe” van 3 weken? Dan zit een 2 weekse hotelfactuur er niet in. Met dan nog maar 1 week over om te doen wat we wilden.

De kans dat ik geprikt wordt door een tijgermug is groter, en de daarbij behorende verschijnselen zijn ook niet fijn.

We gaan allemaal ook naar landen met malaria, gele koorts, difterie en noem maar op. Moeten we dat dan ook maar niet meer doen?

Als quarantaine zo belangrijk is voor Curacao dan laat de toerist 2 weken voor aankomst in thuisland in quarantaine gaan met een gezondheidsverklaring en een mondkapje op in het vliegtuig. Daar heb je dan meer aan.
Of nog beter laat een ieder onderzoeken op antistoffen, dan weet je of je het hebt gehad. Want eerlijk is eerlijk, in februari heb ik de huisarts gebeld met klachten van hoofdpijn en keelpijn, hoesten. Ik had geen koorts. Ik zou het dus niet hebben volgens de huisarts. Want ik was ook niet in een risico gebied geweest. Nee, klopt maar wel wekelijks in een sporthal met veel publiek, zou daar niemand in een risico gebied geweest zijn….

Kortom het rammelt aan alle kanten.
Doe normaal zou ik zeggen. Afstand en hygiëne helemaal mee eens, maar dat zou altijd verstandig zijn.

Ik zou het voor Curacao verstandig vinden om weer normaal te doen. Het eiland heeft de luxe niet om nog langer gesloten te zijn. Voor de bevolking niet, voor de economie niet. Maar of er veel toeristen zullen komen? Het eiland zal nu een hogere ratio hebben wat criminaliteit betreft, hoger dan al normaal. De toerist zal dat merken. Simpel de bevolking kan niet eens meer boodschappen doen vanwege financiële problemen. Dan komt de toerist die het wel kan. De kans is groot dat er wel iets te merken zal zijn.

En ik denk dat ieder land, niet alleen Curacao, geleerd heeft dat men niet op gezondheidszorg mag bezuinigen.

Met vriendelijke groet,

C. Koster,
Curacao

16 Reacties op “Ingezonden | Curacao open voor toerisme?

 1. Dank voor reactie @ Reminder.
  Ik vroeg het niet omdat ik zelf wil reizen maar omdat ik mij zorgen maak om de dekking van zorg v personen van buitenaf en zie daar nauwelijks dialoog over. Fijn om te lezen dat het op Aruba een vereiste is om een verzekering te hebben die dit wel zou dekken. Denk dat dit moet, anders zijn de gevolgen straks niet te overzien voor de eilanden en vooral voor de medische zorgsector. Hopelijk voor de andere eilanden ook een harde eis. En hopelijk is het niet voorgoed maar ‘tijdelijk’!

  @Frida, precies, daarom zelf vroeg ik het. Het is niet zo simpel om kosten gedekt te krijgen van een (reis)verzekeraar. Dus m.i. moet hier meer duidelijkheid over zijn.

 2. Begin 2019 was ik op Curacao op bezoek bij familie en ben ziek geworden van een zware griep. Ik had een reisverzekering met extra gezondheidsverzekering nabij mijn basisverzekering. Ik moest naar het SEHOS maar daar is gebleken dat ik alle kosten zelf moest betalen omdat het Sehos geen contract heeft met geen enige verzekeraar uit Nederland voor behandeling van een zieke toerist. Het zelfde was geldig voor afspraak bij een arts buiten het ziekenhuis. Ik denk niet dat het CMC het anders doet. Terug in Nederland begon een lange weg en veel discussie tevoren de verzekeraar eindelijk gedeeltelijk betaalde. De toeristen weten niet hoe dat in Curacao is geregeld of niet geregeld is met verzekeringen uit Nederland.

 3. Dat mensen nog steeds een griep epidemie, terwijl de wereld in brand staat en een paar uur vliegen van ons mensen bij bosjes neervallen, vergelijken met COVID-19 getuigt van zoveel stupiditeit en uitermate kleingeestigheid dat ik besloten heb er niet meer op te reageren.
  De tijd zal het leren voor ons allemaal.
  Suskes met het elkaar overtuigen van jullie gelijk&ongelijk.

 4. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 5. Abraham Mossel

  Curacrim open voor mr Elise Krielen die volop geld tekens voor haar ogen ziet draaien, ze neemt een verloren zaak aan terwijl zij weet dat die hopeloos is, en geen kans heeft van slagen, helemaal niet met de stakker mr Sulveran, Krielen steekt haar hand in een giftig mieren nest.

 6. Ambulant

  In principe valt het onder je reguliere NL ziekten kosten verzekering.
  Voor de kosten zoals die in Nederland ook zouden zijn.
  Basis verzekering.
  Dus op de eilanden geen probleem.
  Hier godekoper.
  Maar voor zekerheid. Informeer bij je verzekeraar.

  De kans dat je hier iets krijgt wat je niet zelf hebt meegenomen hebt is vrijwel uitgesloten.

  Dus de kans dat je in hier het ziekenhuis belanddoor corona is verwaarloosbaar.

  Zit je zo erg in de risico groep dat je bang moet zijn dat je besmet bent of dat je in het hospitaal zou belanden hier of in NL dan had je het allang gehad en zou je niet ook niet kunnen reizen.

  Hier is het op corona gebied super veilig.

 7. Reminder

  @Fary

  Het is correct dat Coronavirus niet onder de ziektekosten valt van de reisverzekering.

  Daarvoor moet je een aparte ziektekostenverzekering afsluiten.

  Op Aruba is dit verplicht c.q. een voorwaarde om naar Aruba te kunnen afreizen. Wordt nog een dure aangelegenheid…

 8. Even een hele andere financiele vraag: Wie dekt eventuele ziektekosten voor toeristen die hierheen afreizen? Verreweg de meeste (zo niet alle) reisverzekeringen dekken geen Corona-related treatments sinds WHO het als pandemie heeft bestempeld op 11 maart 2020 (look it up, it’s true!)
  De toeristen die niet in Q willen, zijn ze wel bereid de torenhoge zorgkosten uit eigen zak te betalen, indien deze zorg nodig blijkt?
  Don’t shoot me, ik ben gewoon benieuwd naar het antwoord op deze zeer serieuze vraag die verregaande gevolgen kan hebben indien er niet over wordt nagedacht.

 9. Ambulant

  Waarom laten we ons leiden door leugens en misvattingen.
  Stop de angst.
  De prijs is absurd en het wordt met de dag duidelijker.

  Waarom zijn we nog steeds gesloten.
  Waaom nog steeds een nacht klok..
  Waarom Bars en restaurants niet open wanneer ze willen.

  Is het zo dat de regering heeft heeft uitgerekend dat de susbsidie voldoende is voor hun salarissen en de rest kan stikken.

  https://www.cafeweltschmerz.nl/een-crises-in-de-wetenschap-lockdown-is-een-schande-willem-engel-en-ramon-bril/

  Voor dhr. Gesrtenbluth leg de regering uit wat deze persoon zegt. en bestudeer de sheets.

  Ga er even voor zitten. En luister en kijk het een paar keer.
  Meloen en consorten probeer dit te begrijpen en denk eens aan anderen.

  Wij zitten op het meest ideale anti corona plekje van de wereld.
  Zon en wind in overvloed. Dat moeten we gebruiken.
  Als de regering geeft om de bevolking laat dat dan zien.

  Open de grenzen.
  Open de airport.

 10. ASO: iedere ramp, van welke aard ook, die over een land komt, vraagt slachtoffers. Om een ramp te doorstaan en te overleven moet dat land een prijs betalen. De vraag is : welke prijs en hoe hoog is die? vwb Corona is de vraag: bestaat de prijs uit aanzienlijk aantal doden nu onder de groep van zwakkeren en ouderen die niet voldoende beschermd kunnen worden ? Of is de prijs een verwoeste economie die binnen afzienbare tijd geen werk,veiligheid, verzorging en perspectief meer kan bieden aan een bevolking, jong en oud, die daar de komende generaties recht op heeft. Respect voor het leven staat altijd voorop. Respect voor diegene die nu mogelijk niet meer te redden zijn maar ook respect voor degenen die nog een leven voor zich hebben en straks ook niet meer te redden zijn of in onoverkoombare problemen en ellende komen.
  Probleem daarbij is, dat wel enigzins in te schatten zou kunnen zijn wat prijs qua doden is bij het openhouden van de economie maar geen zicht is op de prijs , op lange termijn, als we de economie laten sterven. Dat die prijs veel en veel te hoog is geweest, zal in de toekomst duidelijk worden. Maar de verantwoordelijken daarvoor zijn dan allang niet meer aan te spreken.

 11. Ach meneer Koster, als het dan allemaal meevalt waarom overweegt u dan niet eens een vakantie in een ander land? Brazilie of zo, of misschien wat dichter bij huis; Spanje of Italië of zoiets dergelijks? Of probeer eens een stadsvakantie; London of New York zijn misschien wel aanraders. Of klinkt dat dan ineens toch anders als je daarbij het aantal besmettingen en doden daar ter plaatse in ogenschouw neemt? De reden dat men hier deze doden niet heeft is duidelijk, omdat we de kostertjes en anderen die menen dat het wel meevalt en het zelfs met malaria durven te vergelijken, buiten de deur houden. Laten we dat voorlopig maar zo houden.

 12. Sommige beslissingen “lijken” misschien onbelangrijk, maar toch kunnen ze verstrekkende positieve levensreddende gevolgen hebben. De beslissing om bijvoorbeeld de eerste sigaret op te steken, kan leiden tot een levenslange verslaving, negatief dus. We moeten nooit het belang van schijnbaar onbeduidende beslissingen over de corona onderschatten. Natuurlijk zal het moeilijk zijn van leuke gewoonten af te komen die misschien jarenlang ons leven hebben beheerst, zoals het genot van een leuke vakantie, maar we moeten de strijd die voor ons ligt niet onderschatten. Het leven is zo mooi, het is een voorrecht om te blijven leven. Tuurlijk, tijd en omstandigheden kan een ieder van ons treffen, maar het is absurd om ons leven bewust in een waagschaal te stellen voor een stom genot. Achttien jaar geleden hoorde men( in Zuid.Am) een doffe explosie in de buurt van vulkaan. Een directe waarschuwing volgde (aan de omwonenden) om de plaats onmiddellijk te verlaten en direct te vertrekken. Velen dachten dat het wel over zal gaan en verkozen om te blijven en de volgende dag te vertrekken. Vervolgens, omstreeks kwart voor drie middernacht, baande een lawine van oververhitte gassen, puimsteen en stenen zich bulderend een weg door het dorp en verstikte bijna alle inwoners die waren achtergebleven. Zij weigerden de signalen en werden door de lawine verrast. De volgende morgen lagen er overal verkoolde lijken van zowel bejaarden, dieren en zelfs pas geboren baby’s. Wat een tragisch gevolg van het feit dat men geen acht had geslagen op waarschuwingssignalen! Ook in Colombia in 1985 (Antero) was er een modderlawine veroorzaakt door een aardverschuiving. Mensen werden gewoon meegesleurd, zij werden in hun slaap verrast. De dagen die volgden gingen mensen kijken wat er over is gebleven van hun bezittingen. Zij zagen opgevreten (door insecten en wilde dieren) armen en/of benen boven de grond, terwijl het lichaam onder de verharde modder lag. Een vreselijke hartverscheurende schouwspel. En dit alles, door het negeren van levensreddende signalen. Negeer dus never signalen, al “lijken” ze onbeduidend, zoals de signalen van de corona, een moordmachine….

 13. @Joep Meloen: U bent te kort door de bocht met uw bewering in uw eerste zin dat dhr. Koster er “nog zo eentje” is.
  De strekking van zijn ingezonden brief heeft veel meer de bedoeling om goede afwegingen te maken in de effecten van een lockdown.
  Het RIVM (de denkrichting van het RIVM wordt ook door dh. I. Gerstenbluth gevolgd) laat zien welk deel van de bevolkingsgroep het meest wordt getroffen. Het gaat dus veel meer over een intelligente lockdown en niet een totale lockdown. De viroloog heeft een ander denkkader dat die van een politicus. Zoals de viroloog al zei in de Vigilante van 29 mei: De kans is groot dat zonder quarantaine-maatregel het virus kan toeslaan. Het RIVM geeft aan dat de kans op besmetting aanzienlijker kleiner is in de buitenlucht. Mocht je besmet zijn, dan moet je op eigen verantwoordelijkheid in thuis-quarantaine. De viroloog vindt die zelfverantwoordelijk nu lastig en neemt dat over door te stellen dat toeristen 2 weken lang in isolatie moeten gaan. Dat is net niet wat je moet doen. De combinatie van die kansberekeningen leidt tot de conclusie dat het virus altijd aanwezig is, onder bepaalde (kwetsbare) groepen het meest voorkomt en afhankelijk is van de situatie waaronder besmettingen kunnen plaatsvinden. Kortom: Het effect van voldoende afstand houden en hygiënische discipline vergt vooral iets van de eigen verantwoordelijkheid van de mens. De viroloog noch de regering kan die verantwoordelijkheid overnemen met een maatregel. Dat bijvoorbeeld in Nederland parken overstromen met bezoekers en dan die parken gesloten moeten worden omdat het ontbreekt aan zelf-verantwoordelijkheid onder de mensen, maakt duidelijk hoe complex het is om met elkaar verantwoordelijkheid te dragen in zelf-en ander-bescherming. De armoede op Curacao gaat nog meer slachtoffers brengen onder de bevolking dat het ene covid-slachtoffer tot nu toe. (Covid-operatie geslaagd, patiënt dood!) Het leven is nu eenmaal niet zonder risico’s en daar zullen we mee moeten dealen. Het volledig stilvallen van de economie is nog veel dodelijker (zelfs langere termijn) dan een op kansberekening gebaseerde quarantaine-maatregel die dodelijk is voor de kwaliteit van leven op Curacao. Door gebrek aan LEF en LIEFDE voor de eigen bevolking lijkt de regering geen verantwoordelijkheid te willen dragen en volgt volledig een viroloog. Specialisten zijn belangrijk om goede inhoud aan te dragen, maar het beleid moet niet gemaakt worden door specialisten. Curacao stevent af op grote publieke onlusten en een groeiende criminaliteit, omdat er geen beleid is. Dat is nog veel dodelijker.

 14. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/31/marowijne-op-slot-na-veertiende-coronageval/

  Grenzen open, back to normal? Vergeet het maar . U roept dan het onheil over u af.
  En ja we gaan ook naar landen waar malaria heerst maar niet nadat we eerst een injectie hebben gehaald bij GGD. Dus ook eerst een anti Corona prik halen voor u bijvoorbeeld naar coracao gaat . Oh dat vaccin bestaat niet……. Probleempje…..

 15. Het het aantal corona geïnfecteerden werd een halt toe geroepen door de maatregelen die genomen werden. Grenzen dicht, scholen gesloten, 1,5 m afstand enz. enz. Er is in de tussentijd geen medicijn of vaccin uitgevonden. Dus alleen door die maatregelen werd de situatie beheerst.
  ( hoewel in een aantal landen het virus weer terrein wint!).
  Dus als je al die maatregelen opheft, neemt het aantal geïnfecteerden weer toe. Simple as that lijkt me.
  1,5 meter afstand is tegennatuurlijk en wordt m.i. niet langdurig gehandhaafd als we weer worden ” vrijgelaten”, de werking van mondkapjes is dubieus bovendien zie ik niet in dat we die maandenlang consequent zullen op- en af doen.Daar komt de klad in. Regelmatig handen wassen zal ook vaak vergeten worden nog afgezien dat niet iedereen over zeep en schoon water beschikt. Corona in bepaalde landen in Afrika kan nog ontvlammen.
  Er worden m.i. bij het opheffen van de restricties mensen opgeofferd ten gunste van de economie.
  Daar moeten de overheden dan ook ruiterlijk voor uit komen.

 16. Joep Meloen

  Nog zo eentje die denkt dat we ineens weer terug zijn in februari wanneer de grenzen weer open zouden gaan.
  Soms denk ik dat het aantal mensen, dat niet logisch na kan denken, exponentieel is gegroeid de afgelopen generaties. Waar komt zoveel domheid toch vandaan ?
  Allemaal blaten ze de leukste dingen, maar geen hond kan aangeven wat ze zouden doen wanneer het aantal besmettingen op het eiland weer op zou gaan lopen.
  Niemand die dan durft te zeggen: ‘dan gaan we gewoon door’ of ‘dan gaan we weer in lock down’. Lijkt wel alsof velen in complete denial leven, volgens hen komen er wellicht 1 of 2 gevalletjes van corona, maar daarmee houdt het wel op.
  Geen van hen wenst ook verantwoordelijkheid voor de dodelijke slachtoffers te accepteren. Iedereen is verantwoordelijk, behalve degenen die nu pleiten voor het opengooien van de grenzen. Zij redeneren waarschijnlijk dat zij niet de beslissingen nemen, dus daarom ook geen verantwoording af hoeven te leggen.
  Wat dat betreft ben ik blij dat zij niet in charge zijn van dit eiland, dan zou echt de waan van de dag gaan regeren. Geen corona ? Eiland open. 100 gevallen corona ? Eiland weer dicht. Bijna geen corona ? Eiland weer open en ga zo maar door.
  Ondertussen zijn dan alle bedrijven wel failliet, ook de bedrijven die niets met het toerisme te maken hebben. Maar een 2e, langdurige, lock down omdat we de boel uit de klauwen hebben laten gieren, gaat geen enkel bedrijf overleven.
  Oftewel, ophouden met deze idioterie. Eiland opengooien wanneer dit mogelijk is en in het laagseizoen openen is zoiezo al van de zotte. Vrijwel ALLE bedrijven, werkzaam in het toerisme, zitten doorgaans al op een houtje te bijten gedurende het laagseizoen. Zal nu nog vele malen erger zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *