30 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 15:01

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | MFK en PNP slaan gesprek COHO af

De coalitiepartijen MFK en PNP willen niet met Knops in gesprek over het COHO. Dat zegt PNP-leider Ruthmilda Larmonie in de Amigoe. Al eerder gaf de nieuwe...

ParadiseFM | Laatste kans om tweede Pfizer prik te krijgen

Dit weekend is de laatste kans om een tweede Pfizer vaccinatie te krijgen. Dat kan alleen nog aanstaande zondag tussen twaalf en vijf ‘s middags bij het...

ParadiseFM | “Akkoord met Corc nog deze maand”

Refeneria di Korsou (RDK) en potentiële nieuwe uitbater Corc zijn er bijna uit. Ze verwachten deze maand nog tot een akkoord te komen. Dat schrijft het Antilliaans...
- Advertisement -spot_img

Blog Arthur Donker | Back-up fee of ass covering?

HomeBlogsBlog Arthur DonkerBlog Arthur Donker | Back-up fee of ass covering?

Arthur Donker | Foto Persbureau Curacao
Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Soms vraag ik mij af of sommige figuren met dure gekochte titels, wel degelijk weten wat ze doen, of dat ze af en toe iets anders lezen dan de boulevardblaadjes hier, want ik kan nog steeds niet mijn ogen en oren geloven als ik zo lees wat voor domme beslissingen deze mensen nemen.
De kranten staan er bol van, alweer, adhoc beslissingen die genomen zijn in verband met de discussie over zonnepanelen en de laksheid en ondoordachte standpunt van Aqualectra en de regering.
Nu dat de grote jongens die zware investeringen hebben gedaan in zonnepanelen gaan dreigen met rechtszaken, die de regering waarschijnlijk miljoenen gaan kosten, draaien ze de zogenaamde “zonbelasting” terug en noemen het een “back-up fee”. Dat is een bedrag wat je moet betalen mocht jouw zonnepaneel uitvallen of door de noordoost passaat op het dak van je buurman terecht komen en je weer op Aqualectra net over moet overschakelen.

Door het zo duur te maken zodat het niet de moeite waard is om over te stappen op zonne energie blijf je natuurlijk liever aangesloten op de al bewezen, oncapabele, onprofessionele, overbezette club wat Aqualectra heet, wat door de jaren heen bewezen heeft dat het op het niveau van de derde wereld landen draait.

De marine heeft jaren geleden ook geprobeerd windmolens op Parera neer te zetten, om alleen maar erachter te komen dat de zogenaamde “Back-up fee” wat Aqualectra wilde hebben net zo hoog was als hun maandelijkse stroomverbruik, dus zijn ze maar na verschillende rechtszaken er van af gestapt.
Aruba gaat binnenkort aan een heel groot project beginnen en gaan hun vliegveld op zonne energie laten draaien wat hun een berg geld gaat besparen waardoor zij goedkoper kunnen draaien en hun concurrentie positie op toeristisch gebied in de Cariben kunnen verbeteren.

Wat doen wij? Wij straffen de mensen die vooruit willen komen en houden ons krampachtig vast aan ouderwetse praktijken die ons alleen maar geld kosten en als we zien dat de beslissing eigenlijk fout is krabbellen wij terug en geven het beestje een andere naam hopend dat men het zal slikken.

Hoe dom kan je zijn door een contract te tekenen voor een bepaald bedrag per kilowatt uur wat je terug koopt van de klant met een zonnepaneel, om die prijs later te veranderen naar de helft.

Denk je nou écht dat mensen dat gaan pikken? Haal die oogkleppen weg, mensen zijn mondiger geworden en pikken niets meer en we weten dat die klanten de zaak gaan winnen dus gaan we over op “damage control” en proberen de boel te sussen door het “back-up fee” te noemen.

Deze grap gaat miljoenen kosten en wie zal dat weer moeten betalen? WIJ die al uitgezogen zijn, die elke maand weer moeite hebben om ons hoofd boven water te houden met een economie die, vergeleken met vorig jaar met 0.5% ACHTERUIT is gegaan in plaats van vooruit en een minister van economische zaken die totaal geen grip heeft op de realiteit van wat er gaande is op deze klip!

Ik blijf lachen op deze klip want elke keer als ik ze weer terug zie krabbelen denk ik van hoe komen die mensen aan die dure titels en ze weten niet eens wat er gaande is in de wereld want laten we eerlijk zijn tegenwoordig worden we dagelijks gebombardeerd met informatie en is onwetendheid geen handicap maar een KEUZE!

Door: Arthur Donker
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Het is niet meer dan billijk dat Aqualectra een redelijk bedrag in rekening brengt voor netwerkkosten Er zal echter moeten worden nagegaan of het bedrag dat Aqualectra per Kwh in rekening brengt redelijk is. Dat Aqualectra niet verplicht is een bedrag voor de teruggeleverde stroom te aanvaarden dat haar in de problemen brengt is begrijpelijk. Nagegaan zal moeten worden of het door Aqualectra vast te stellen bedrag dat zij voor de teruggeleverde stroom wil betalen redelijk is. Hier voelt men het gemis van een onafhankelijke mededingingsautoriteit waarvoor nu het aan de leiband van de regering lopende Bureau Telecommunicatie en Post in de plaats treedt. Het zijn voorts niet vooral die 400 huishoudens en bedrjven met zonnepanelen die Aqualectra in de problemen brengen. De problemen moeten primair gezocht worden in de door Aqualectra uitbetaalde veel te hoge, niet marktconforme salarisssen gevoegd bij een enorm overschot aan personeel.
  Het zou een goede zaak zijn om in die gevallen dat een overheids NV in de financiele problemen komt de Overheid haar opdraagt eerst een poging te doen om die problemen zelf op te lossen in plaats van de gemakkelijke weg van een greep in de portemonnee van de burger. Het probleem van de dysfunctionerende overheidsNV’s wordt zo slechts voor zich uitgeschoven in plaats van opgelost. Door de Overheid zou aan Aqualectra ook de verplichting moeten worden opgelegd om jaarlijks het lekverlies met een bepaald percentage terug te brengen. Het is nl de vraag of daar iets aan gedaan wordt .

 2. De laatste zin van mijn commentaar had moeten luiden: ‘Met het huidige plan van Aqualectra wordt de gebruiker van zonnepanelen, wat toch een deel van de toekomstige energievoorziening gaat worden, feitelijk gestraft voor het leveren van een bijdrage aan de energieproblematiek’.

 3. Op zich is het juist en terecht wanneer de kosten van het netwerk in rekening worden gebracht. Immers, degenen die alternatieve energiebronnen aanwensen (wind en zon), maken ook gebruik van het netwerk voor back-up cq aanvulling. Splits daarom de stroomrekening op, zoals ook in Nederland, in een deel netwerkkosten en een deel daadwerkelijk gebruikte stroom. De netwerkbijdrage zou dan moeten gebaseerd op de aard van de aansluiting (bijv. krachtstroom, vermogen, etc.). Dit is een eerlijker systeem. Daarnaast zou voor de teruggeleverde stroom een redelijke prijs moeten worden betaald. Met het huidige plan van Aqualectra wordt de gebruiker van zonnepanelen, wat toch een deel van de toekomstige energievoorziening gaat worden.

 4. Voor de prijs die de Marine moet betalen zetten ze gewoon twee dikke generatoren neer en die laten ze naar zon ondergang lekker draaien. Ze hebben het voordeel dat ze belasting vrije diesel kunnen kopen. Als de marine slim is betaald de kustwacht geen het volle pond en ook de CUrmil op suffisant die rekening komt dan terecht bij onze regering. Ook is de ontwikkeling mede door deze beslissing om eigen opslag te maken en niks meer terug te leveren zeer aantrekkelijk geworden.AQ zal dan nog meer fabrieken moeten bouwen om genoeg capaciteit te hebben. Jammer is dan wel dat er meer deviezen weg vloeien richting het buitenland.

 5. eens met de heer Donker. Geen – of slecht beleid en 2 Schotte jaren hebben Aqualectra naar de donder geholpen. Nu wil men daarvoor degenen die het geld hadden en hun hersens hebben gebruikt om over te stappen op schone energie straffen? Kom nou. (Ik had mijn huis graag op zonneenergie overgezet maar op 70 jarige leeftijd helaas niet (meer) te financieren).

 6. Ha mijnheer Martina, niets aan toe te voegen.
  Kritisch blijven en het geheel met argusogen blijven volgenl is noodzakelijk en belangrijk. Bedankt ook.

 7. Helemaal eens Arthur, ik heb er de afgelopen maanden constant aandacht aan besteed en constateer hetzelfde met u.
  Veel mensen komen in de problemen, kortom worden gestraft voor het feit dat zij het milieu een warm hart toedragen en daarvoor zelfs groene leningen zijn aangegaan of zelfs in hun hypotheek ruimte laten creeeren voor de zonnepanelen.
  Ik ondersteun de gang naar de rechter van der leveranciers voor 100% ondanks dat wij een mazzel hadden en 2.5 jr geleden panelen konden overnemen doordat mensen naar het buitenland vertrokken.
  Goisco, Marine en veel andere grote bedrijven zullen dit achterlijke “nieuwe” beleid niet pikken en terecht de rechter adieren en terecht. Triest dat we met alles achterlopen, innovatie voorop tegengehouden door staten en regering waar helaas niet het beste van het beste zit. Alles om ons heen is aan positieve verandering onderhevig men wil vooruit en hier blijven we hangen op het nivo van decennia geleden.
  Verder blijf lekker op uw motorfiets rondkarren en met mensen spreken. en anderen informeren. Van mij en ongetwijfeld velen met mij, alle steun en zegen.

  Josef Martina, Curcacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties