Ingezonden | Azijn?

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

CPA heeft middels haar manager PR & Communicatie, mevrouw Donna van der Dijs, een beetje openheid van zaken gegeven over de nieuwe renovatie van de Emmabrug. Waarom nu pas en niet meteen tijdens het onderzoeksproces? Ik lees nu over het hout: onderlaag acoya, bovenlaag beuken en dit is in Nederland voorbehandeld met azijn.

Het eerste wat ik mij afvroeg is of we/men wel weet dat we een Curaçaos klimaat hebben met elke dag zon, oostenwind en maanden lang geen regen! Als het regent, dan regent het bijna nooit de gehele dag.

Mijn vraag is dan ook: is het bewezen dat azijn behandeling onder onze zon en deze weersomstandigheden de oplossing is voor het voorkomen van houtrot? Mijn gevoel betwijfelt dit ten zeerste. Verzoek aan mevrouw Van der Dijs nadere informatie hierover te verstrekken. De oude laag was van tropisch hardhout uit Afrika. Nu gaan we beukenhout gebruiken? Wikipedia: Beukenhout is een vaste en tamelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is, slecht bestand is tegen weersinvloeden en snel kromtrekt.

Er was niets mis met het Afrikaanse hardhout, zie dezelfde planken op de pontjes zelf. Ik lees dat TNO advies heeft gegeven over het leggen en andere blijkbaar over de houtsoorten en de behandeling met azijn. Vraag is nu: wie heeft de eindkeuze van al deze adviezen bepaald? Welke experts zijn dat geweest? Wie heeft het uiteindelijke bestek gemaakt waarmee Betonbouw aan de gang moet? Is Betonbouw gekozen na een openbare aanbesteding? Was er een voorselectie op expertise van houtleggen?

Een voorbeeld dat zelfs wij niet weten welke materialen niet tegen de zon kunnen: de bushaltes met kunststofdakjes in Otrobanda en nu weer gebruikt op de Wiels Boulevard bij Julianadorp. De meeste hebben al geen dak meer en toch bestellen we dit weer opnieuw! Ik heb geen goed gevoel bij beukenhout met azijnbehandeling en denk dat we nu al binnen tien jaar weer moeten renoveren.

HENK PASMAN

Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *