29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Illegale praktijken of lastercampagne?

Aruba en Curaçao genoemd in verband met vermeende smokkel

sigarettensmokkelWillemstad/Oranjestad – Is daadwerkelijk sprake van grootschalige sigarettensmokkel via twee bedrijven van een Arubaanse familie in de vrije zone van Aruba en Curaçao, waar het RST informatief onderzoek naar doet, of is hier sprake van een ordinaire campagne van machtige internationale tabakproducenten die de concurrentie willen besmeuren?

- Advertentie -

Advertentie

Sinds het recentelijk verschijnen van artikelen hierover in de Colombiaanse krant El Tiempo is het onduidelijk wat er werkelijk aan de hand is.
Niet in de laatste plaats omdat vrijwel alle betrokkenen zich hullen in stilzwijgen.
Alleen Free Zone Aruba (FZA), honderd procent overheids-nv, wil het Antilliaans Dagblad in algemene termen een toelichting geven.

Bij hoge uitzondering, want ‘meestal reageren wij niet (direct)’, aldus FZA-directeur Greg Peterson.

,,Dat wél doen, blijkt meestal prematuur en we moeten nog uitzoeken wat de feiten zijn. Maar om de zoveel jaar verschijnen er dergelijke artikelen en meestal komt er verder niets uit.
De ervaring leert ook dat vaak andere agenda’s worden gediend met zulke berichten.”

Peterson wijst erop dat eerder bijvoorbeeld ook de zorg werd geuit dat de grote multinationale tabaksproducten – Philip Morris en British American Tobacco – achter deze campagnes gericht tegen sigarettenfabrikanten uit Paraguay zitten, omdat laatstgenoemde hun internationale marktaandeel hadden vergroot.
In El Tiempo worden twee bedrijven op de Benedenwindse Eilanden met naam en toenaam genoemd: Tabacal (Tabacal Freezone nv; moederbedrijf op Aruba) en Altac (Altac Curaçao Free Zone nv; dochterbedrijf op Curaçao) van de Arubaanse familie Mansur.
Als de Handelsregisters worden geraadpleegd blijkt van beide ondernemingen Izaira Marie Mansur (1966) directeur te zijn.
Er zou, aldus El Tiempo, sprake zijn van grootschalige smokkel van Paraguayaanse sigaretten; die zouden weliswaar op legale wijze op Aruba en Curaçao worden geïmporteerd, maar uiteindelijk in handen van criminele Colombiaanse organisaties komen.
Pogingen om reacties en/of toelichtingen te krijgen, leiden tot ‘off the record’ opmerkingen dat het bericht van El Tiempo niet correct zou zijn en zelfs de plank volledig mis zou slaan.
Maar formeel weigeren stakeholders elk commentaar.
De procuratiehouder van de op Curaçao gevestigde onderneming Altac verwijst naar de eigenaar op Aruba, maar na enkele dagen is er nog geen enkele respons.
Bij Tabacal in Oranjestad zijn meerdere berichten achtergelaten, maar Izaira Mansur belt niet terug.
Bronnen wisten El Tiempo te vertellen dat het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op de zaak zou zitten en in het informatieve vooronderzoek al zou zijn gestuit op valse of gewijzigde facturen van sigaretten van het merk Ibiza en Mariner die richting de speciale douanezone Maicao (La Guajira) zouden zijn verstuurd.
Het gaat om merken afkomstig van Tabacalera del Este SA (Tabesa), eigendom van president Horacio Cartes van Paraguay.
De krantenberichten van El Tiempo liggen al enige tijd op de redactie van het Antilliaans Dagblad, dat tevergeefs allerlei pogingen deed om te checken of de informatie correct is; bevestiging of ontkenning en reacties in het algemeen blijven uit.
El Tiempo zelf wil geen stukken ter ondersteuning van haar berichtgeving beschikbaar stellen; de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad laat weten nergens van op de hoogte te zijn; het RST wil geen commentaar geven, maar het lijkt erop dat de kwestie momenteel met zoveel lopende grote onderzoeken op Curaçao niet de hoogste prioriteit geniet.
Free Zone Aruba (FZA) is de enige die in meer algemene bewoordingen iets wil zeggen:

,,Wij kennen alleen de artikelen. Wij wijze erop dat bedrijven die zaken willen doen vanuit de Arubaanse vrije zone zich dienen te houden aan ons ‘Compliance System’ en dat grotere ondernemingen een accountantsverklaring moeten afgeven, wat ook gebeurt. Aruba heeft, met behulp van Aruba Free Zone, wereldwijd het voortouw genomen bij de ontwikkeling van het compliance systeem en dit voorgelegd aan de CFATF en FATF; (Caribbean) Financial Action Task Force.”

Met verwijzing naar het type business waar in het artikel van El Tiempo over wordt bericht en dan specifiek in geval van de Arubaanse vrije zone:

,,De goederen worden aangekocht op Aruba door Colombiaanse zakenlieden en dan verstuurd naar Colombia.” ,,

 ,,De Colombianen verschepen hun waar naar de zogeheten ‘Zona Especial Aduanera’. De Colombiaanse douane zijn de bevoegde en verantwoordelijke autoriteiten in hun land en daarmee voor de importzaken.”

Nog geen informatie van RST ontvangen
AFZ zegt niet voor of namens Colombia of Curaçao te kunnen spreken.

,,Tot de dag van vandaag hebben wij geen informatie ontvangen van het RST.
Als de gegevens die genoemd worden in de artikelen correct zijn, weten wij zeker hiervan op te hoogte te zullen worden gesteld.
Het is niet gebruikelijk om hierover te lezen in buitenlandse dagbladen en lokaal helemaal nergens van te weten.”

Het is volgens sommigen zeker niet uitgesloten dat hier (ook) sprake is van een campagne om de concurrentie zwart te maken.
Naar verluidt zouden de bedrijven van Mansur de diverse lokale banken op Aruba op de hoogte te hebben gesteld van hun vermoeden.
Het RST, dat vermoedelijk materiaal toegespeeld kreeg van een forensisch onderzoeksbureau, zou volgens El Tiempo medio februari een ontmoeting hebben gehad met Colombiaanse autoriteiten.
De Colombiaanse krant weet te melden dat in 2012 door Paraguay en Uruguay 7,7 biljoen sigaretten naar Aruba en Curaçao zouden zijn geëxporteerd; het zou om 750 containers van 40 voet gaan.
Van die 750 zouden 330 containers bij La Guajira zijn binnengekomen en niet meer zijn geherexporteerd en dus ‘verdwenen’ zijn.
Het artikel maakt er melding van dat de sigarettensmokkel qua volume die van cocaïne zou zijn voorbijgestreefd en op het punt staat hetzelfde te doen qua waarde.
In het bericht wordt een verband gelegd met de revolutionaire rebellenbeweging Farc – die de smokkelaars tegen een bepaalde heffing toegang geeft tot smokkelroutes in Farc-gebied – en de maffia.
In hoeverre dit allemaal op (enige) waarheid berust, blijft onduidelijk aangezien betrokkenen op Aruba en Curaçao geen (officiële) mededelingen doen.
Voor zover bekend, publiceerden tot nu toe alleen de krant Extra op Curaçao en het dagblad Awe Mainta op Aruba over de berichtgeving van El Tiempo.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -