26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

HvN | Eerste vakantiegangers weer op Curaçao: ‘Er is hongersnood en kinderen slapen op de grond’

HomeMediaHvN | Eerste vakantiegangers weer op Curaçao: 'Er is hongersnood en kinderen...
Er is gewoon hongersnood”, vertelt hulpverlener Coraline Kooistra aan Hart van Nederland © Ramsay Soemanta

De eerste Nederlandse toeristen zijn afgelopen week aangekomen op Curaçao. Door versoepelingen van de coronamaatregelen zijn vakantiegangers daar eindelijk weer welkom. Terwijl toeristen in luxe resorts genieten van hun vakantie, blijft de grote armoede op het eiland ongezien.

Er heerste al veel armoede op het eiland, maar door de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden. De meeste eilandbewoners zijn afhankelijk van toerisme. Hierdoor hebben ze de afgelopen weken veelal zonder werk en dus zonder inkomsten gezeten. Om te overleven zijn veel gezinnen afhankelijk van voedselpakketten.

Kinderen slapen op de grond

“We zien hier kinderen die mager zijn, of ziek zijn geworden omdat ze niks te eten hebben. Er is gewoon hongersnood”, vertelt hulpverlener Coraline Kooistra aan Hart van Nederland. De armoede is volgens haar een groot probleem. Zo komt ze bijvoorbeeld bij een gezin thuis, waar de kinderen niet eens bedden hebben. “Ze slapen hier op matrassen op de vloer.”

Het verschil op het eiland kan bijna niet groter. Op het strand genieten de eerste toeristen weer zorgeloos van een cocktail, terwijl in de rest van Curaçao mensen voedselpakketten nodig hebben om te overleven. Op dit moment leeft ongeveer de helft van alle inwoners op Curaçao van zo’n pakket.

“Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik er niet echt mee bezig ben”, zegt een Nederlandse toerist. “Maar als we hier op vakantie zijn, dan eet je hier ook. Daar help je de mensen ook een beetje mee. Je helpt ze überhaupt door hier op vakantie te gaan.”

Rellen en plunderingen

Door alle problemen liep het een week geleden uit op rellen en plunderingen. “We hebben de militairen hier door de straat zien gaan en de politie ook. Ze hebben alle zeilen bijgezet om de plunderingen tegen te gaan”, zegt horecaondernemer Warner Nedermeijer tegen Hart van Nederland. “De mensen komen op voor hun rechten en dat is goed.” Maar dat het heeft geleid tot rellen en plunderingen, vindt hij geen goede zaak.

Hoteleigenaar Terence van der Valk maakt de plunderingen ook van dichtbij mee. “Ik had toevallig een afspraak in de stad. Je krijgt wel kippenvel op het moment dat je dat ziet.” De ondernemer heeft door de coronacrisis 170 van de 250 werknemers op straat moeten zetten. “We hebben wel reserves opgebouwd, maar die moet je ook in andere kosten steken. De personeelskosten zijn maar een gedeelte.”

Steun

Ondertussen speelt de vraag op of Curaçao op steun van de Nederlandse regering kan rekenen. Afgelopen vrijdag werd er in Den Haag gesproken over een derde steunpakket. Maar daarover is nog weinig bekend.

“Tot nu toe zitten we al op 350 miljoen aan steun. Als de crisis nog een tijdje doorgaat en het toeristenseizoen heel langzaam op gang komt, kan het zo oplopen tot een miljard”, zei staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag tegen Hart van Nederland.

Horecaondernemer Warner Nedermeijer hoopt dat Curaçao een streepje voor heeft bij de regering. “Ik heb Rutte een week geleden horen zeggen dat er voorwaarden aan de leningen moeten worden verbonden, net als bij Spanje en Italië. Maar we zijn geen ander land, we zijn hetzelfde koninkrijk.”

Foto: ANP / Prince Victor

Bron: Hartvannederland.nl

8 reacties

  1. ” kinderen slapen op de grond”
    dat deden ze dan ook al voordat de corona-crisis de kop opstak.
    Nu wordt wel alles er bij de haren bij gesleept. Ook door de Nederlandse belastingbetaler te betalen?
    Kom op zeg, een tweedehands bedje zal je toch de kop niet kosten.
    ( geen rookgerei kopen, geen alcoholische dranken, geen casino-bezoek enz. scheelt een hoop. Kortom let op je bestedingen hoe beperkt die ook mogen zijn).

  2. De vraag is, wat wilt deze Coraline Kooistra eigenlijk, armoede bestrijden of hulp pakketten uitdelen? Deze mevrouw is al jaren als een kip zonder kop bezig.

    Ook nu heeft zij het over toeristen die op het strand cocktails drinken maar geen woord van de miljoenen gemeensschapsgeld dat in zakken van directeuren en consultants verdwijnt.

    Het zou kunnen dat zij subsidie van de overheid krijgt en dan mag en kan je geen kritiek op de overheid hebben.

  3. Horecaondernemer Warner Nedermeijer hoopt dat Curaçao een streepje voor heeft bij de regering. “Ik heb Rutte een week geleden horen zeggen dat er voorwaarden aan de leningen moeten worden verbonden, net als bij Spanje en Italië. Maar we zijn geen ander land, we zijn hetzelfde koninkrijk.”

    En Nederland is een geldboom? Nederland is ook geen pretje.
    En Nederland stuurde al miljoenen! Ga maar eerst halen bij de elite!

  4. Curaçao zit al jaren met politicus ( niet allemaal) die “Sinberguensa” zijn, teveel vriendjespolitiek. Hun eigen zaken vullen, van familieleden en goede vrienden. Ze hadden geld moeten steken in goed onderwijs, ouders leren om hun kroost goed op te voeden. Er zijn teveel één oudergezinnen op het eiland, meestal zijn die, die in armoe leven. Gratis Lezingen organiseren over het hele eiland om tieners te leren om geen kinderen te verwekken zonder toekomst. (Vogels bouwen eerst een nest en dan gaan ze hun eitje leggen) Veel jongelui en ook jongvolwassenen verwekken kinderen zonder goed over te hebben nagedacht, ze hebben niet genoeg inkomen, huisvesting ( Door slechte te doen van de regering van nu en die er waren) zijn er heel weing tot geen betaalbare sociale huurwoningen Er wordt amper gebouwd. Veel mensen zitten met een minimumloon of der onder triest!!
    Ze komen niet in aanmerking om een huis te kunnen kopen. Weinig of geen bouwrijp erfpacht grond.
    De meeste Curacaowenaars zijn niet mondig genoeg en komen niet op voor hun rechten. Veel mensen zijn bang om hun mond open te maken voor represailles omdat bijna iedereen, iedereen kent en dan wordt je gestraft of een familielid van je. Ik vind dat de Sociale zaken meer aanwezig moeten zijn in dorpen om speciaal jongevrouwen hun eigenwaarde bij te brengen en stoppen om kinderen te verwekken zonder perspectief. Ik sluit mijn ogen niet voor de armoede dat er is, maar meestal belanden de mensen in armoede door slechte beslissingen die ze hebben genomen. Een alleenstaande vrouw krijgt een kind, nog een en nog een, natuurlijk moeten ze op matrassen slapen is dat de schuld van “Een toerist die hard heeft gewerkt (misschien zelfs jaren gespaard) om van een welverdiende zon vakantie te genieten? Mijn antwoord is NEE!!
    COVID-19 heeft de situatie op Curaçao inderdaad verergerd, maar het ging al jarenlang slechts ! Onderwijs is slecht, hier kennen wij ook wittescholen en zwartescholen maar ze hebben andere namen iedereen weet het maar heel weinigen zeggen iets van. Wanneer inschrijving open gaat bv bij Römer school lijkt het carnaval zoveel ouders gaan uren staan wachten. De school deelt meer dan 300 nummers uit om in te schrijven al wetende dat ze 25 plekjes hebben voor nieuwe leerlingen hoe is het mogelijk dat zoiets kan gebeuren? Iedereen moet beginnen na te denken wat voor andere mogelijkheden zijn dan alleen toerisme en de olieraffinaderij als inkomstbron. Stoppen met veel eten en feesten, er zijn veel mensen met overgewicht, veel geld gaat naar ziektekosten. Alle ministeries moeten samenwerken om een groot gedeelte van het volk te heropvoeden anders al stuurt Nederland zakken vol geld het gaat niet helpen! Er moet een ommekeer komen in ons manier van denken en doen. STOPPEN MET ZELFSABOTAGE!

  5. Karoline Kooistra komt zeker niet verder dan NL en de Crim. Stap ff in je auto Karoline en rij richting Oost/Zuid onder andere Polen daar sterven de mensen ook van de honger, en niet omdat ze geen toerisme hebben of minder kolen uit de mijnen neeeee, maar omdat daar ook graaiers net zo als hier al jaren met hele families aan de politieke en maffia macht zitten. Dus NL geven wat je kan missen en laat de rest maar stikken, aju puraplu Bululu en co jullie kennen het toch zelf.

  6. poll :
    wie spreekt daarover de waarheid?
    ( en wanneer kun je het corrupt of crimineel gedrag noemen)

    er heerst wel of niet honger op het eiland : a) de mevrouw Kooistra uit de reportage van het Friesch Dagblad
    b) de man wiens naam ik niet meer wens uit te spreken die optreedt op
    de Nederlandse televisie. Zie de bijgaande link.
    https://caribischnetwerk.ntr.nl/2020/04/10/curacao-garandeert-dat-inwoners-geen-honger-lijden-tijdens-coronacrisis/

    Over door de mand vallen gesproken…..

  7. Opmerking: Ook in Nederland zijn er kinderen van Curaçaose afkomst die op een matras slapen in een flat van 6 hoog. Eigen waarneming. Het bericht uit deze bron is daarom tendentieus opgesteld. Alsof de toerist niet of weinig besef heeft van de toestand op Curacao. Snap out of it. Nederland zal helpen, maar de eigen huishouding op orde krijgen (ook een zaak van de belastingbetaler in Nederland) is onderdeel van het pakket van maatregelen, zo is het en niet anders. ‘Geef de arme man geen vis maar geef hem visgerei om in zijn eigen voedselvoorziening te voorzien’. Geef de kinderen wat ze nu, vandaag en morgen nodig hebben, dat is hun recht op een rechtvaardig bestaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties