HSK: Pleidooi voor mediawet

Hustisia Sosial Kòrsou (HSK)WILLEMSTAD — Er moet zo snel mogelijk werk worden gemaakt van de introductie van een mediawet op Curaçao. Dit is de strekking van een resolutie, die eind vorige week werd aangenomen aan het eind van een debat van de politieke beweging Hustisia Sosial Kòrsou (HSK).

Advertentie

Bij het debat waren journalist Yves Cooper en nieuwslezer Dwight Rudolphina aanwezig als leden van een panel dat met de aanwezigen in discussie ging.
Aan het eind van de avond werd de resolutie aangenomen.
De behoefte aan een wet die mediacommunicatie moet gaan regelen, waarbij informatie beschikbaar is zonder enige vorm van censuur, werd daarin opgetekend.
In de mediawet die in de resolutie werd aangehaald moet een duidelijke scheiding zijn tussen het commerciële en het redactionele gedeelte van de media.
Commerciële beïnvloeding van het nieuws moet verboden worden, aldus de opstellers van de resolutie.
Tevens moeten er regels worden opgesteld voor nieuwe sociale media op het eiland en er moeten criteria worden vastgesteld waaraan alle medewerkers van de media moeten voldoen.
Dit alles om een betere nieuwslevering aan het volk te kunnen garanderen.
Ook de juridische positie van journalisten, verslaggevers en nieuwslezers moet in deze nieuwe wet worden geregeld.
Het uiteindelijke doel moet zijn dat alleen diegenen die aan de minimumeisen voor mediamedewerkers – die in de wet staan omschreven – voldoen, bij de lokale media werkzaam mogen zijn, aldus de resolutie, die door HSK werd aangenomen.
Dit vereist cursussen en vorming voor lokale mediamedewerkers, terwijl verder een universitaire opleiding voor journalisten tot de mogelijkheden moet gaan behoren.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *